Подтепето

ИзПодТепето

15 Май, 2018

Николай Пловдивски лобира за Македонската църква

Водачите на БПЦ разделени по въпроса

Светият синод отказа да участва участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

Водачите на Българската православна църква са разделени по въпроса за признанието на Македонската, разбра Под тепето. Николай Пловдивски е главният лобист за сближаване на двете, заедно със Старозагорския митрополит Киприан.  

Припомняме, че през ноември м.г.  Македонската архиепископия поиска от Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя от своя страна да признае Българската православна църква като Църква- Майка .

Със свое решение от понеделник  Светият синод  на БПЦ отказва да вземе участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, които ще бъдат отбелязана на 27 май т.г. – Петдесятница, гр. Охрид, Р. Македония. Това става ясно от протокола на проводеното на  14.05.18 г. заседание на Синода.  Официалната покана за това е била отправена на 09.05.2018 г., от Македонския Архиепископ Стефан.

В решението се чете: „Св. Синод не дава благословение представители на БПЦ - БП да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия в Охрид, Р. Македония.

„За” горното решение да не бъдат изпратени Архиереи за честванията в Македония гласуваха митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

„Против” гласуваха: Сливенски Йоаникий, Великотърновский Григорий, Плевенский Игнатий, Пловдивский Николай и Старозагорский Киприян.“

На същото заседание Св. Синод е разгледал предложение на Пловдивския митрополит Николай и Старозагорския Киприан, придружени от епископ на БПЦ – БП, да посетят Македония и вземат участие в тържествата. След проведени разисквания и гласуване това предложение също е било отхвърлено с 8-те гласа на митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

  • 16 Май, 2018 | Никола Методиев няма МОНАШЕСКО ИМЕ, НЕ Е МОНАХ даже
    При пострижението всеки послушник се отказва от света (и от името си, дадено му от тати-БАРЕТА от потомствената комунистическа Номенклатура) и приема МОНАШЕСКО ИМЕ. Методиев няма монашеско име, той никога не е бил МОНАХ. Не е помирисвал манастир. Парашутиран простак да коли-беси пловдивските будали - доколкото се сбърка някой последовател на кривославието му (Зико командва подчинени и ПолитБюрото; инак попадиите са два файтона бабушкели)
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

24 Май, 2018

Николай Пловдивски: Славянската азбука е измислена, за да могат славянските народи да прочетат и разберат Словото Божие

„Не просто, за да си пишем на кирилица, а за да се научим на любов,“ каза дядо Николай и после надълго и нашироко засегна въпроса за Македонската църква

„Всяка година на 24-ти май отправяме възхвала към Светите братя Кирил и Методий и към техните ученици, българските първоучители и просветители светите Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Всяка година от медийни и други трибуни ни заливат славословия и венцехваления към тези светилници на Православната църква за това, че са дали на българския народ, а чрез него и на всички славянски православни народи „четмо и писмо”. Само тук-там в публичните речи се споменава, че Светите Седмочисленици са създали азбуката не, за да пише с нея кой каквото му хрумне, а за да ...

» повече
12 Май, 2018

Кой е Роберт с растата, който се поклони пред Солунските братя в Пловдив

Как македонският министър на културата отговаря на въпроса чии са Кирил и Методий

До кмета на града Иван Тотев в шествието за празника на Свети свети Кирил и Методий днес крачи едър мъж в официален костюм и меко казано несъвместима прическа. На гърба му подскачат расти, които на дължина подминават доста под кръста. Хората наоколо се питат кой е той и след като получават отговора започват да гледат с още по голямо любопитство.

Той е министър на културата на Република Македония и заема този пост от близо година. В Пловдив е от два дни и е впечатлен от красотата и историята на града. Докато върви с шествие разказва на кмета Тотев, че отдавна не чете вестници и не гледа телевизия ...

» повече
08 Май, 2018

Карикатурен прозорец: Църковен тоалет

Модата на химическите тоалетни превзема Пловдив мощно

В новата рубрика на Под тепето и карикатуриста Ириен Трендафилов днес ви представяме сатиричното му вдъхновение по повод статията ни Най-новата екстра в Митрополията: До винила и химче.

» повече
27 Апр, 2018

Най-новата екстра в Митрополията: До винила и химче

Инсталираха химическа тоалетна до един от входовете на храма

Технологичното чудо е точно до тапета на Свети Николай

След като влезе в историята като първия паметник на културата в православната българска история, който замени оригиналните иконописи с винилови тапети, митрополитският храм блесна отново с безумно оригинална придобивка.

От древни времена църквата е бягала от науката и технологиите, отците са отричали хиляди открития и устройства, улесняващи съвременния живот в различни епохи. След хилядолетия обаче Пловдив блясва в историята на православието с химическа тоалетна в храма!     

Припомняме, че управниците под тепетата гласуваха 180 000 лева за свръхмодерни градски кенефи, които ще им пестят заплатите на чистачките и ще се самопочистват на мястото на писоарите в Капана. Сега доживяхме и Николай Пловдивски да ...

» повече
08 Апр, 2018

Зрелище за Великден, отново (ГАЛЕРИЯ)

5-минутни фойерверки за Възкресение Христово

Великден отново бе превърнат в евтин спектакъл за публиката. За поредна година пловдивска митрополия отбеляза най-светлия християнски празник по възможно най-шумния и зрелищен начин. 5-минутна заря заглуши камбаните на храм „Св. Богородица” точно в полунощ, за да обяви на миряните Възкресението Христово.  Илюминациите раздраха небето над главите на вярващите, дошли да запалят свещи от Благодатния огън и да се помолят. За молитви не ставаше обаче- беше шумно. Сценарият от предни години се повтори- много полиция, гардове, телевизионни камери. Но имаше нещо различно- липсваше емоция. Нямаше го ентусиазма дори сред мъжете с раса.

От специално изградената за празника сцена с изображение на Воскресението Христово на винил, Николай Пловдивски говори за мир и любов. „Мирът и любовта ...

» повече