Подтепето

Забравеният град

14 Дек, 2017

Каишеви и Светослав Грозев избрали интериора на къщата на Сахат тепе по чуждестранни каталози

Светослав Грозев и родопските майстори обзавеждали къщата 6 месеца, докато семейството обикаля Европа

Един от пловдивските архитектурни шедьоври е къщата на семейство Каишеви на Сахат тепе. Неудобният ъглов парцел на кръстовището на улиците „Антим I” и „Кирил и Методий“ е дал шанс на архитект Светослав Грозев да сътвори истинско бижу, което и до днес впечатлява специалисти и любители на архитектурата. Освен един от най-представителните обекти от българския архитектурен модернизъм, сградата съчетава в себе си и различни специфики, пазещи традицията от Възрожденската архитектура.

Историята на къщата на „Антим I”17 може да се проследи още от годините около българското Освобождение. До днес на къщата стои табела, която информира, че Захари Стоянов е спал в тази къща. Разбира се, става дума за по-стара постройка, която е била на това място. Сегашната къща се появява през 1931 година. Имотът оригинално е собственост на една от дъщерите на Хаджи Гьока Павлов – Христина от жена му Нонка. Големият пловдивски богаташ и благодетел има общо три дъщери – другите две имат къщи на други два ъгъла на това кръстовище.

Христина сключва брак с мъжа си, с чието име всъщност помним къщата – Никола Каишев през 1922 година. 10 години по-късно вече мислят за нов дом. Така се стига до архитект Светослав Грозев. Фамилията е заможна и парите не са проблем – те се занимават с тютюнопроизводство. 

Още от историята на сградата - четете в KAPANA.BG

Сградата, която е една от гордостите на Пловдив, е част от изложбата „Български архитектурен модернизъм: Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“. Изложбата се открива на 15 декември от 18 часа в Total sport. На 16 декември от 10:30 ще се проведе и обиколка сред интересните обекти от модернизма в Пловдив, като сборният пункт е зелената сграда на ул. „Иван Вазов“ до СОУ „Патриарх Евтимий“. 

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

13 Юни, 2018

Главният проблем на Дановия хълм е вандализмът (ГАЛЕРИЯ)

Кой носи отговорност за поруганото Сахат тепе?

Кметът на Централен Георги Стаменов започна проект с мерки за безопасност и облагородяване на Сахат тепе

Часовниковата кула на върха, който се извисява над Главната улица, отброява 9 удара. „Строена е през 16 век,“ разказва кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, докато катерим заедно с него и няколко души от екипа му алеите към върха на Сахат тепе.

Не е точно разходка в девет сутринта по средата на седмицата, а е обход. След него ще се набележат спешни и последващи мерки, които да допринесат за по-добрия облик на знаковия за града Данов хълм, както и за безопасността на жители и гости на Пловдив.   

Припомням му, че през 2014-а градоначалникът Иван Тотев прие идеята ...

» повече
26 Мар, 2018

Сахат тепе е по-чисто след доброволческа акция

"Гражданско Общество" събра петнайсетима ентусиасти през уикенда, които изнесоха близо 20 чувала боклук от хълма

Гражданското общество в действие демонстрираха доброволци, организирани от  младата неправителствена организация „Гражданско общество“, която има за цел развитието на сътрудничеството между хората. Само с един апел в социалната мрежа в събота,на 24-ти март, се отзовават близо 15 човека готови да почистят Сахат тепе (Данов хълм) в Пловдив.

Студеното време и нацупеното небе не са пречка, когато даваш своята гражданска лепта, категорични са участниците. Ето какво споделят те:

„С контингент не по-голям от 15 души и 3 часа труд, успяхме да предизвикаме значителна промяна и да направим паркът по-чист и приятен за пребиваване.

Призоваваме и насърчаваме всички граждани да се грижат за заобикалящата ги среда ...

» повече