Подтепето

Забравеният град

26 Мар, 2014

Тотев: Който вземе бюфета на Бунарджика, трябва да се съобрази с оригинала

Култовото място отива на търг, бъдещият стопанин има право само на допълнителна тента

Администрацията е готова да пробва настроенията за заведение на Сахата с временна постройка 

Потвърждение за сериозен интерес към най-високия бюфет в Пловдив, който се намира на широката тераса на върха на Бунаржика, получи Под тепето днес от кмета Иван Тотев. Да, има инвестиционни намерения. Последните дни дойде желание от конкретна фирма. Което нищо не означава. В момента има само запитване. За да можем да дадем адекватен отговор - сега на сесията на общински съвет ще предложим идеята да влезе в разпоредителната комисия да се отдава под наем. След което община Пловдив ще направи оценка - колко е площта, колко е наемът. След това пак трябва да влезе решение в общинския съвет да се стартира с минимална цена самото отдаване под наем. Това бихме го направили реално в рамките на два месеца. На търга могат да се явят всякакви желаещи. Той е публичен, с явно наддаване. За нас колкото повече кандидати има, толкова по-добре. Като целта е, благодарим на вашата медия, да бъде по-разгласено. Хората трябва да разберат, че имаме такива намерения, тъй като искаме повече хора да се качат горе на тепето. Това е много важно за нас, каза днес пред Под тепето кметът Тотев.

Съществуващата сграда е със залегнал градоустройствен план на хълма, в плана за управление, има скици. Така че нямаме нужда от никакви разрешителни, създаване на нови проекти. Всичко е наред. Като естествено това, което имаме като желание е, когато се вдъхне живот, той да бъде в обемите и границите на оригиналния Бюфет. Не предвиждаме строителство, престройки , надстройки и т.н. Който го вземе трябва да се съобрази с проекта, който съществува. Единственото, което може да бъде направено е това, което позволява ЗУТ. Но това е тента за сянка, например, допълни градоначалникът.

После се спря и на бившия общински бюфет на Сахат тепе- може би най- аристократичното място в Пловдив до преди повече от половин век. Бюфетът на Сахат тепет е все още общинско място. И също като Бунарджика го има в показателите на хълма. Съществува в строителните граници като имот, а не място за озеленяване. Но там е в по-различно състояние, отколкото на Бунарджика. Ако на Бунарджика имаме сграда, то бюфетът на Сахата съществува само на чертежи. За това е по-трудно е да се даде под наем. Това не пречи община Пловдив да го вкара в програмата за разпореждане и отдаване под наем. По този начин да пуснем и един търг. Може да се сложи временно съоръжение, сглобяемо, преместваем обект. Склонни сме да пробваме с нещо такова да видим дали ще привлече хора. Ако има интерес- може да се направи нещо по-масивно, с ковано желязо, което да се впише в парка. На идеен етап е все още,  защото и инвестицията е по-голяма. Бунарджика е една крачка напред. Ако може и на двата хълма да направим нещо, където да привлича пловдивчани да оживят тепетата, ще е чудесно. Де се разходят, да отпочинат, да прекарат повече време и не само- прекрасни гледки има там. Всеки един голям туристически световен град има място, от което можеш да наблюдаваш града. Това е една даденост, която трябва да бъде използвана.А хълмовете са някак си в страни от туристическия поток. Вън са от туристическите атракции. Те могат да се превърнат в маршрут. Например като Сахат тепе, където има история, има Часовникова кула. Това място е заредено с енергия и митология, допълва градоначалникът.

 

  • 18 Юли, 2014 | link building
    4TFTkE Really appreciate you sharing this article post.Really looking forward to read more. Keep writing.
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

06 Юли, 2018

Polinero иска да възроди бюфета на Бунарджика

 

Бизнесменът Владислав Ботев: Води ме емоцията от детството и нашата музика

Под ботуша на Альоша от години стои една язва. Оглозганата постройка останала в спомените на пловдивчани като „Общинския бюфет“. Инвестиционни намерения към възраждането му наскоро е декларирал бизнесменът Владислав Ботев, разбра Под тепето. Владо Полинерото, както го познават пловдивчани и феновете на рок музиката, потвърди пред наш репортер, че е внесъл документи в Общината за това.

„Не знам, че е имало търгове за бюфета. Грехота е толкова години това място да стои така. Аз съм израсъл на Бунарджика и познавам всяка пътечка…  Води ме емоцията от детството и нашата музика,“ коментира Ботев по този повод.

Някога там имало вътре пет, а вън 20 маси от ковано желязо. Заведението работело ...

» повече
27 Мар, 2014

Гласуваха „За” възраждането на бюфета на Бунарджика

Старейшините подкрепиха идеята за новия живот на заведението на тепето с почти пълно мнозинство

Общинският съвет подкрепи почти единодушно идеята за възраждането на общинския бюфет на върха на Бунарджика в днешната сесия. Болшинството от старейшините гласуваха със „За” стартиране на процедура за отдаване под наем на рушащата се сграда на първата тераса под паметника на Альоша. Предложение за развиване на запустялата зона с цел оживяване на хълма дойде от кмета Иван Тотев. И мнозинството, и опозицията се обединиха зад това заведението на Бунарджика да заработи отново след повече от 20-годишна пауза. Следва влизането на инвестиционното предложение в разпоредителна комисия за отдаване под наем. Ще бъде направена оценка, за да бъде определена рентата, която общината ще иска за супер привлекателното място ...

» повече