Пловдив с 14 почетни граждани от Освобождението до промените, над 100 след това

Стефан Шивачев: Големият проблем се появи през последните 30 години

Това създаде условия за девалвация на самото звание, смята  директорът на  Регионален исторически музей – Пловдив

Таня Грозданова

„Големият проблем с почетното гражданство се появи през последните 30-ита години. Ако  мога да се изразя така, получи една много голяма девалвация на званието.“ Това заяви в коментар за Под тепето директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив доц. Стефан Шивачев.

Историкът напомни,  че от 1879 година, когато генерал Столипин е обявен за първия почетен гражданин на Пловдив за заслугите, които той има за първоначалното изграждане на града, до 1944 година има 7 души избрани от Об С в Пловдив за почетни граждани.

„Всички те са от ранга на Димитър Кудоглу, на Иван Вазов и т.н. – заслужили българи, хора, които са свързани с Пловдив. След това и по времето на социализма са, мисля, 6 -7 човека. И изведнъж по време на демокрацията, аз съм го казвал много пъти, съвсем безконтролно започна предлагане на хора, които са родени в Пловдив, или минали през Пловдив, или имат някакви минимални заслуги. Това са повече от 100 човека вече, което създаде условия за девалвация на самото звание.“

Поводът за коментара ме е спор в общественото пространство, че не е задължително изискване на Наредбата дадено предложение да бъде подкрепено с подписка. Напомняме, че подписката, според специалисти по административно право е записана като вариант в реда, но не е задължителна, както твърдят от общинската администрация, че гласят промените, въведени в началото на годината.

„Промяната беше свързвана с това, че трябва да има, наистина много стабилно обсъждане, трябва да има много важни аргументи, за да може Об С да гласува титлата,“ допълни доц. Шивачев.

По думите му, трябва да се направи всичко възможно, за да може да няма спекулации, безконтролно отваряне и обидени.

Близо 10 на 100 от почетните граждани на Пловдив са чужденци

Подписка за Лука Станчев в социалните трапезарии в Пловдив не е имало

Човекът – радио Тома Спространов става Почетен гражданин на град Пловдив

Собственикът на „Роза Импекс“ стана почетен гражданин

Обявиха Николай Пловдивски за почетен гражданин на Батак, будители казаха „Не!“

Exit mobile version