Пловдив и неговата Главна улица като ар деко столица на България

Забравеният град

Най-често срещаните сгради по "Александър Батенберг" са в стил ар деко

Често сме чували, че архитектурата на Пловдив е във „виенски стил“. Това се използва най-често за Главната, но също и за сградите в Капана, а дори и в квартала с тютюневите складове. Доколко обаче тази архитектура е определящата за облика на Пловдив и какво изобщо значи „виенски стил“?

Тъй като такъв термин в научните среди не съществува, се уповавам на личните наблюдения – какво визират хората, които го използват. И сякаш става дума за архитектурата на сецесиона – по-точно тези сецесионови сгради с богата декорация и флорални мотиви, а понякога също за неокласическите и необароковите сгради.

Това обаче не е определящият стил по пловдивската Главна улица. Тези постройки, макар и впечатляващи и привличащи погледа не са мнозинството и не са тези, които определят общия вид на Главната улица на Пловдив. Построени от Освобождението до Първата световна война, а някои – в първите години на десетилетието на 20-те години, те остават част от града – но истинското оформяне на централната градска улица предстои.

Всъщност, най-често срещаните сгради по Главната са в стил ар деко. Този вид архитектура се налага в България – а и по целия свят – през 20-те години. И всъщност – дали поради вкуса на пловдивчани, дали поради историческа случайност и икономически фактори – но Пловдив се оказва столицата на ар деко. Останалите големи български градове – или поне техните централни части – са застроени и получават своя модерен облик малко по-рано или по-късно в историята. Пловдивската главна обаче се застроява активно в периода, в който ар декото властва.

Целият текст четете в KAPANA.BG

Споделете ни във:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.