СЕМ призова медиите да се въздържат от сензационност при отразяване на пандемията

Гласове Новини

Съветът за електронни медии излезе с апел до българските медии да спазват високи професионални стандарти и етични норми при отразяване на пандемията от Ковид-19. От СЕМ призоваха доставчиците на медийни услуги у нас да спазват и личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние, да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника.

Ето цялата позиция на регулатора:

Във връзка с развитието на епидемичната ситуация у нас и по света, Съветът за електронни медии отново призовава доставчиците на медийни услуги към спазване на високи професионални стандарти и етични норми при отразяване на пандемията от Ковид-19. Особено по отношение на личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние.

Съветът апелира към отговорно информиране на аудиторията като се държи сметка и на съответното психологическо въздействие на разпространяваната информация върху човешкото здраве.

СЕМ очаква медиите да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение на пандемията.

С особена загриженост регулаторът обръща внимание върху споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти, без да е упражнен лекарски надзор и персонално предписание.

СЕМ подчертава положителния обществен отзвук, който медиите  получават при отразяване на добрите примери от живота и проявите на човешка добродетел – солидарност, милосърдие, съпричастност, пред самоцелното фокусиране върху смъртта, нещастието и страданието.

Уважаеми колеги,

Пазете себе си здрави, пазете вашите близки, запазете здрава и вашата аудитория. 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.