Пловдив казва Не на шистовия газ утре

Градът

Пловдив ще каже мощно Не на шистовия газ утре с мирен протест на центъра. Природозащитници се събират на копчетата точно в 18 часа, за да се включат в общонационално събитие срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна Забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната.

Граждански активните българи в големите градове на България продължават да се борят за правото си на чиста вода, земя и атмосфера, които са сериозно застрашени от продължаващото раздаване на разрешителни за проучване и експлоатация на неконвенционални изкопаеми горива на територията на страната, без да съществуват необходимите механизми за спазване на безсрочната забрана за прилагане на фракинг при проучването и добива на подземни богатства. С протестите целим да информиране всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум. С други думи, имаме Забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава, информират организаторите на протеста, който ще върви паралелно във няколко големи града.

 

Те са категорични, че след повече от две години действие на безсрочната забрана, държавните институции не са утвърдили нито една Наредба, която да указва кой, кога, колко често, по какъв метод, с каква техника извършава проверка на всички сондажи. Държавните институции не са взели никакви мерки за осигуряване на техниката за извършване на проверки. Държавните институции не са приели терминология и методология за проверки на сондажите. Държавните институции не са квалифицирали нито един специалист, който дори на хартия да разпознае какво е забранено и какво разрешено, нито в МОСВ, нито в МИЕТ. Държавните институции не прилагат задължителния във всички бели държави мониторинг на всеки сондаж.

Протестното шествие ще започне от Главната, ще стигне до Джумаята и обратно ще финишира на площад Централен.

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “Пловдив казва Не на шистовия газ утре

  1. Платени рубладжии ….. ще изровят земята само и само газ да продават те и да си пълнят корумпираните мазни гуши……

  2. Mnogo dobur material. Davate otlichna informazia za lipsi i defekti v durjavni organi i ot strana na durjavni slujiteli, koito sa neshto drugo, no ne e ‘durjavni’ ili sa ‘durjavni’ v ton s nekompetentnata i brutlna ‘durjavnost’.

    Uspeh utre s protesta! I da produljim s umestna nastupatelnost spriamo ‘rodnite’ prodajnizi i nekadurnizi!

    Vassia Ilieva
    23.09.2014
    Sofia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.