БДЖ продава тенис комплекса си на Младежкия хълм

Изпод тепето

Апетитната база отива на търг с тайно наддаване при първоначална цена от 18 хиляди лева

Железниците предлагат на бъдещите купувачи само материалните активи, земята под тях е общинска

Лидерът на БСП в Пловдив: Този търг е престъпление

Кортовете на БДЖ на Младежкия хълм отиват на търг. Това става ясно от обявление на Железниците, публикувано като рекламно каре в Пеевския ежедневник Телеграф.

Една от най-апетитните спортни бази в града е обявена на търг, като началната цена е едва 18 хиляди лева. Тръжната документация е разделена в три лота, като всеки от тях се отнася за различна час от базата. Тя включва три тенис корта с асфалтово покритие, две волейболни игрища от шамот, преобразувани в тенис кортове, и основните три шамотени корта. В трите лота е включен и целия сграден фонд от комплекса, плюс алеите, водопроводната мрежа, тренировъчната тенис стена и помпената станция. В обявлението за търга няма опис на големината на имота, тъй като БДЖ- Пътнически преводи продава само дълготрайните материални активи. Земята под тях е общинска. Наддаването за базата в полите на Младежкия хълм ще е тайно и ще се състои на 25 юни.

Пловдивските социалисти, които днес отвориха темата, скочиха остро срещу продажбата на спортната база. Този търг е престъпление, категорично заяви лидерът на БСП в Пловдив Красимир Трифонов. Николай Радев определи цената от 18 хиляди лева като смехотворна, тъй като комплексът, по негови изчисления, се простира на около шест декара в една от най-зелените градски зони.

Всъщност обаче, за тенис общността в града, новината за търга по-скоро е добра, ако кортовете бъдат запазени и реновирани . Не е тайна, че състоянието на базата на БДЖ отдавна е много лошо и се нуждае не просто от освежаване, а от сериозен ремонт и голяма инвестиция. Хората, които се грижат за нея в момента, не разполагат с нужните средства за поддръжката на цялата база, а това се коментира сериозно в тенис общността в Пловдив, тъй като комплексът е сред най-големите и се намира на страхотно място. Предпочитаните в миналото кортове днес не са сред най-посещаваните именно заради условията там. Асфалтовите настилки  са в дупки и неравности, а стената за тенис е на решето. Кортовете от шамот все още са в прилично състояние, но и там е нужна сериозна инвестиция. Нещо, което явно БДЖ- Пътнически преводи не може да предложи, особено в плачевното финансово състояние, в което се намира и за което се говори и пише много в последните няколко дни.  Вероятно Железниците започват да разпродават всяка собственост, която  им е допълнителна тежест, гадаят изненадани от обявлението за търг на базата.

Днес на място ни увериха, че идеята е кортовете да запазят предназначението си и към тях има сериозен интерес. В момента вървят огледи на заявилите желание да участват в търга, като око на базата са хвърлили и столични компании.

Ако се намерят инвеститори, които да приведат кортовете в нормален вид, ще е добре. Трябва да е ясно, че земята там е общинска. Личното ми мнение е, че предназначението на спортния комплекс трябва да се запази, коментира казуса зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. На кортовете нищо им няма, много са си добре. Асфалтовите не стават, но те са безплатни. Някой е решил да си развива нещо там, тия процедури не са случайни. С 18 000 лв. БДЖ ще си оправи дълговете. Хаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.