Деца и учители от 24 училища показаха как променят своите институции с иновации

Изпод тепето

Малките показаха уменията си с компютрите с онлайн проверки на тестове или видеопоредица за космоса, а учители разказаха за любовта си към работата

Уникален дрон, видеопоредица за науката и космическите постижения, система за по-бърза и лесна проверка на контролните работи и още куп иновации, създадени от ученици представиха самите те на форума „Аз променям своето училище“ в края на седмицата в Limacon Event Center. Събитието, организирано от Община Пловдив и образователния портал „Уча в Пловдив“ събра общо 24 пловдивски училища, които демонстрираха своите иновации.

Събитието стартира с демонстрация от 10-окласникът Димитър Фердинандов от езикова гимназия „Пловдив“, който е активен участник в множество състезания и създател на различни научни видеоклипове. Той представи поредица за космическите постижения и разказа как те могат да помогнат в образованието и колко е трудно, но и полезно самото им изработване.

Атрактивна презентация направиха момичета от Професионалната гимназия по хранителни технологии. С мини лаборатория и тестове на огън те провериха дали в дадена проба мед има изкуствено добавена захар. Момичетата споделиха, че най-много време обичат да прекарват в лабораторията, тъй като работата с подобни практични инструменти е по-интересна от сухото зубрене.

Впечатляваща беше и презентацията на младежи от ПГ по електротехника, които полетяха с уникален дрон. 10-класник от МГ-то пък е изработил специална система за автоматична проверка на тестове. Той разказа, че вероятно учителите ще са доволни от нея, защото им спестява много работа, но съучениците му – не, тъй като това затруднява преписването. Две ученички пък представиха проекта „Иван Вазов в облака“, в който се събира цялото творчество на писателя и се правят карти, в които всяко споменато от него географско място е отбелязано.

Момиче от ОУ „Йордан Йовков“ пък разказа за възможностите за използване на мобилни телефони и изобщо ИТ-технологии в часовете по биология и сподели как алтернативния подход помага на учениците, за чиито българският език не е майчин и се затрудняват с някои термини.

На сцената се качиха и някои от младите учители. Сред тях бяха две преподавателки от „Автото“ – екс-журналистката от радио „Фокус“ Даниела Танева и Пенка Величкова. Даниела разказа за кредото си винаги да подхожда с усмивка и разбиране към малчуганите и сподели, че младостта им помага в много аспекти в работата с учениците, но понякога е трудно да се спечели респекта сред децата. Пенка Величкова пък сподели, че за нея най-важното е децата да излязат от училището готови за живота и за пазара на труда.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.