Подтепето

ИзПодТепето

12 Дек, 2016

Реставрират изумителната баня в къща Хиндлиян с 8 хиляди лева

Възрожденската сауна ще заблести след 90 дни

Стартира реставрацията на изумителната баня в къща Хиндлиян. В следващите 90 дни специалисти ще върнат блясъка на изключително красивото помещение за къпане в паметника на културата от национално значение, построен през 1834г. Проектът за укрепване и реставрация на банята е готов от 2013г., но се изчакваше подходящия момент за старт на дейностите, тъй като са били нужни хидроремонти на цялата постройка заради подпочвените води и обратния наклон на двора на Хиндлиян. Банята е една от общо двете изцяло запазени подобни съоръжения в Стария град. Другото такова се намира в къща „Златю Бояджиев”.

Последната реставрация на това бижу е било в средата на 70-те години. Най-важното е, че след последните ремонти, влага в банята вече няма и нашата работа може да започне. Първо ще почистим компрометираните елементи, после ще укрепим цялата структура. Предвидена е химическа обработка на засегнатите от микроорганизми части от стените. Ще реставрираме и всички пластични елементи. Дейности тук в следващите 90 дни ще бъдат извършени срещу между 7 и 8 хиляди лева, обясни реставраторът Никола Стоянов.

Банята в Хиндлиян е една от малкото в миналото, в която е имало течаща топла вода. Тя се е загрявала чрез голямо огнище зад чучура, което се е намирало в кухнята на къщата. То е създавало пара, която е вървяла по кухите стени на помещението и го е отопляло цялото. Съоръжението е функционирало подобно на сауна или парна баня, обясниха на място специалистите. Те ще работят по уникалните декорации по стените и таваните. Както и върху елементите от мазилка на базата на мраморно брашно и гасена вар. Ще обърнат внимание и на красивите куполи, които допускат слънчевата светлина в помещението.  

Къща Хиндлиян ще е приоритет на община Пловдив през цялата следваща година. Догодина в Стария град ни предстои много работа. Започваме с къща Ламартин. Ще работим и в Мексиканска графика. Продължава реставрацията на Етнографския музей. Вече се мисли и за занаятчийската чаршия по улица „Стръмна”. Предвидени са реставрационни и ремонтни дейности още на Недкович и двете сгради на Градска художествена галерия. Ще продължат и разкопките на Небет тепе. А къща Клианти ще отвори за посетители още пролетта, обясни на място зам.-кметът по културата Амелия Гешева.   

  • 12 Дек, 2016 | ЦЦ
    Парите за Пловдив 2019 отишли за клетки в зоопарка а той брутално незаконен.Тия крадливи герберчета да ги набутат по клетките а кмета в клетката с огледалата да си гледа постоянно крадливата мутра.И всички рейсове да минават през зоокъта да ходим да им хвърляме бонбонки.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

18 Апр, 2017

Още една перла в Стария град оживява: Отварят къща Клианти

И това лято на Небет тепе ще има активен археологически сезон

Днес отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата 

Днес отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Когато живееш в Пловдив няма как да не поставиш акцент в програма за отбелязването на тази дата в  върху Стария град

18 април е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО.

Когато живееш в Пловдив няма как да не поставиш акцент в програма за отбелязването на тази дата върху Стария град. До сега от архитектурно – историческия резерват честваха 18 април с тематични изложби посветени на културното наследство. Днес Общински институт „Старинен Пловдив“ стартира една нова дългосрочна инициатива: „ВИЖ И СЪХРАНИ СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“. Събитието ...

» повече