Подтепето

ИзПодТепето

03 Юли, 2018

Закриват 14 паралелки в Пловдив и региона през новата учебна година

11 са в средни училища и професионални паралелки в града

14 паралелки в Пловдив и региона се закриват за предстоящата учебна година, стана ясно днес, след като излезе първото класиране за учениците след седми клас.

През 2018/ 2019 година заради отлив на интерес или минимален такъв 11 паралелки в град Пловдив и по една в Карлово, Куклен и Лъки ще бъдат с нулев прием или закрити. Това обяви директорът на Районното управление но образованието в Пловдив Иванка Киркова.

След проведения анализ се оказало, че се закриват основно паралелки в професионални гимназии, за които не е имало нито един желаещ кандидат. Класове с дуално обучение няма в този списък. Само една такава прави изключение „Машини и системи с ЦПУ" с английски и френски в ПГ по СС в Куклен. Специалността все пак ще я има, тъй като такава паралелка има в пловдивската гимназия "Проф. Цветан Лазаров".

Програмите със защитени специалности и дуално професионално обучени ще продължат в Пловдив, тъй като бизнесът проявява желание за професионално обучение и ще има паралелки дори само с 13 ученици, какъвто е изискуемият минимум. Някои от тях е възможно и да са по половин паралелка, поясниха от РУО-Пловдив.

938 деца не са подали документи да бъдат класирани, което означава, че нямат желание или възможност да продължат образованието си, или пък някои от тях ще учат в чужбина.

По думите на шефката на РУО, най -желаните професионални направления в пловдивските гимназии са компютърна графика в МГ и икономическите паралелки в Националната търговска гимназия. 

Записването на приетите ученици от първо класиране ще става от 4 до 6 юли.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

16 Сеп, 2018

Стефан Стоянов: Няма нужда едно дете да пренася всеки ден по 6 учебника. Не му се налага!

Следващата стъпка е до една година Пловдив да има училища, които работят без хартия

Всички учебници от I до VII клас са в PDF-формат, за средношколците – догодина

Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г. Стартира образователни проекти като въвеждането на Монтесори педагогика в публичния сектор на предучилищното възпитание, програма за иновативни училища, техническа помощ за подпомагане на учебния процес, развиването на дуални паралелки съвместно с бизнеса, както и въвеждането на Google апликация за образование (G suite) и Windows 365, за което спечели годишните награди на Институт за иновации в политиката във Виена преди година.   

В края на 2016 г. Стефан Стоянов е отличен като един от 100-те иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация New ...

» повече
03 Юли, 2018

ТОП 5 на най-желаните гимназии в Пловдив

4748 седмокласници са участвали в първото класиране

Първите три най-желани специалности остават непроменени от миналата година

1370 от правоимащите да кандидатстват седмокласници са посочили като първо желание да изучават английски език в Руската гимназия в Пловдив. Първите три най-желани специалности остават непроменени от миналата година. Следващо желание е изучаването на английски в Английската гимназия (1369 заявления), следва същият профил в Хуманитарната (1177 заявления).  Това стана ясно, след като вече са известни резултатите от първото класиране след 7 клас, обявени днес от РУО – Пловдив. Учениците ще могат да проверят класирането си  в сайта на МОН https://priem.mon.bg .

4748 седмокласници са подали заявления за участие в изминалото първо класиране на територията на Пловдив и областта. От тях от други региони ...

» повече