Подтепето

ИзПодТепето

10 Ян, 2018

Грамадата на нашето недоволство е незаконна

„Паметникът“ в градинката до Енергото ще бъде премахнат с реконструкцията на парка

"Цялата държавна власт произтича от народа". Това е надписът на табелата до камарата с камъни, струпани на ул.“Христо Г. Данов“, за които напоследък се сещаме само около датата 10 януари всяка година. Нещото играе ролята на паметник, посветен на Януарските събития отпреди 20 години. Той е издигнат спонтанно от хилядите протестиращи, които оставяха камък в края на шествията в онази зима преди 21 години*. Грозната грамада се топи с всяка изминала година и под Вазовия стих

 А грамадата расте пак
невидимо, тайно,
и камъни върху нея
фърчат непрестайно;
че когото Бог накаже,
светът не прощава,
че който много търпи, тегли
много отмъщава.”

Скоро няма да остане нищо.

В проекта за реконструкция на Дондуковата градина липсва идея за запазване на Грамадата. Поради особената значимост на първата градска градина за озеленяването на Пловдив, тя е обявена за паметник на българската градинско–паркова култура, което прави паметникът-саморасляк незаконен. Тоест не бил съгласуван с компетентните институции.

Проектът за реконструкция на парка върви между ведомствата от 2012 година, но нито на управата тогава, нито на тази сега и е дошло на ум „да съгласува“ Грамадата. Освен това на никого от създателите ѝ – гражданите на Пловдив, не му е трепнала инициативата да го поиска от избраниците си.

За това, че паметникът в градинката до Енергото ще бъде премахнат с обновяването на парка, от Под тепето алармирахме още преди година. Днес отново напомняме, че управата на града премахва дори произведения на изкуството, които не притежават епитета „съгласувани“.

Замислете се защо камъните се топят?!  

*На 10 януари се навършват 21 години от началото на протестите пред Народното събрани от 1997 година, така наречените Януарски събития. В периода януари – началото на февруари 1997 г. България изпада в дълбока политическа и финансова криза. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в хаос. Пътищата са блокирани, работниците отказват да работят, инфлацията расте с дни, а зърното е на привършване, с което започва недостиг на хранителни продукти. За около един месец цената долара спрямо лева скача на 3000 лв, а инфлацията вече е 300%. Средната заплата пада до стойност, равняваща се на 5 $.

На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (1935-2015), чийто мандат изтичаше след 11 дни, отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по конституция.  На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, встъпил в длъжност седмица по-рано, връчи на БСП мандат за съставяне на правителство. На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП имаше Николай Добрев. Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир. На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

17 Окт, 2017

Кой иска да уволни Гюро Михайлов?

Общината не е правила запитване за монумента в НИНКН във връзка с реконструкцията на площада, разбра Под тепето

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви в защита на Паметника на войните, изпълнили доблестно дълга си към родината

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви в защита на Паметника на войните, изпълнили доблестно дълга си към Родината. „Гюро Михайлов и неговите другари, загинали в изпълнение на своя дълг, съвсем неоснователно са приети като нарицателен пример за неособено разумно поведение, което е срам,“ коментира патриотът. Той поднесе венец пред паметника на Гюро Михайлов на площад "Централен" днес в Пловдив, по време на отбелязването на професионалния празник на парашутистите и 68 бригада Специални сили.

На въпрос на Под тепето, как гледа на това, че във връзка с ...

» повече
20 Сеп, 2017

Проектите надделяха над градската памет

Филип, Гюро и Арката си отидоха заради проекти за реконструкция с евросредства

Бикът и Рендето - без такива аргументи   

Таня Грозданова

На 7.11.2011 г. новоизбраният кмет на Пловдив Иван Тотев и новоизбраният Общински съвет положиха клетва на тържествена сесия в зала „Съединение" на Историческия музей, точно в 10.00 часа.

Два дни след това, на 9-ти ноември, минути след началото на работния ден на новата пловдивска администрация, започва демонтажът на монументалната пластика „Европа“ от пл.“Стефан Стамболов“ №1, по нареждане на новия кмет. Авторът на пластиката, която по това време е вече утвърдено място за снимки на туристи и пловдивчани, е уведомен същата сутрин да си я прибере в ателието, въпреки че тя е собственост на Община Пловдив, тоест ...

» повече
10 Ян, 2017

Грамадата на нашето недоволство изчезва

След реконструкцията на Дондуковата градина камарата с камъни няма да я има  

Ти, камък за какво ще сложиш днес – 20 години по-късно?

"А грамадата расте пак
невидимо, тайно,
и камъни върху нея
фърчат непрестайно;
че когото Бог накаже,
светът не прощава,
че който много търпи, тегли
много отмъщава.”

Иван Вазов                                                                            

"За да ни напомня, че "Цялата държавна власт произтича от народа". Това се чете на нещото, което играе ролята на паметник, посветен на Януарските събития отпреди 20 години.

Грамадата, както е известна купчината с камъни в Градската градина до Природо-научния музей, с всяка изминала година става все по-малка и все по-неподдържана. .. и така до момента, в който ще изчезне съвсем.

В проекта за реконструкция на парка  липсва грозната купчина с ...

» повече