130 кучета годишно се осиновяват от приюта в Пловдив

Под небето

НПО предложи по-качествени и издържливи площадки на Тотев

Деца и възрастни се включиха в Световния ден за защита на животните

Над 130 кучета се осиновяват ежегодно от пловдивския Зооветеринарен комплекс. Това съобщи директорът на приюта за кучета Георги Божев по време на Световния ден за защита на животните (4 октомври). „Надяваме се повече хора да осиновяват животни – това е най-добрият начин да се отглежда едно куче. Каквито и грижи да се полагат в приют, нищо не може да се сравни с домашната“, каза той.
Деца от различни училища бяха поканени в приюта, като се включиха в различни активности – изработване на малки фигурки, на дървени скари за клетките, стрелби със стрелички и други. Бе отворен и мини-базар за различни продукти за домашни любимци, който служеше за подпомагане на дейността на сдружение „Паралелен свят“, което се грижи за деца с различни увреждания.

Общо над 80 са клетките в приюта след тазгодишно разширяване. Повечето животни обаче остават тук само временно. „Общината няма законово право да държи кучетата в приюта. Когато едно бездомно куче бъде уловено в града, след съответните процедури трябва да бъде върнато там, където е уловено“, уточни кметът Иван Тотев. Той каза, че са получавали много критики от граждани, че все още имало популации от кучета, и въпреки, че общински служители ги улавяли, те после пак ги връщали. Това е законовата рамка, аргументира се кметът. Според него основното количество нови бездомни кучета са такива, изоставени от стопаните си. Тотев изрази надежда все повече хора да разбират, че гледането на домашен любимец не е само удоволствие, но и отговорност.

Много са и хората, които осиновяват кучета от приюта. Комплексът се старае да прави повече кампании – през фейсбук или медиите – за да популяризира тази дейност, уточни директорът Божев. Таксата за осиновяване е симовлична и включва разходите по издаването на паспорт на кучето, след което обаче собственикът на осиновен домашен любимец от приюта е освободен от такса „Куче“, каза още Божев.

Директорът на Зооветеринарния комплекс показа и новите клетки, които са по-големи и създадени за съвместно живеене на няколко кучета. По време на обиколката Иван Тотев получи и папка с предложение от неправителствена организация за по-добри проекти за кучешките площадки в града. Според анализа на организацията, някои от тези, които се строят в момента се амортизират бързо именно, поради некачественото планиране. Ако те се строят по предложените нови проекти, базирани на световната практика, то общината ще спести пари, тъй като няма да има нужда от постоянни ремонти и обновявания. Според организацията за защита на животните най-хубавите площадки са в район „Тракия“ и останалите районни кметства могат да вземат добър пример в тази насока.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.