АктуалноМненияНовиниПод ножаРазследване

Подписка за Лука Станчев в социалните трапезарии в Пловдив не е имало

Нуждаещите се твърдят, че им събират лични данни в подписка за регистрация на Георги Титюков. Зам-кметът предполага, че е за почетно звание на  покойния председател на  Гражаднския клуб. Събиращите пък твърдят, че нищо не са събирали

Дума срещу дума. Потребители срещу предоставящи. Самоинициатива или „активно мероприятие“? Преценете сами

Таня Грозданова

Екип на Под тепето бе поканен тази сутрин на среща в Община Пловдив с отговорниците на обекти по проекта „Топъл обяд“, във връзка със сигнала, който получихме и проучихме, че в помещенията за раздаване на храна на нуждаещи се граждани в центъра на града са събирани подписи за регистрацията на ПП „Кауза Пловдив“ и лидерът ѝ Георги Титюков за предстоящите местни избори.

За журналистическото ни разследване ви разказахме подробно в статията Потребители на програмата „Топъл обяд“: На Титюков му трябват подписи за изборите, събира ги в социалните кухни. Репортер на Под тепето посети инкогнито 5 от 10-те центъра за разливане на храната и се увери, на място, в три от тях, че подписи и лични данни се събират. И трите трапезарии са в широкия център на града. Информацията, която видяхте до тук, успяхме да потвърдим не само на място в центровете за разливане на храната, но и от служители на общината, които въпреки заплахата за работните си места, също обясниха схемата. Естествено, тези хора пожелаха анонимност. В коментар пред медията ни заместник-кмета по „Социална политика, спорт и младежки дейности“ Георги Титюков каза: „Не знам за такова нещо. Това звучи несериозно. Още не е готова бланката на ЦИК за подписите и на мен ми прилича на активно мероприятие срещу председателя на ПП „Кауза Пловдив. Общинските съветници от „Кауза Пловдив“ са подели инициатива да внесът предложение в местния парламент за даване на званието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на покойния дългогодишен председател на Гражданския клуб Лука Станчев.Това е единствения вариант, за който се сещам да има вероятност да са събирани подписи.“ Той обеща да говори с ръководителя на проекта „Топъл обяд“ Елена Шопова и да проучи въпроса, след което се свърза с нас и разказа думите ѝ, че действително в три от помещенията в район „Централен“ (бел. авт: цифрата съвпада с тази от журналистическото ни разследване, но не й повода за събиране на лични данни, според нашите независими източници) са събирани подписи, но те били за Лука Станчев. И обеща да покаже подписката.

Днес, на сбирката в Община Пловдив, тази версия бе тотално отхвърлена. Присъстващите, отговорници на 10-те трапезарии по проекта разказаха какви документи се изискват за кандидатстване, как всеки потребител се подписва всеки ден, че е получил храна и попълва периодично анкетна карта за обратна връзка, както и, че са задължени да провеждат групови и периодични консултации на потребители и потенциални такива, за което те също се подписват. Всички отрекоха да са събирали лични данни и подписи по друг повод в трапезариите, включително и тримата от обектите в центъра, от където дойде сигнала.

Господин Титюков предостави възможност на Под тепето да попита служителите му, на която репортерът ни отвърна, че е поканен на среща, и че всички твърдения, факти и коментари по казуса от наша страна са изложени. Един-единствен от отговорниците призна, че е приложил лек натиск във въпросния период по време на анкетирането за обратна връзка, за да може потребителите на услугата да получат торбички за многократна употреба, в които да пренасят канчетата си.(бел. авт.: обикновено, според процедурата, тези анкети се попълват от потребителите без присъствието на отговорниците в разливните помещения, те само ги прибират от там и ги носят на ръководителя на проекта.) Същият служител показа празна бланка по подписката за Лука Станчев и каза, че я има, но не е събирал подписи за това в трапезарията, за която отговаря.

Напомнихме на зам.-кмета по социални дейности, че миналия петък по време на разговора ни е  обещал да покаже подписката, на което той отвърна, че не е събирал никакви подписи в социалните кухни и няма такава подписка. По-късно в кабинета си Георги Титюков ни показа наличните при него листове от подписката за Лука Станчев, които са събирани на различни места в града, от различни хора.

Ето и отговорът г-н Титюков на въпроса „Какво показа проверката по казуса?“

„Както ви казах и в петък аз на никой не съм разпореждал, не съм давал списъци да събира подписи за избори, поради  две причини – първата и основна – още няма утвърдена официална бланка от ЦИК.Вие ми звъняхте в петък вечерта, аз съм някъде извън града, единствената подписка, за която се сетих тогава, е че съм събирал подписи за Лука Станчев – председател на пловдивския Граждански клуб (Бог да го прости!) за почетен гражданин. Както видяхте и по време на срещата, няколко вида подписи се събират и в самите трапезарии: първо хората подават заявление, там им се събират данните. Подписват заявление, подписват и декларации. После им се подписва договор и почват да ползват услугата „социална трапезария“, ако има свободно място в рамките на тези  2060 потребителя. От там насетне какви подписи се събират, вие бяхте на срещата, всеки ден за получената храна, веднъж месечно в рамките на три-четири дни правят групова консултация, или индивидуална, там също хората се подписват и веднъж месечно правят един анкетен лист, който също подписват, за задоволимостта от храната, какви съпътстващи мерки искат, какви са им проблемите, тъй наречената „обратна връзка“, която е изискване на ОП.

Друго? Как да коментирам?!“

Така ситуцията се превърна в „дума срещу дума“ – потребители срещу предоставящи. Нуждаещите се твърдят, че им събират лични данни в подписка за регистрация на Георги Титюков за местните избори. Зам-кметът предполага, че е за почетно звание на  покойния председател на  Гражаднския клуб. Събиращите пък твърдят, че нищо не са събирали.

Самоинициатива или „активно мероприятие“?

Някой лъже. Кой?

Преценете сами.

Потребители на програмата „Топъл обяд“: На Титюков му трябват подписи за изборите, събира ги в социалните кухни

Общината с проверка по казуса за събиране на лични данни и подписи от столуващите в социалните трапезарии в Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина