АктуалноБизнесВластИзбор на редактораНовиниОбщина ПловдивПод лупаРазследване

Защо е замразен кредитният рейтинг на Пловдив?

Международната кредитна агенция S&P Global Ratings в средата на месец юни т.г. изненадващо обяви, че спира да поддържа временно кредитната си оценка за града – ВВВ с положителна перспектива. Така S&P образно казано „прати рейтинга на Пловдив във фризера“ и „удари шамар по финансовия имидж на общината“. Този ход неизменно рефлектира негативно върху много важни свери на управлението и икономиката в града. Отговорът на въпроса „Каква е вината на агенцията?“ е прост – никаква. От там посочиха, че чисто и просто не са получавали нужната финансова информация.

В момента нямаме достъп до информация за най-новите финансови параметри и планиране на града„, се казва в съобщението от Франкфурт.

Припомняме, че рейтингът на Пловдив от S&P е колкото на държавата – нивото е относително високо и е инвестиционен клас. Това е и таванът, който може да има община или компания – рейтингът не може да бъде по-висок от държавния. Положителната перспектива пък означава, че в обозримо бъдеще оценката е била с потенциал да бъде повишена.

Обикновено кредитните агенции имат календар, по който работят със своите клиенти – спрямо него те трябва да публикуват необходимата информация за поддържане на рейтинга.

Съгласно регламента отклонения от обявения календар са разрешени само при ограничени обстоятелства и трябва да бъдат придружени от подробно обяснение на причините за отклонението. В този случай причината за отклонението е липсата на достатъчна и навременна информация, от която се нуждаем, за да поддържаме рейтингите„, коментират от агенцията.

Рейтингът също така е вид гаранция за прозрачност и гарант пред инвеститорите, че емитентът дава надеждна и точна информация на рейтинговата агенция, която поставя оценката.

Освен неприятен имиджов сигнал за непрозрачност, липсата му крие риск за по-трудно и скъпо бъдещо финансиране на общината, но и казва много неща, които не са наред в Пловдив. Този урок очевидно е позабравен от кметската администрация на Пловдив.

Пловдив има отношения със S&P Global Ratings поне от 15 години. Затова и решението на авторитетната кредитна агенция бе изненадващо. Зад лаконичното и сухо съобщение обаче се крие послание, че има все по-видим проблем с прозрачността на общината.

Нисък дълг или не точно

До миналата година Пловдив беше относително слабо задлъжняла община без бюджетни проблеми. От последния наличен отчет на общината, който е към края на 2022 г. се вижда, че дългосрочните задължения по банкови заеми тогава са били малко над 35 млн. лв., а краткосрочните по заеми и ценни книжа са 11.75 млн. лв. (общо над 46 млн. лв.) Останалите големи задължения са към доставчици, данъци и по предоставени аванси.

В баланса към декември 2022 няма дългосрочни задължения под формата на емисии ценни книжа, докато към края на 2021 г. се виждат 9 млн. лв. в бондове, което означава, че те или са прехвърлени вече като краткосрочни или са падежирали година по-късно.

От лятото на миналата година обаче очевидно нещо се променя и градът упорито трупа дълг: според публично известните данни от отчетите на общината и обобщението в системата на Министерството на финансите дългът на общината, сравнен между трето тримесечие на 2022 г. и същото тримесечие на миналата година нараства от 45 млн. лв. до 72 млн. лв., или от 141 лв. на човек нараства на 223 лв.

През април беше приета бюджетната прогноза на общината, според която няма да се поема нов дълг до 2027 година, като общинските задължения са били 108 млн. лева в началото на годината, а в края на 2027 г., според прогнозата, трябва да са 76.8 млн. лв. Тази година от бюджета трябва да се платят 2.8 млн. лв., а през следващата – 8.8 млн. лв. Най-висока е сумата през 2026 г. – 10.2 млн. лв. През 2027 г. плащанията по задължения са в размер на 9.370 млн. лв.

Капитал“ изпрати въпроси до Община Пловдив – какви задължения има, за отношенията й със S&P Global Ratings и защо не е предоставила нужната информация, но за две седмици така и не получи отговори. Това, предполагаме, е повече от показателно.

Поискахме повече информация и от рейтинговата агенция, като от там веднага коментираха, че всичко, което могат да кажат, е в официалното съобщение. На заседанието на Общинския съвет на 20 юни в Пловдив, съветниците от групата на ПП – ДБ също отправиха запитване към кмета и неговата администрация какви са причините за неподаване на информация и кой е отговорен за това. Те поискаха писмени отговори, но по информация на „Капитал“ към сряда, 3 юли, такива не са получени.

Кредиторите не обичат това

При липса на голямо увеличение на приходите, падежиращите заеми и нуждата от финансиране на важни инфраструктурни обекти в града, на общината няма как да не се наложи да търси нови заеми. Със спрян рейтинг обаче ако не трудно, то това може да е по-скъпо.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена –- https://bitly.cx/arctik

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина