АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеФотогалерия

С робот в университета (ГАЛЕРИЯ)

Откриха най-съвременната учебна лаборатория по роботика и автоматика в ТУ- Пловдив

Иво Дернев

Студенти от няколко специалности в Технически университет- Пловдив, ще се обучават в най-съвременната учебна лаборатория по роботика и автоматика в страната от днес. Специално оборудваното помещение във ВУЗ-а бе открито официално този следобед, благодарение на инвестицията на инженеринговата  компания „Ехнатон България“ и „Мицубиши електрик“.

В лабораторията ще се подготвят не само студенти, но и вече работещи инженери ще повишават квалификацията си. Обучението ще е в направление Индустрия 4.0 – програмиране на промишлени роботи, системи за машинно зрение, серво-системи, индустриални комуникации и други.

Проф. Андон Топалов от катедра „Системи за управление” уточни, че в новата придобивка на ВУЗ-а ще се обучават студенти от три специалности. „ Лабораторията ще има пряка връзка между обучението на студентите и индустрията.  Тя е в тясно сътрудничество с фирма „Ехнатон” и с нея ние съвсем осъвременяваме нещата при нас. Тя е изградена на база принципите на индустрия 4.0 за пълна интернет свързаност на машините и устройствата. Това, което виждате в лабораторията, има възможност да работи съвместно, синхронизирано, на базата на да кажем един алгоритъм, който е проектиран от студентите.  Имаме най-новите технически достижения и смятам, че студентите ще се радват много, тъй като това ще видят и в предприятията, когато отидат там. Лабораторията ще действа активно не само за обучение, но ще действа и за инженери от индустриалните предприятия, когато има нужда да се повишат техните знания във връзка с роботизираното производство. Имаме възможност да правим директни предавания и лекции от индустриалните предприятия, в които да кажем има даден проблем”, разясни проф. Топалов.

Новата придобивка на висшето училище е втората специализирана лаборатория по роботика. Тя е оборудвана с два  робота „Мицубиши“ от клас „универсални индустриални манипулатори“. Машините са приложими в различни отрасли на индустрията. Освен тях в лабораторията има 4 учебни стенда с промишлени контролери, инвертори, задвижвания, човеко-машинен интерфейс, комуникационни модули, система за техническо зрение на фирма „Когнекс“. В лабораторията има 12 бързи компютъра, и лицензиран софтуер за програмирането на роботите, на системите за техническо зрение и за останалото оборудване. Цялото оборудване е свързано с интернет.

Уникалното на лабораторията е, че за първи път роботите в Техническия университет имат компютърното зрение.  С „проглеждането“ си роботите стават по-интелигентни. И работят в по-сложна среда. Затова са оборудвани с повече сензори, включително с техническо зрение чрез видеокамери. Така роботите изпълняват по-сложни задачи, при които отговорът не е само един и те трябва да избират между няколко решения на базата на събитията около тях.

Партньорите на Техническия университет от „Ехнатон България“ и „Мицубиши електрик“ са избрали специфична форма на дарение, с която се ангажират дългосрочно. Те предоставят като дарение „услугата“ робот.   Предимството е, че поемат ангажимент  да поддържат роботите и автоматите, да ги надграждат и осъвременяват както самите машина, така и софтуера, който ги управлява.

В новата лаборатория по роботика студентите ще бъдат обучавани по учебната програма на Техническия университет чрез лекции и специализирани семинари. Тук лектори ще бъдат и най-добрите специалисти от инженеринговата компания „Ехнатон България“. Те ще представят гледната точка на индустрията в обучението. От фирмата-дарител поемат ангажимент да помагат на бъдещите инженери при разработка на дипломни работи в сферата на роботиката.

 „Сътрудничеството ни с Техническия университет – филиал Пловдив е от 3 години в областите роботи и машинно зрение. За нас това е инвестиция, насочена към бъдещето. Защото в машините, с които започват да се обучават бъдещите инженери, са заложени възможности за комуникация от типа Индустрия 4.0. Те ще могат да се управляват през Интернет. Мисля, че с наша помощ студентите ще развиват нови функционалности в новата лаборатория”, коментира инж. Симеон Илински, изпълнителен директор на „Ехнатон България“.

„Надявам се хората, които работят и се обучават тук, да намерят своето бъдеще в региона. Това е нашата част от задачата”, каца на откриването кметът Иван Тотев.

„Инвестициите в обновяване и модернизиране на лабораторната база на университета са едни от най-ефективните, водещи до повишаване качеството на подготовка на инженерните кадри. Те са само част от сътрудничеството между бизнеса и нашия университет“, заяви проф. д-р   Въльо Николов, директор на Техническия университет – филиал Пловдив.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина