20-годишни стават милионери от електронните спортове, по които светът е полудял

Разследване

За поредна година създателите на League of Legends раздадоха 2 млн. долара на Световното първенство

Автор: Надя Петрова ∗

Спортът вече не е това, което е бил. Удоволствието от гледането на футбол, баскетбол, тенис, шах и т.н., разбира се, ще остане още едно-две десетилетия, но тези игри са обречени да се превърнат в екзотика. Не защото вие ще спрете да ги харесвате, а просто защото ще остареете, а заедно с вас това ще се случи и с тези, с които споделяте кефа от физическите игри. И публиката неизбежно ще оредее. Днешните млади хора – от тези в детската градина до по-големите, имат вече други пристрастия. И те са към електронните спортове. Спортовете, за които не се изискват пари и мускули, а бързи рефлекси, стратегическа мисъл, дори гениалност, а също така и качествена компютърна техника и интернет. 

Царицата на електронните спортове към момента е League of Legends. В Пловдив над 1000 играят активно тази игра. Българската фейсбук страница на League of Legends има над 31 хиляди участници. Но те далеч не са всички, които прекарват часове и часове, за да задобреят в играта. Конкуренцията е невъобразима. Един играч не се състезава просто с феновете от своя град или своята държава, а с целия свят. А в света, според проучване от 2014 г. на създателите на  League of Legends – американската Riot Games,  тази игра се практикува седмично от 68 милиона души по света. Може да се очаква, че към края на годината седмичната статистика ще е наближила 100 милиона.

League of Legends е създадена през 2009 г. и е отборна игра от 5-ма участници. Най-добрите отбори, които често са международни, мерят сили на световни първенства. Тази година финалите на световното бяха в Берлин. Груповата фаза се проведе във Франция, четвърт финалите се играха в Лондон, полуфиналите в Брюксел. Състезателите участваха в най-големите зали на европейските столици, защото желаещите да наблюдават световното на живо бяха повече отколкото кой да е стадион можеше да ги събере. Финалите на тазгодишното Световно първенство на  League of Legends (то се провежда ежегодно от 1 до 31 октомври) имат общо 36 милиона гледания, от които 14 милиона са ги наблюдавали онлайн по едно и също време. Този резултат надмина гледанията на финалите за купата на NBA.

Последното световно първенство бе пето по ред. Миналата година то се проведе в Източна Азия   , като финалите се играха в Сеул.

Нека кажем нещо и за наградния фонд. Riot Games заделя вече четири години поред по 2 милиона долара за Световното. Отборът победител получава $ 1 милион. Единствено при първото световно първенство, което бе в САЩ, фаворитът получи 50 хиляди долара, защото League of Legends бе все още непозната. Тогава за пръв и последен до момента път, спечели европейски отбор – Fanatic.

Но бонусите на Световното далеч не изчерпват финансовите стимули за най-добрите отбори. За да обясним как може се печели от  League of Legends, трябва да разкажем за самата игра.

Фейкър е звезда №1 в Лига ъф леджънтсНай-ниската категория играчи се състезават в сектор „бронз“. Всяка категория има пет девизии или степени – от пет до едно. Състезателите в Бронз 5 са най-зле, в Бронз 1 вече са по-добри.  Следват категориите „сребро“, „злато“, „диамант“ – всяка със своите пет девизии. След диаманта са хай нивата – мастър и чаленджър. Броят победи на даден играч го бута нагоре в класацията. Загубите го понижават.

Неприятното е, че докато напреднат до най-високите категории, играчите се издигат с отбори, събрани на случаен принцип. Единственото, което обединява съотборниците е, че те са в една категория. Тоест играч, достигнал до „диамант“, ще си партнира с други „диаманти“, които най-често не познава. Общуването е на английски. Емоциите са преобладаващи и игрите протичат с кавги между играчите, като често се случва някой да провали всички в отбора като излезе от състезанието по средата му, просто защото нещо се е изнервил.

Тези, които все пак достигнат до чаленджър квалификации, получават заплащане от Riot games – по 300 долара на човек за всяка игра. Подписват договори с фирмата създател на League of Legends, а също и договор с формирания отбор. Отборът си има треньор и мениджър. Нерядко, спонсорите осигуряват на групата самостоятелна къща с всички удобства, както и микробус, за да тренират комфортно.

Другото доходно занимание в този електронен спорт е стриймването. Играчът си включва камерата, събира публика, която е готова да го наблюдава и ако тя е доволна, стриймърът получава дарения в електронната си сметка. Размерът им зависи и от произхода на зрителите. Един е, ако са американци. Не е малък и ако са западноевропейци. За да печелиш от стриймване, трябва да си или адски добър в League of Legends, или да си просто симпатичен и забавен.

Освен световни първенства, в активните държави се провеждат редица турнири с по-скромен бюджет. Има също така и регионални, какъвто е Балканският турнир. Преди три-четири години, когато първенството бе в Гърция, български отбор стана победител. Но по общо мнение на нашите играчи, турските състезатели засега са най-добри на полуострова в League of Legends. Впрочем, те си имат самостоятелна платформа, докато в Европа например сървърите за играта са два – източно и западноевропейски. Нищо обаче не пречи българин да играе на западната европейска платформа, където нивото е по-високо и катеренето нагоре – по-трудно.  

България е много, много зле в бюджета на наградите. Ако състезанията са местни, те се формират от спонсори – предимно фирми за продажби на компютърна техника. Тук световната практика зад най-добрите отбори да стоят финансово технологични гиганти, не важи. Почти винаги българските отбори фаворити сами си финансират пътуванията за участия, хотелите и т.н. Наградата за тима победител рядко надхвърля 2 хиляди лева. Тази сума трябва да се раздели на пет, за да се разбере колко получава един играч. Досега българските първенства са се провеждали в Интер Експо център,  Парадайз център, НДК – в столицата, а също и в Русенския университет.

В последните 3-4 години най-добрите играчи в света са в Източна Азия и по-специално в Южна Корея. Там, както и в Китай, League of Legends е призната за национален спорт. Инвестициите в него са наистина огромни. Корейските момчета, на възраст между 18 и 27 години, които са звезди в този спорт, са боготворени. Когато ги видят на живо, момичетата буквално полудяват. За тях се правят филми. Отборите броят милиони долари, за да откупят някой, който е много добър. Да си милионер в долари на 20-годишна възраст, е естествено. Най-голямата звезда в момента, както в Южна Корея, така и в света, е Фейкър. Признават го за гениален. Всъщност, това е едно момче, което очевидно не се интересува от друго извън League of Legends. Има творческо и стратегическо мислене. Проникнал е толкова навътре в героите на играта, колкото никой друг в света. Прави с тях неща, които другите не са и сънували. Предполага се, че е по-наясно с играта и от създателите ѝ.

Между другото възможностите на League of Legends изглеждат безкрайни. В нея има над сто героя, всеки от които е със свой набор от оръжия, магии, качества. На всичкото отгоре всяка година от Riot Games променят генерално нещата. Но който е добър състезател, пак си остава добър.

Здравец ГълъбовБългаринът, достигнал най-надалеч в League of Legends е Здравец Гълъбов – това се чете в неговия  Фейсбук профил. Той живее в Германия и участва в отбор, който за малко да успее да се класира на европейските квалификации за тазгодишното Световно.

Принципно, нашите добри играчи въобще не могат да се проявят, ако не „емигрират“ на западноевропейската платформа, където могат бъдат забелязани и дори харесани като играчи в някой елитен отбор. И това ще е така, докато спортното министерство продължава да тъне в Средновековието на електронните спортове. То не създава инфраструктура, въобще не заделя пари от бюджета си за тези спортове. А не се знае дали министър Кралев въобще е чувал за League of Legends. Жалка работа, но все пак „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

∗ Авторът е издател на Agroplovdiv.bg

Споделете ни във:

1 thought on “20-годишни стават милионери от електронните спортове, по които светът е полудял

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.