АктуалноГрадътНовиниОбразование в Пловдив

Близо 6000 седмокласници от Пловдив и областта се явяват на НВО

5937 седмокласници от Пловдив и областта се явяват на Национално външно оценяване днес по български език и литература. 59 424 ученици се явят на матурата в цялата страна.  

Изпитът ще се проведе в 512 зали на 141 училища. Учениците трябва да са на място не по-късно от 8,30 ч., когато започва влизането в залите. 1892-ма квестори ще следят за реда по време на НВО-то, съобщиха от РУО-Пловдив.

В 7 ч. в МОН беше изтеглен изпитен вариант 1.

Седмокласниците ще работят върху 26 задачи. Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година.

В първата част са включени 25 задачи. 18 от тях са с избираем отговор, шест – с кратък свободен отговор, и една задача е с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване.

Резултатите ще бъдат обявени до 2 юли.

Вижте също:

Всичко най-важно за матурите след седми клас, което трябва да знаете.

Математическата гимназия на Пловдив в ТОП 5 на матурите след VII-ми клас.

Припомняме ви седмокласничката от Пловдив с най-висок резултат на матурите миналата година.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина