Подтепето

ИзПодТепето

18 Дек, 2017

Общината бори мръсния въздух с вдигане цената на Синя зона на 2 лева за час

Не може да искаме да ползваме автомобили и да говорим за чистота на въздуха, смята кметът

Паркирането поскъпва през април догодина

Община Пловдив ще се бори с проблема с чистотата на въздуха с повишаване цената на паркирането в Синя зона. Два лева ще струва един час престой в рамките на Соня зона, при лев и 50 ст. в момента. Очаква се новата цена да бъде въведена в началото на пролетта. Още през април възнамеряваме това да се случи, ако, разбира се, бъде одобрено от Общински съвет, обяви кметът Иван Тотев по време на днешната сесия на местния парламент.  Той определя поскъпването на платеното паркиране като една от стратегическите стъпки по подобряване качеството на въздуха в града.

През 2018 г. Община Пловдив ще положи всички усилия в тази посока. Наред с всички инициативи, които имаме и наред с реализирането на програмата, по която подписахме анекс миналата седмица с МОСВ за изпълнение, предприемаме и една политика, която да мотивира повече наши съграждани да използват градския транспорт. Днес увеличихме маршрута на две от линиите, които да правят директни връзки с индустриалните зони в Радиново и Тракия. През следващата година ще увеличим маршрутите на още няколко линии. Догодина предвиждаме и увеличаване на средствата за градски транспорт с поне 1 милион лева, които ще целят зачестяване на курсовете. А това ще бъде съчетано с предложение за увеличаване на Синята зона на два лева. Не може да искаме да ползваме автомобили и да говорим за чистота на въздуха. Ето, колегите от столична община правят същото. Трябва да минимизираме използването на автомобили. Сега действащите условия не по никакъв начин не карат хората да се замислят дали да се качат в автомобила си, коментира Иван Тотев.  

Той смята, че с повишаването на цената за паркиране в Синя зона, градския транспорт ще бъде конкурентен в избора за предвижване в града при запазване на цена на билета от 1 лева. Предвиждаме 13 нови линии с чисто нови автобуси Евро 6, при 1 лев цена на билет. За мен това е едно от ключовите послания за следващата година относно алтернативните възможности за предвижване. Освен това продължаваме с разширяването и на велоалейната мрежа. Целим и стартираме процедури по изграждане на велоалеи по всички булеварди. Това са посоките, по които трябва да се работи, за да живеем в град с по-чисто въздух, един много удобен и комфортен град. Няма да има отказване в тази посока, докато не вкараме нещата в някакви нормални рамки, заяви днес кметът.

Той допълни, че догодина се стартира работата по програмата за залесяване на над 600 дка в Пловдив. Намеренията на общината е да увеличи зелените площи с промяната на Общия устройствен план. В Тракия спираме продажбата на имоти и продължаваме със залесяването. Например 8 декара парк ще има край Декатлон. Ще трябва да увеличим и зелените площи в район Южен- там те са критично малко, допълни по темата Тотев.

  • 20 Дек, 2017 | PB
    Глупаво е това обяснение - излиза, че който си паркира колата в "синя зона", оставя двигателя да работи и това замърсява въздуха! Трябва повече творчество кмете - например: майки с колички, не успяват да преминат заради паркиралите коли и много други. Но най- добре е - без обяснения!
  • 19 Дек, 2017 | Обаче
    През зимата въздухът се замърсява от печките. Много хора се топлят с печки, защото нямат пари за климатици и други такива. Това с вдигане на цената на паркирането ОТ ПРОЛЕТТА няма да се промени. Гадна работа.
  • 18 Дек, 2017 | PR материал - 550 лв
    много добро предложение от кмета Тотев, веднага си пускам колата в продавалник, за да я махна и ще си купя колело. Мерси кмете, мерси Ваньо!
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

19 Дек, 2017

Ето как прочистваме центъра от автомобили?

Десетки коли паркираха в пешеходната част на „Отец Паисий”, няма кой да глоби нарушителите

Общината ще прочиства центъра на града от автомобили с повишаване цената за паркиране в Синя зона на 2 лева от пролетта. Това е основен инструмент от стратегията на администрацията в борбата с мръсния въздух, както сам обяви кметът вчера. Гледка от днес обаче повдига други въпроси, освен най-резонния в случая: Дали повишаване на цената за престой в Зоната ще повиши качеството на въздуха е най- адекватната мярка за решаване на тежкия екологичен проблем?

Как властта ще се справи с всички онези, които ще решат да заобикалят или газят правилата с идеята да спестят 2 лева за паркинг? От днес имаме поредно доказателство, че родният шофьор очевидно ...

» повече