АктуалноГласовеМнения

Жителите на селата от Родопската яка отново излизат на протест срещу кариерите над Белащица

Блокират Околовръстното шосе в събота

Стотици жители и собственици на вили в селищата в Родопската яка отново ще излязат на шествие срещу кариерите над село Белащица този уикенд. Инициативния комитет, който води гражданската битка срещу добива на строителни материали от Калояновото възвишение, е входирал уведомление за провеждането на протестното събитие в Община Пловдив. То ще се случи на шести октомври, събота, като най-вероятно ще завърши с блокиране на Околовръстното шосе, както стана при последното недоволство. Заявения от представителите на инициативния комитет маршрут на шествието е от центъра на село Белащица по централния път през селата Белащица и Браниполе до кръговото кръстовище на улица „Кукленско шосе“ и Околовръстен път 86. Началото на протеста в събота е обявено за 12 часа, а краят му – в 14.30 часа.

В уведомлението се посочва, че предмет на протеста е противопоставяне на внесено инвестиционно намерение за разширяване на площадката за добив  на строителни материали на част от т.нар. „Калоянови възвишение“ от находище „Белащица“; противопоставяне на нова концесия и продължаване на сроковете на досегашните концесии в находище „Калоян“ с „катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на землището на село Белащица и близките населени места, върху качеството на живот и здраве на сегашните и бъдещи поколения“; противопоставяне на предоставянето на разрешение за проучване на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали в площ „Сантала“, разположена в землищата на селата Белащица и Куклен и др.

Припомняме, че на 6-ти септември около 300 души блокираха Околовръстното шосе след като изминаха пътя от кметството на Белащица до кръговото кръстовище за Куклен и Брани поле. Недоволните жители на няколко околни села носеха тениски и плакати срещу проекта за разширяване на концесията, която би навредила на околната среда, въздуха и здравето на местните.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина