Решения за мръсния въздух има, но трябва да се намери финансиране

Изпод тепето

70% от замърсяването е заради битовото отопление

Финансиране ще се търси от различни европейски и други международни програми

Анализ и предложения за качеството на атмосферния въздух бяха представени на обществено обсъждане в ГДК „Борис Христов“ в Деня на Свети Валентин по обяд. Проектът на община Пловдив е проследил замърсяването по 4 показателя – двата вида фини прахови частици, азотни оксиди и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). Той бе представен от зам.-кмета Розалин Петков, Елена Найденова и от Стефан Дишовски от партньора на общината „Енвиро Консулт“.

През последните месеци е направен анализ на замърсяването – откъде идват замърсителите, какви и колко са нивата, както и предложения за решение на тези проблеми. Правени са преброявания на трафика, анализ на измерванията на замърсителите, синхронизирани са с данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Според проучванията, превишаванията по показател фини прахови частици макар и да са в тенденция да стават по-малко като брой дни, са много повече от европейската норма. Анализът на екипа е стигнал до резултати, според които 70% от замърсяването с ФПЧ е поради битовото отопление, около 21% е фоново замърсяване, 7% идва от транспорта, а под 1% от промишлеността.

На тази база е разработен сценарий с приоритетни мерки. Една от тях е по-задълбочено проучване, свързано с откриване на домовете, които се отопляват с твърдо гориво. След това може да се анализира какъв да бъде подходът към тях. Един от вариантите е подмяна на старите печки с такива, които са по-нови и с по-добро изгаряне или поставяне на филтри. Друг вариант е свързване с мрежата на топлофикация или газификация, опция също е и преминаването на отопление с електричество.

Всички тези мерки обаче са доста скъпи и непосилни за Община Пловдив, коментираха експертите. Решението трябва да се търси както на национално ниво, така и на местно ниво да се търсят източници на финансиране. Като такива са набелязани оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“, както и международният фонд „Козлодуй“.

В последвалата дискусия се включиха граждани с различни въпроси, свързани с измерването на качеството на въздуха. Ангел Стоев от „Бизнесът за Пловдив“ приветства анализа и предложенията, като добави част от идеите на организацията, която също преди седмици проведе обществено обсъждане по темата. Той пожела да се поемат конкретни срокове за различните ангажименти и попита в какво ще инвестира финансово общината в следващите месеци, разкритикува липсата на отчетност за взетите мерки и малкото количество станции, разположени из града, които да дават ясна картина кога и къде въздухът е най-замърсен. Розалин Петков отговори, че са предвидени 200 хиляди лева за лицензирани станции, които да бъдат поставени из целия град, както и ще се проведе социологическо проучване за това как се отопляват хората.

Общинският съветник Слави Георгиев от ВМРО коментира проблемите на озеленяването. Според него не трябва да се говори единствено за „разкрасяване“ на зелената система, а да се акцентира върху растителни видове, които са „прахоуловителни“ и ще подобрят чистотата на въздуха. Неговият колега Камен Шишманов направи дълго и пространно изказване, свързано с идеи за създаване на ново общинско предприятие за тролейбусен транспорт или електрически автобуси, като според него стандарите ЕВРО 5 или 6 не са достатъчни за чистия въздух на Пловдив.

На въпрос на „Под тепето“ за ролята на дървесната система в центъра на града за чистотата на въздуха и проблема с изсичането на дърветата в тази зона отговори Иван Стоянов от ОП „Чистота“. Според него всяко отсечено дърво се сече след анализ на еколози и нужните протоколи и през зимата дърветата нямат отношение към чистия въздух, тъй като нямат листа.

В края на обсъждането се изказа и Стефан Шилев, в момента част от РИОСВ и представител на държавната администрация. Според него проблемът в крайна сметка е нацоинален – зимата въздухът е замърсен във всяко населено място – и по тази причина трябва да се търси национално решение. Една от мерките, които той набеляза е да се търси алтернатива на енергийните помощи и раздаването на твърдо гориво на социално слаби семейства. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.