АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Медици от бившата Първа градска болница в Пловдив излизат на протест

Синдикатите в  МБАЛ „Св. Мина“ настояват за по-високи заплати

Медиците от МБАЛ „Свети Мина“ организират протест пред Община Пловдив на 25 януари- петък, от 12.00 часа. Двата синдиката в лечебното заведение подкрепят исканията на персонала за  по-високо заплащане и настояват за среща с кмета на града, за започване на преговори преди гласуването на  Бюджет 2019-а в край на месеца.

Ниското заплащане на вискоквалфицирания труд на медицинския персонал в бившата Първа градска болница, която бе слята с Втора градска с решение на Общинския съвет, е основния проблем, който протестиращите искат да поставят пред принципала, обясниха от КТ „Подкрепа“. Синдикалистите припомнят, че преди близо половин месец десетки сестри то три отделения в болницата подадоха едномесечни предизвестия за прекратяване на трудовите си договори по тази причина.

След решението на МС минималната работна заплата за страната от 1 януари т.г. да бъде 560 лева, ръководството на болницата е предложило увеличаване на заплатите на сестрите от 540 на 600 лева. Те пък настояват за поне 700, при условие, че при договарянето, подписано на ниво министерство от синдикатите, прагът за медицинските сестри е определен на 900 лева, обясниха от Подкрепа.

Според ръководството на Свети Мина тази сума е непосилна в рамките на парите, които лечебното заведение получава от Здравната каса, затова ще се търси съдействие от общината.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина