Подтепето

Забравеният град

08 Мар, 2018

Пловдив и неговата Главна улица като ар деко столица на България

Най-често срещаните сгради по "Александър Батенберг" са в стил ар деко

Често сме чували, че архитектурата на Пловдив е във „виенски стил“. Това се използва най-често за Главната, но също и за сградите в Капана, а дори и в квартала с тютюневите складове. Доколко обаче тази архитектура е определящата за облика на Пловдив и какво изобщо значи „виенски стил“?

Тъй като такъв термин в научните среди не съществува, се уповавам на личните наблюдения – какво визират хората, които го използват. И сякаш става дума за архитектурата на сецесиона – по-точно тези сецесионови сгради с богата декорация и флорални мотиви, а понякога също за неокласическите и необароковите сгради.

Това обаче не е определящият стил по пловдивската Главна улица. Тези постройки, макар и впечатляващи и привличащи погледа не са мнозинството и не са тези, които определят общия вид на Главната улица на Пловдив. Построени от Освобождението до Първата световна война, а някои – в първите години на десетилетието на 20-те години, те остават част от града – но истинското оформяне на централната градска улица предстои.

Всъщност, най-често срещаните сгради по Главната са в стил ар деко. Този вид архитектура се налага в България – а и по целия свят – през 20-те години. И всъщност – дали поради вкуса на пловдивчани, дали поради историческа случайност и икономически фактори – но Пловдив се оказва столицата на ар деко. Останалите големи български градове – или поне техните централни части – са застроени и получават своя модерен облик малко по-рано или по-късно в историята. Пловдивската главна обаче се застроява активно в периода, в който ар декото властва.

Целият текст четете в KAPANA.BG

  • 09 Мар, 2018 | realist
    Korekzija: "art deco" - art = IZKUSTVO
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

21 Юни, 2018

Пловдивското ар деко наследство извън Главната улица

Сгради в ар деко стилистиката има в целия град

Собственият дом на майстора на стила арх. Стойко Стойков е шедьовърът от периода в Пловдив

Бурното икономическо развитие на Пловдив след Първата световна война оформя облика на Главната улица „Княз Александър I Батенберг“, по който повечето сгради са построенни именно през 20-те години на XX век. Преди няколко месеца ви разказахме за по-интересните от тях в текст в KAPANA.BG, в който с богатството на тези сгради се осмелихме да предложим градът ни да се възприема като архитектурната ар деко столица. Днес ще се опитаме да разширим примерите със сгради извън Главната улица, тъй като Пловдив действително е богат на здания, повлияни от този стил.

Трябва да уточним, че за чист ...

» повече
17 Ноев, 2017

Нова реставрирана къща-красавица обогати Главната

Ремонтът е без измислени орнаменти или унищожена декорация

Цветът и прозорците не са най-подходящите, но тенденцията е добра

На нова, качествено реставрирана, къща на Главната улица можем да се радваме от няколко дни. Къщата на ъгъла на „Александър Батенберг“ и „Д-р Георги Вълкович“ претърпя няколкомесечен ремонт, след свалянето на скелето се показа добрата работа на майсторите. Всички детайли по мазилката са изработени внимателно, без да се унищожават под новоизмислени украси или унищожаване на елементи под изолации.

Могат да се отбележат и няколко недостатъка. Основният жълт цвят, в който е боядисана сградата, макар и не ярко крещящ, като у някои други нови сгради, може би не е най-подходящият за тази сграда. Със сигурност, ако това е тенденцията - наситените жълти, оранжеви и ...

» повече
24 Окт, 2017

Поредица ремонти на красиви сгради по главната

Теодор Караколев

След дълго чакане, преди дни стартира ремонт на сградата на края на Главната на Джумаята. Архитектурната ценност, построена по проект на архитект Стойко Стойков, се нуждаеше от ремонт от няколко месеца. Голяма част от фасадата се бе откъртила, след което сградата стоеше обезопасена, за да не пострадат преминаващи граждани. Ремонт обаче дълго време така и не стартира.

В крайна сметка преди дни след преминаване на нужните процедури майстори строители започнаха работа по фасадата на сградата. За изминалите няколко дни работа се забелязва, че дейностите се извършват внимателно и с автентични материали.

Интересно е, че в момента текат още няколко ремонта на културни ценности по улица "Александър Батенберг". От известно време оградена със скеле и мрежа е сградата на ...

» повече
01 Апр, 2017

Ремонтират къщата с лъвовете на главната

Цялата фасада на къщата, заедно с трите тераси, ще бъде реновирана

Вдигнаха ново скеле насред главната пловдивска улица. Този път съоръжението е издигнато по повод началото на ремонта на къщата с лъвовете. Тя се намира на ул. „Александър Батенберг I”, в непосредствена близост до площад Централен.

Към момента, фасадата на сградата е в лошо състояние и се лющи. Трите тераси, от своя страна, ронят големи парчета мазилка, което наложи обезопасяването на сградата преди няколко дни. Терасите са останали без абсолютно никаква мазилка, като ремонтът предвижда цялостното им реновиране. Архитектурните елементи са в сравнително добро състояние и някои от тях само ще бъдат пребоядисани, а останалите ще бъдат обновени.

Все още не е ясно колко време ще продължат ремонтните дейности, но ...

» повече