ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Представят „Под бомбетата на дърветата“ в НБ „Иван Вазов“

Книгата на Даниела Найберг „Под бомбетата на дърветата“ (поезия) ще бъде представена на 11 октомври – петък, от 18:00 ч. в Народна библиотека „Иван Вазов“. Книгата е издание на ИК „Знаци“ с редактор Катерина Стойкова и художествено оформление на Иво Рафаилов.

Модератор на срещата, която ще се състои в читалня „Акад. Петър Динеков“ на Библиотеката, ще е Азиз Назми Шакир-Таш.

За стихосбирката:

„Поезията на Даниела Найберг предлага деликатни отражения – на времена и пространства. Поезия, която наблюдава света с тиха, утешителна вдълбоченост. Но няма как да бъде измамен погледът на този, който е изкатерил планината. Защото е вдишал от същността ѝ. Тези стихотворения знаят за трансцендентното, тихомълком спотайващо се наоколо ни – шума на вълните, параклиса, чая, снега, улиците без изход, децата. Всичко е знак.“

Ина Иванова

За авторката:

Даниела Найберг е с докторска степен по етнохореология от Института за изследване на изкуствата – БАН. Възпитаник е на СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва българска филология, философия и културология (1988–1997 г.). Специализира фолклористика. Пише статии, есета и стихотворения. Основател е на „Глаголницата“– Обществото за поезия и литературна проза при Българския културен център в Сиатъл. Носител е на наградата на BgFACE (Bulgarian Foundation for Arts, Culture, and Education) – статуетка на скулптура Брони Ликоманов за популяризиране на българския език, литература и култура в САЩ (2022).
Интернет страница: https://danielanyberg.com

За модератора:

Азиз Назми Шакир-Таш е с докторска степен по История на науките в Истанбулския университет. Повече от двадесет години работи в университетите „Сабанджъ“, „Богазичи“ (бившият „Роберт Колеж“) и „Окан“ в Истанбул, след което се завръща трайно в София – в катедра „Арабистика и семитология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Негови творби са превеждани на английски, хърватски, унгарски, арабски, руски, турски и малайски език.
Участва в десетки международни поетически фестивали. Ментор е в семинари по творческо писане. Съосновател и изпълнителен редактор на двуезичното тримесечното пловдивско списание за литература, изкуство и култура „Небет тепе“ / „Nöbettepe“ (2018–2024 г.). Член на Съюза на преводачите в България, секция „Превод на художествена литература“.

Даниела Найберг и Азиз Назми Шакир-Таш са участници в КУЛТУРЕН СЕМИНАР „НЕПОЗНАТИТЕ“, който ще се проведе на 12 и 13 октомври в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина