Каишеви и Светослав Грозев избрали интериора на къщата на Сахат тепе по чуждестранни каталози

Забравеният град

Светослав Грозев и родопските майстори обзавеждали къщата 6 месеца, докато семейството обикаля Европа

Един от пловдивските архитектурни шедьоври е къщата на семейство Каишеви на Сахат тепе. Неудобният ъглов парцел на кръстовището на улиците „Антим I” и „Кирил и Методий“ е дал шанс на архитект Светослав Грозев да сътвори истинско бижу, което и до днес впечатлява специалисти и любители на архитектурата. Освен един от най-представителните обекти от българския архитектурен модернизъм, сградата съчетава в себе си и различни специфики, пазещи традицията от Възрожденската архитектура.

Историята на къщата на „Антим I”17 може да се проследи още от годините около българското Освобождение. До днес на къщата стои табела, която информира, че Захари Стоянов е спал в тази къща. Разбира се, става дума за по-стара постройка, която е била на това място. Сегашната къща се появява през 1931 година. Имотът оригинално е собственост на една от дъщерите на Хаджи Гьока Павлов – Христина от жена му Нонка. Големият пловдивски богаташ и благодетел има общо три дъщери – другите две имат къщи на други два ъгъла на това кръстовище.

Христина сключва брак с мъжа си, с чието име всъщност помним къщата – Никола Каишев през 1922 година. 10 години по-късно вече мислят за нов дом. Така се стига до архитект Светослав Грозев. Фамилията е заможна и парите не са проблем – те се занимават с тютюнопроизводство. 

Още от историята на сградата – четете в KAPANA.BG

Сградата, която е една от гордостите на Пловдив, е част от изложбата „Български архитектурен модернизъм: Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“. Изложбата се открива на 15 декември от 18 часа в Total sport. На 16 декември от 10:30 ще се проведе и обиколка сред интересните обекти от модернизма в Пловдив, като сборният пункт е зелената сграда на ул. „Иван Вазов“ до СОУ „Патриарх Евтимий“. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.