Фабриката в Михалково отвори врати за посетители днес

Под небето

 

Внедрените нови технологии не само увеличават капацитета на предприятието, но пазят и околната среда

Денят на отворените врати в компанията за бутилиране на вода „Михалково“ привлече множество любопитни. Заради интереса посетители продължиха да прииждат и след официално обявения карен час по обяд. Инициативата Ден на отворените врати в „Михалково“ АД се провежда ежегодно, тази година бе на 17 май, с акцент „Техническо обновление на производството, новите инвестиции и информация за резултатите на компанията от 2017 година“.

В прекрасната местност край едноименното село в магичната Родопа планина в двете халета до бистра река работят около 70 човека в цеховете за бутилиране и близо 34 в търговската структура. Лятото е активният сезон и работата е на две смени, зимата – една.

Групите в слънчевия четвъртък влизат организирано и са посрещани лично от г-н Димитър Дългъчев – изпълнителен директор на „Михалково” АД и председател на Управителния съвет на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Всеки получава бяла престилка и боне от нетъкан текстил за разходката из базата, както и бутилка от продуктите на фабриката по свой избор.  

Ролята на гид за посетителите изпълнява самият Дългъчев. Разказът  му започва от далечната 1956 година, когато тук е бутилирана първата бутилка вода изобщо в България. Това става ръчно в дъсчена барака. От там легендарното зелено шише с михал­ковска вода заминава като експо­нат на Пловдивския панаир и печели Златен медал.

Ако се чудите къде изчезна любимата на много поколения зелена тумбеста бутилка от половин литър, трябва да ви разкажем, че след множество проучвания тя е заменена с новия по-фин дизайн на стъкленото шише, който не позволява бързо износване на бутилката.

„Това е сградата на старата фабрика, открита е през 1970 г.,“ продължава разказа си директорът и ни повежда към високата част на двора над реката. Нито отвън, нито отвътре помещенията напомнят за преди повече от 50 години. Сградата е санирана по всички изисквания. В момента на посещенитео ни в този цех се бутилира естествено газираната вода в малки шишенца.  

Разбираме, че през изминалата година компанията е направила инвестиции в технологично модернизиране. Въведена е в експлоатация нова бутилираща линия за газирана и изворна вода в ПЕТ-бутилки на стойност над 1,6 млн.лв., спечелени по ОП „Иновации и конкурентноспосоност“. С тях постига не само по-висока производителност и качество, но и редица екологични ефекти.

Сега техниката им позволява 2,5 пъти по-бързо изплакване, пълнене и затваряне на бутилките в непрекъснато контролирана среда. Новата производствена линия има капацитет до 12 000 бутилки на час от 0,5 литра и до 8000 бутилки/час от 1,5 литра. Допълнителните ефекти са: по-малко потребена ел. енергия; намаляване на количеството влагани суровини, по-леки бутилки и капачки; намаляване на отпадъците от производствения процес и при крайния консуматор. В края на януари тази година е инсталирана и нова издувна машина за ПЕТ-бутилки, която рециклира използвания въздух.

До края на месец май ще бъде автоматизиран и последният цикъл – палетизирането на бутилираната вода. Машините вече са доставени, предстои да се пуснат в експлоатация.

„Капацитетът на двете фабрики е около 16,5 млн. опаковки газирана и около 4 млн. опаковки изворна вода, сочат данните за 2017-а година. 99 % от малките и големи бутилки се реализират в България. "Михалково" е лидер на пазара на газирана вода в България с пазарен дял от над 55 %.    

С тези технологии и нови линии, които сме монтирали, можем да правим почти три пъти повече. И ние точно за това се готвим,“ обявява директорът Димитър Дългъчев в края на обиколката ни.

После споделя, че от два месеца дружеството е подало заявление към В и К – Смолян, във връзка с публично – частно партньорство, което иска да реализира с изворите Персенк 1 и 2, 3 и 4. „За своя сметка да възстановим водопровода, които захранва село Михалково и евентуално свободния ресурс, които остава, да го ползваме при нас. Още нямаме отговор обаче,“ споделя Дългъчев, който работи във фабриката от края на 80-те години на миналия век.

Компания „Михалково” е един от най-старите произ­водители на бути­лирана мине­рална вода в България. Само три са минералните извори в света, чиято вода се доближава по състав, вкус и качества до тази в Михалково: Виши във Франция, Боржоми в Грузия и Фахинген в Германия.

Ако се разходите до това живописно кътче на Родопите може сами да си налеете от естествено газираната вода на чешмата, която е изградена пред портала на дружеството преди близо 2 години.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.