АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

НОЩта преобразява Пловдив в „Общо място” за публика, съвременно изкуство и културно наследство

Над 120 събития на 85 локации в трите фестивални дни- 13,14 и 15 септември

Какво събира хората в един разделен свят? Как фрагментите отвеждат към нови пространства и какво ни обединява в общо място? В историческата за Пловдив 2019 година, когато градът носи титлата “Европейска столица на културата”, мотото на НОЩ/Пловдив е “Общо място” – име, което ще напомни на посетителите за стари места и същевременно ще ги отведе към нови идеи и пространства.

Както всяка година, НОЩ/Пловдив 2019 ще се преобрази в общо място и време, когато посетителите й ще се слеят с пъстротата на културния живот в града чрез събитията, подготвени от музеите, галериите и ателиетата, читалищата, църквите, общностните домове и различни организации. На 13, 14 и 15 септември мотото “Общо място” ще създаде връзка между минало и настояще, фрагмент и цялост, предлагайки необикновено пътуване във времето и културния живот на Пловдив.

Основната програмата на НОЩ/Пловдив 2019 – т.нар. кураторска програма, в рамките на която артисти от цял свят ще интерпретират мотото “Общо място”, е концентрирана в няколко събития в Стария град и се стреми да покаже неговото по-малко познато лице. Централната изложба тук е в Данчовата къща и включва произведения на художници, които се занимават с представите за общност, общите блага, правата на индивида и политиките на паметта: Дор Гез, Нилбар Гюреш, Зуза Голинска, Даниела Костова, Селма Селман, Калин Серапионов, Камен Стоянов, Катержина Шеда. Тези теми са продължени и в работите на Саори Хала (Синята къща), Вера Хаджийска (Къща Стамболян) и Антон Цанев (Източна порта). Куратор на програмата на НОЩ/Пловдив 2019 е Владия Михайлова.

Освен изложбите в Стария град, тази НОЩ и програмата на пловдивските музеи е богата. В нея ще бъдат включени множество изложби, свързани с различни аспекти от развитието на Пловдив, сред които изложбата “Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства” в Археологическия музей, както и мащабната изложба “Пловдив по пътя към модерния свят”, подготвена от Историческия музей. Народна библиотека “Иван Вазов” в сътрудничество с Държавния архив пък ще представят фотографски спомени за Пловдив през обектива на първите фотографи.

Важен съмишленик на НОЩта е и Драматичен театър – Пловдив, който е основен партньор в организирането и представянето на платформата Creative Media Lab с куратор Петко Танчев. Продължение на платформата ще бъде и мащабна мултимедийна творба, която ще представи някои от емблематичните символи на Пловдив. Аудио-виуалният проект Ground Control на Петко Танчев (Пловдив) и Axel Rigaud & Crystal sound (Париж) ще провокира въображението на публиката в Античния театър, съчетавайки значение, образи и фантазия.

През 2019 г. в общо музикално пространство ще се превърне подлезът между Капана и Стария град. Зрителите ще могат да видят и специалния проект на художника Л от Лос Анджелис – А.С.Т.Р.А.Л.Н.И.О.Р.А.К.У.Л.И, който ще превърне Римския стадион в храм за канализиране на единадесет измерения от мултивселената.

Общото място на НОЩта е Пловдив и общото място на Пловдив е НОЩта. Тази година фестивалът ще зададе на посетителите най-важния въпрос: В какъв Пловдив искам да живея/или да посещавам след 20 години? Всеки, който желае, ще може да запише свое пожелание или мечта за града в Историческия музей в Пловдив и на специално указаните за това места. След НОЩта всички пожелания ще бъдет дарени на Историческия музей в Пловдив, превръщайки се в капсула на времето, която носи атмосферата и надеждите на града.

Очаквайте интервю с Владия Михайлова, артистичен директор и куратор на НОЩ/Пловдив 2019

Фестивалът “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” се организира от Open Arts Foundation с подкрепата на фондация “Америка за България” и EVN. НОЩта е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. ИнгилизАмериканизацията на Града =Creative Media Lab с куратор…= ще заместваме постепенно с по-европейски термини като ЦУЗАММЕН особено след като и британците напуснат Европа (американците не ги броим изобщо) – и напук на АртНюзЧорба.
    За целта за КУРАТОР разрешителни тапии, дипломи и сертификати в три разцветки изгодно предлагаме само този уикенд на щанда пред библиотеката. ХОНОРИС КАУЗА няма да имаме преди септемврийската поправителна сесия.
    Не отлагайте!
    =ZUSAMMEN=

    1. Не бива да се нарушава спойката, нерушимата връзка между Града и платформа ЕДНО с директор (назначение, подписано от #КОЙ?) меката китка Асан Асанов – бивши Sofia Design WEEK, Sofia Architecture WEEK, Sofia Dance WEEK, Sofia Fashion WEEK, Sofia Circus WEEK . . . (ей, колко ГОДИНИ нямат край техните СЕДМИЦИ – и заплатите си вървят, еха!)
      Ами правиллно мама с ресурса ги прати от София -дето акулите са истински и не се оцелява- към Румелията, където по-лесно се цица от БУДАЛИТЕ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина