Николай Пловдивски лобира за Македонската църква

Изпод тепето

Водачите на БПЦ разделени по въпроса

Светият синод отказа да участва участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

Водачите на Българската православна църква са разделени по въпроса за признанието на Македонската, разбра Под тепето. Николай Пловдивски е главният лобист за сближаване на двете, заедно със Старозагорския митрополит Киприан.  

Припомняме, че през ноември м.г.  Македонската архиепископия поиска от Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя от своя страна да признае Българската православна църква като Църква- Майка .

Със свое решение от понеделник  Светият синод  на БПЦ отказва да вземе участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, които ще бъдат отбелязана на 27 май т.г. – Петдесятница, гр. Охрид, Р. Македония. Това става ясно от протокола на проводеното на  14.05.18 г. заседание на Синода.  Официалната покана за това е била отправена на 09.05.2018 г., от Македонския Архиепископ Стефан.

В решението се чете: „Св. Синод не дава благословение представители на БПЦ – БП да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия в Охрид, Р. Македония.

„За” горното решение да не бъдат изпратени Архиереи за честванията в Македония гласуваха митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

„Против” гласуваха: Сливенски Йоаникий, Великотърновский Григорий, Плевенский Игнатий, Пловдивский Николай и Старозагорский Киприян.“

На същото заседание Св. Синод е разгледал предложение на Пловдивския митрополит Николай и Старозагорския Киприан, придружени от епископ на БПЦ – БП, да посетят Македония и вземат участие в тържествата. След проведени разисквания и гласуване това предложение също е било отхвърлено с 8-те гласа на митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. При пострижението всеки послушник се отказва от света (и от името си, дадено му от тати-БАРЕТА от потомствената комунистическа Номенклатура) и приема МОНАШЕСКО ИМЕ. Методиев няма монашеско име, той никога не е бил МОНАХ. Не е помирисвал манастир. Парашутиран простак да коли-беси пловдивските будали – доколкото се сбърка някой последовател на кривославието му (Зико командва подчинени и ПолитБюрото; инак попадиите са два файтона бабушкели)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.