Актуално

Откриха супер колекции в къщите на иманяри

Image title
Супер колекции от старинни монети и вещи бяха открити в домовете на арестуваните вчера трима иманяри край Старо Железаре. Къртиците бяха спипани на черен път в посока Паничери в джип Тойота Рав-4. Зад волана бил вероятният тартор на групата- 36-годишен мъж от Хисаря.. Триото се връщало от усилена работа по могила в района.
В колата имало 3 детектора за метал и 3 прави лопати.
След ареста ченгетата тарашили домовете на задържаните. А там изскочили колекции, достатъчни за малък музей. На единия адрес били цяла купчина тракийски, византийски и римски монети, множество масивни гривни, фибули, апликации, 3 остриета от копия и човешки череп, който по първоначална информация е от 12 век и е бил намерен при разкопки в Калиакра. Което значи, че къртиците са работили на територията на цялата страна, коментират полицаи. От същото жилище полицаите са иззели още електронен микроскоп, пневматични ел. уреди за почистване и матиране на монети, електронен мини кантар, компютърна конфигурация и около 5.5 грама марихуана. В къща в Старо Железаре пък е намерената втора богата колекция – множество старинни монети и метални предмети с патина и пръст по тях, 5 глинени фигури, 4 топографски координатни карти на землищата на Хисаря и Карлово и един металотърсач.
Според специалисти, откритите в домовете на иманярите антики са супер ценни. Най-вероятно те са били подготвяни за продажба. Освен да копаят, арестуваните са се специализирали и в обработка на старини.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина