1 лев за 1000 птичи глави струва мократа поръчка на БАБХ към Пожарната

Разследване

Това е 125 пъти по – евтино от евтаназия със сух лед. 280 000 птици в пловдивско са унищожени в 29 огнища на птичи грип                                                                                                                                   

Според шефа на Агенцията в Пловдив не е необходимо методът за умъртвяване на заразени птици с пожарникарска пяна да е описан в нормативните актове и „да, отговаря на изискванията за хуманност”

Иначе пенолът е дефицитен за огнеборците и това е обществена тайна

Таня Грозданова                                                                

Изтребването на птици, които се намират в установени огнища на зараза с Инфлуенца, по последното нововъведение на Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ) – заливане с пожарникарска пяна, се оказа безумно евтино, разбра Под тепето.

Себестойността на „мократа поръчка” за 1000 птици излиза само 1 лев. Това стана ясно в разговор по телефона с директора на регионалното звено на БАБХ в Пловдив д-р Камен Янков. За сравнение, другият избран метод, по който се унищожават птици в Пловдивска област, е със сух лед. При него цената на евтаназия за 1000 глави излиза 125 лева, обясни д-р Янков.

Отговаря ли методът на нормативните актове на БАБХ и хуманен ли е

„Да, методът отговаря на изискването за хуманно отношение към птиците”, заяви още той.

Тук е мястото да ви запознаем с въпросната Инструкция за умъртвяване на птици в частта „Хуманно отношение към птиците: Избраният метод трябва да минимизира болката и страданието, които изживява птицата и зависи от конкретната ситуация. Манипулациите с птици се извършват внимателно, като те се държат в изправено положение с прибрани крила, за да се предотврати пляскането им. Не се пренасят обърнати с главата надолу, хванати за краката."

Свидетели на акцията в село Златосел описват следната картина. В направено предварително заграждение на открито с размер 100 на 100 метра са наблъскани всички 7 400 патици. Огнеборците, които са били призовани от Агенцията за съдействие, са облели цялото ято с пяна. По думите на свидетелите, тя бързо е покрила всичко, като се е разстлала навсякъде, а патетата са се задушили в рамките на около 5 минути.    

Ето и трета гледна точка, тя е на бивш огнеборец, който вече е пенсиониран. Той твърди, че заливането с пожарникарска пяна е не само нехуманно, а и безотговорно: „Този пенол не се намира много по магазините и е кът за пожарната. Знам и как са ги умъртвявали и за мен не е хуманно. По-големият проблем обаче е,  че няма екипи за пожари, няма оборудване, а ги занимават с глупости. Безплатни ли са услугите на родната пожарна, или са по-евтини от това да платиш на специалисти и екарисаж – ето в това е ключът. Това е скандалното.” Според неговите обяснения полепналия по птиците пенол ограничава достъпа на кислород и те умират от задушаване.

Припомнихме на д-р Камен Янков, че въпросната Инструкция регламентира 10 метода за евтаназия, сред които не фигурира убийство с пожарникарска пяна. „Не е необходимо да е описано”, коментира той.

На питането ни „заради ниската себестойност ли е избрано заливането с пенол”, шефът на пловдивската БАБХ отговори: „С пяната става за секунди. Методът е значително по-бърз и по-хуманен от други методи, затова е предпочетен, не е водеща цената.”  Той обясни, че за провеждането на мероприятието има  заповед подписана от министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието и храните.

Д-р Янков потвърди, че са поискали помощ от местната пожарната, за да бъдат умъртвявани патиците с пожарникарска пяна и посочи, че тази практика се е използвала и в други случаи, като не конкретизира какви. По думите му днес преди обяд  се изтребват птици в Брезовското село Върбен по метода със сух лед, а на място имало подвижен инсенератор за пълното им унищожаване, каквато била практиката.

Според  разказа на златоселци обаче, полетите с пожарникарска пяна пилета са престояли поне 24 часа в заграждението преди да ги откарат днес за село Върбен, за да ги изгорят.  

180 000 патици и 100 000 пилета и кокошки са унищожени в Пловдивско заради птичия грип, съобщи още директорът на местната БАБХ. Всички са били с доказано наличие на вируса, след взети проби.  Лошото време и преспите обаче затрудняват работата на ветеринарните служители, поясни шефът на пловдивската дирекция и допълни, че засега всички заразени птици са ликвидирани.

Снимка: БГНЕС

Единственият метод, описан в нормативния акт на БАБХ, който би могъл да наподобява заливането с дефицитната за огнеборците пожарникарска пяна, е използването на Въглероден двуокис. Според Инструкцията той е „приемлив, но не се препоръчва и зависи от вида и възрастта на птицата”. По предписание се прилага в затворен контейнер или затворено пространство, а разходите по него са определени като „Средни до високи; разходи за камера и доставка на газ.” Разписано е също, че не се използва при водоплаващи ,а при другите видове птици.

10 млн.лв. за борбата с птичия грип отпуска допълнително правителството , обяви днес премиерът в оставка. Дано някой лев от тях да стигне за попълване на запасите от пяна в Пожарната.

Да, ама не.

 В прессъобщението се чете, че „правителството одобри отпускането на 9,7 млн. лв. допълнително за наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта „инфлуенца по птиците”, която засегна значителен брой стопанства.

Тези средства ще отидат основно при стопаните, чиито патици, гъски, кокошки, птици, вследствие птичия грип, са хуманно умъртвени. Предприехме всички мерки, за да ограничим неблагоприятните последици от заразата. Дай, Боже, да се справим, тъй като България е вторият износител на гъши и патешки дроб в Европа, коментира министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

Освен за обезщетения, отпуснатите средства обезпечават работата на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби.”

Дай, Боже, да се оправим – ще си позволим накрая да перефразираме премиера в оставка.

 

Споделете ни във:

1 thought on “1 лев за 1000 птичи глави струва мократа поръчка на БАБХ към Пожарната

  1. Пожарникарската пяна може да съдържа канцерогенни вещества, които отравят питейната вода за поколения напред, ако тя просто изтича в канафката или попива в почвата. Някой може ли да каже дали тази пяна е замърсила водата и дали е канцерогенна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.