ГрадътИзпод тепетоНовини

ЮНЕСКО – изключително впечатлени от Пловдив

Кметът Здравко Димитров и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещнаха в Пловдив делегация, водена от помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началника на отдел „Европа“ в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал. Заедно с тях, в града под тепетата пристигнаха доц. Борис Данаилов, началник на кабинета на министъра на културата, Елена Николова, съветник по юридическите въпроси, Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, Доротея Гюрджийска, началник на отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“, Силва Хачерян, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“, Петър Миладинов, началник на отдел „Международни дейности“, Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, МВнР и Зорница Грекова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО.

Екип от ЮНЕСКО се потопи в Епископската базилика

По време на своята визита, гостите посетиха кв. Капана, Римския стадион, Източния сектор на Античния стадион на Филипопол, намираща се под магазин H&M на Главната улица, археологията на Форум Север и Епископската базилика на Филипопол, която бе и крайната им цел. Голямата базилика, Малката базилика и мозайките в подлез Археологически са частите на серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти още през 2018 година. Гид по време на обиколката в Епископската базилика бе доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“, художник-реставратор, доцент по иконопис и технология и техника на живописта в специалност „Църковна живопис“ в АМТИИ, която от 2015 г. е проектант и ръководител на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол.

„Изключително съм впечатлен от това, което видях в Пловдив. Особено как са показани различните културни пластове. Посещавали сме и познавам София, но досега не сме имали удоволствието да видим обектите, които са в индикативния списък на страната. Дискутирахме с кмета Здравко Димитров колко е важно да поставиш консервацията на културното наследство в средата на нововъведенията за града. ЮНЕСКО подкрепя градове, които кипят от ново строителство, но в същото време пазят културното си наследство. Пловдив е брилянтен пример за това как гражданството е в центъра на този процес“, каза помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне, който е и бивш министър на културата на Чили.

Развитие по идеята „Пловдив в ЮНЕСКО“ до две години

Той поясни, че няма рецепта колко години ще продължи преминаването от индикативния списък до обявяването на един обект за част от наследството на ЮНЕСКО, но подчерта, че освен че трябва да бъдат изпълнени всички изисквания, държавата е тази, която накрая трябва да презентира по подобаващ начин кандидатурата на груповия паметник на културата.

„Тази визита е много важна за Пловдив. Намираме се в етап, в който трябва да популяризираме имиджа на града. За първи път представител на ЮНЕСКО идва в Пловдив. Показахме му добрите примери и как като политика на местната власт поставяме културата и културното наследство в центъра. Тази година, с новия бюджет ще бъде възложено на ОИ „Старинен Пловдив“ изготвянето на План за опазване и управление на Базиликите. След като планът бъде утвърден и след прилагането му, следва визита на ЮНЕСКО, която да констатира как се прилага плана и какви са ефектите. Независимо, че няма рецепта или задължителни срокове, ние имаме своя хоризонт и планирани стъпки в тази посока. Тази визита е знакова и е много важно държавата, дипломатите и всички институции да имат сериозна претенция, да работят и лобират Базиликите в Пловдив да станат част от световното културно наследство. И да не забравяме, че това е един уникален пример на публично-частно партньорство между държавата, общината и фондация „Америка за България“, благодарение на което имаме тези прекрасни обекти“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Тридневната визита включва различни срещи, които започнаха в София. Днес делегацията от ЮНЕСКО е на посещение на остров „Св. св. Кирик и Юлита“– Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен Център за изкуствата. В четвъртък, гостите ще бъдат приети от министъра на културата Найден Тодоров, след което започва среща в Национална галерия -„Двореца“ с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Преди да отпътуват от България, г-н Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат и с министъра на външните работи Николай Милков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

    1. …докато Фьодор КараКАЛИНКА го представя като възторжено поклонение пред колосалните успехи на баскетБОЛНИЯ мозъклия и неговия послушник Архео-Кул-Туриста Панов

      Де да имаше някой да проКОНТРОЛира пловдивския „обществен“ транспорт та да изрази учтиво възхищение от ЧАСТНИТЕ МАРШРУТКИ преструващи се на градски автобуси

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина