АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Кметът към общинските съветници за темата „Пловдив 2019”: Спрете се, правите глупости. Вредим на всички нас и на града си

Нямаме право да се месим в работата на фондацията, категоричен бе Тотев от трибуната на местния парламент

Слави Георгиев определи днешната сесия като едно елементарно пиар събитие

Иво Дернев

Едно елементарно пиар събитие. Така Слави Георгиев от ПФ определи днешната извънредна сесия на Общинския съвет, тема на която бе фондация „Пловдив 2019” и дейността й. И трите точки, предложени в дневния ред от групите на „Съюз за Пловдив” и ВМРО, се оказаха безсмислени във варианта, в който бяха описани. Отчетите на общинската фондация за предходните 2017г. и 2018г. , които бяха поискани от двете групи, отдавна са разглеждани в местния парламент и комисиите, а старейшините са ги приели с одобрение. Отчетът за първото тримесечие на 2019г. пък е заложен като точка в редовната сесия на ОбС тази седмица и вече е в компютрите на избраниците на пловдивчани. А предложението за оставката на Светлана Куюмджиева бе погрешно формулирано, тъй като юридически и административно старейшините няма как да отстранят от длъжност артистичния директор. Това може да направи Управителния съвет на фондацията. В движение, по време на сесията, предложението бе преформулирано точно така, но не бе отхвърлено от мнозинството в общински съвет. Така сесията не даде никакъв резултат, питанията на съветниците не получиха никакви отговори в пленарна зала, а Светлана Куюмджиева остава на поста си. Бяха отхвърлени и предложенията на Дани Каназирева и Слави Георгиев съответно за отстраняването на Иван Тотев като председател на УС на фондацията и освобождаването на целия управителен съвет. Остана лошият вкус от онова, което се случи. Определено неслучайно от Георгиев като пиар акция на Дани Каназирева и ВМРО, въпреки че същият бе подписал искането за извънредна сесия и е част от опозицията, в партньорство със същото ВМРО.  Сесията начерта и нещо друго- че разделението при патриотите е сериозно, а ВМРО и Дани Каназирева вече са в един отбор.

Още от самото начало на дебата стана ясно, че ще има остри вербални престрелки, че в един момент част от съветниците ще се опитат да влязат в ролите на магистрати в съдебен процес, които ще четат присъди на хората от фондацията. Усети се, че в диалога ще има обидени. В случая такива се изкараха част от опозицията, които скочиха на думите на кмета „ този цирк сме го играли”. Самата Светлана Куюмджиева не присъства на сесията, като фондацията представляваше изпълнителният й директор Кирил Велчев.

В началото Ивелин Парасков отправи към Велчев общо 12 въпроса, които бяха комуникирани още преди седмица от „Съюз за Пловдив”.  Той поиска детайлен отчет дори за тениските, които фондацията е поръчала като рекламни материали. Стефан Послийски от ВМРО пък попита колко са посетителите на събитията и какъв е ефектът от тях. Като не пропусна да включи във въпросите си и темата за проекта на фондация „Глас”, който стане тема дори за „Гардиън”. Как се финансира този проекта, какви художествени стойности има той и какъв е културният ефект от него, настоя да разбере Стефан Послийски. Социалистът Ангел Иванов пък се позаинтересува защо е  отпаднал проект за издаване на Алманах на пловдивските училища.

Кирил Велчев не влезе в детайл в отговорите като подчерта, че питанията относно отчетите на фондацията ги има черно на бяло и всеки съветник може да се запознае с тях.

„Бягате от въпросите с общи приказки”, скастри го Дани Каназирева. Тогава се намеси и кметът Иван Тотев, който заяви, че има ясно разписани правила как се финансират проекти. „Кои сме ние, за да кажем кой проект е хубав. Нямаме право да се месим в работата на фондацията”, подчерта градоначалникът и председател на УС на „Пловдив 2019”. И допълни, че общинският съвет няма право да коментира културното съдържание на ЕСК 2019.

„Точно по кой закон искате Общински съвет да уволни Светлана Куюмджиева. За съжаление влизаме точно в този дебат, в който не трябваше да влизаме. Не трябваше по никакъв начин политиците и конкретно общински съветници да взимат отношение в избора на проекти и в налагането на културно съдържание. За съжаление това нещо още от миналата година започна да се прави. Във фондацията има ясно разписани правила за това как се одобряват проекти, кои проекти могат да бъдат одобрени. Естествено, това не се прави от политически лица. И сега, идва момента, в който се свиква тази извънредна сесия, два дни преди редовната сесия, в която ще се разгледа отчета на фондацията. За да можем пак да си говорим за фондацията, за да може да хвърлим още малко кал по Пловдив. Днес четем в Гардиън за хомофобски скандали, които излизат от тази, тази и онази партия. Не ни е мястото на нас, в тази зала, да се месим в културното съдържание. Нямаме право. А и аз като кмет няма да позволя да се случи това нещо. Защото когато в медиите пише „хомофобски скандал в Пловдив”, тогава трябва да станем и да кажем „Спрете се малко. Спрете се, защото минавате едни граници, които влияят на имиджа на града”. Защото няма да позволим да се пише в Гардиън „Хомофобски скандал в Европейската столица на културата”. Така че днес можете да си говорите колкото искате за това колко билети се продават на събития. Самият факт, че това се говори, показва фундаменталното неразбиране за проектното финансиране. По никакъв начин не можем да влезем в дебат, в който се коментира художественото съдържание. Вие можете да си говорите каквото си искате, но никой няма да се изкаже по темата културно съдържание от фондацията”, обърна се към опозицията Иван Тотев.

„Нека говорим не за културно съдържание, а за пари. Не споменахте нито една цифра на 12-те ми въпроса”, върна топката Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив” към Кирил Велчев. „Вие сте гост тук, не се дръжте менторски”, обърна се към кмета Владимир Кисьов от същата формация.

„Общинският съвет може да вземе отношение по културния календар на Пловдив, да обсъжда проекти, да гласува. Той дава последна санкция за културния календар на Пловдив. Когато обаче говорим за Европейска столица на културата, общинския съвет няма такова право. Много интересно, че когато наближат избори, гледаме едни и същи неща. Ще направим протест за някоя градинка или за велоалея. Има някакво дежавю. Ние знаем, че тези шест месеца ще бъдат такива и след тях знаем, че единия ще дойде да иска нещо, другия да се кандидатира за нещо. Но трябва ли сега това събитие да го вкараме в този дебат? Трябва ли да обясняваме колко сме лоши. Този цирк го играем доста години подред. Трябва ли обаче да го правим. Ние в момента не хвърляме кал между нас си, хвърляме кал по града. Това не трябва да се случва. Затова съм леко раздразнен. Защото не искам да чета такива статии за Пловдив”, каза в отговор по микрофона Тотев.

„Това тук не е цирк и ние не сме циркаджии”, репликира му Божидар Здравков.

„Кирил Велчев го разнасяте като прани гащи по партийните офиси да ходи да обяснява. И после правим извънредна сесия. Това не е наша работа. Ние трябва да подкрепяме и да оставим хората да работят. Ако имате някакви конкретни въпроси, Кирил ще ви отговори на всичко. Но да обясняваме сега тук, на извънредна сесия, защо не бил финансиран алманахът… Може ли за всеки проект, който не е финансиран, да правим сесия на общински съвет и да коментираме защо не е финансиран. Това означава, че оказваме политически начин върху артистичния екип да финансира този или онзи проект”, включи се отново в диалога кметът.

„Такова неуважение тук не е имало. Ще се дразните, когато харчите собствени пари”, атакува го Дани Каназирева. „Налице са отчети в материалите, налице е и подробна справка за договорите и общите им стойности”, каза в един момент от дебата председателят на ОбС Савина Петкова и увери колегите си, че могат да се запознаят с подробната документация.

„Не се дръжте така, сякаш сте на събрание на ГЕРБ”, влезе в дебата и социалистката Десислава Йорданова. А съпартиецът й Ангел Иванов отново извади снимката от изложбата „Дим”, при експонирането на която е допусната имало техническа грешка в обяснението под нея. Иванов пак заговори за подмяна на историята. Налице са отчети в материалите, налице е и подробна справка за договорите и общите им стойности.

„От шест зали със стотици експонати, ние, на извънредна сесия на Общински съвет коментираме, че текстът на една снимка бил грешен. Това ли е нивото на общински съвет. Това е най-важното, така ли? Недейте разваляте хубавото представяне на изложбата със снимки, на които никой от нас не знае какво има на тях. Изложбата беше прекрасна. Не можем на извънредна сесия да коментираме една снимка. Абсолютно несериозно е това нещо. Абсолютен смях”, отговори му градоначалникът.

„Не можем да освободим Светлана Куюмджиева, но искаме духовна ревизия от нея”, обяви на свой ред Камен Шишманов.

„Извинявам се на всички засегнати, но ще простя. Никога не съм си позволявал в този мандат да бъда толкова раздразнен. Имам огромно чувство за справедливост и понякога си изпускам нервите, за което се извинявам. Не търпя да хвърляме кал по нашия град. Ако зависеше от мен, Светлана бих я уволнил преди две години. Но си потиснах егото, за да върви общия проект. По никакъв начин УС на фондацията не е подчинен на общински съвет. Той може да го избира, може да избира членовете, да ги уволнява, но не може да влияе на решенията му. Това е колективен орган, който може да взима сам решения. УС може да се съобрази с препоръките на общински съвет, но мое и да не се съобрази. Истината е, че съм раздразнен. От това, което се случва в моя град. Раздразнен съм от статиите. От това как 4 години полагаме усилия. Положихме неимоверни усилия да обясняваме на всички, че трябва да сме заедно и когато имаме проблеми да си ги решаваме. И изведнъж, два дни преди редовна сесия на ОбС, в която има точка за работата на фондацията, ние правим извънредна сесия, която има за цел да стане говорилня. От която никога не можеш да излезеш чист. И това се случва с града. Така че аз съм много раздразнен. Спрете се. Правим глупости. Вредим на всички- и на нас, и на града”, отново се обърна към старейшините кметът.

Дани Каназирева го контрира с изказване, че свободомислещите хора са били уволнени от Управителния съвет на фондацията.

„Виждам, че не успяхте да постигнете това, което искахте с извънредна сесия. Нека стане ясно, че ОбС, комисиите към ОбС, контролният съвет към ОбС, всички са приели, разбрали, гласували отчетите за 2017 и 2018г. Така че няма нищо ново, което може да бъде казано относно отчетите за двете предходни години. Те вече са били представени, дебатирани, гласувани и приети. Това, което се случва, е без някакъв фундаментално значим смисъл, кореспондиращ с точката в правилника за извънредна сесия. И когато от дебат за цифри изведнъж се включва темата кой всъщност е изгонил всички свободомислещи хора от УС на фондацията… Как стана така. Нали говорим за отчети и не правим политика. Не говорим тук политически. И изведнъж намесихме свободомислещите хора. Само че кой реши кои са свободомислещите хора. Как се дефинират те и кои са те. И кой точно ги е уволнил. Сега, ако ми гласувате оставката, аз ставам ли свободомислещ човек? Аз мога ли да се наредя в тази редичка. Сега тези, които са в Управителния съвет, са несвободомислещи хора? Какви са? Дали професор Костянев от Медицинския университет е свободомислещ човек? Антон Баев свободомислещ човек ли е? Тони Симидчиева свободомислещ човек ли е или не? Значи се разделихме на свободомислещи и несвободомислещи. Страхотно, невероятно изказване”, отговори Тотев на Каназирева.

Пиронът в дискусията заби Слави Георгиев от ПФ. „Днес със сигурност се разбра, че думата ЗАЕДНО в Пловдив не съществува. Нито в ОбС, нито във фондацията, нито никъде. Това, за съжаление, е една мъртва дума. Слогън, който не успя да се реализира. Това, което се случва днес, е срамно.  То вреди на всички”, каза от трибуната Слави Георгиев (всичко, което той каза, четете по-късно).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Тия смешници, начело с кмета, колкото по-бързо ги изметем от общината, толкова по-добре. Жалкото е, че за своята некадърност и крадливост няма да получат никакви наказания, а обратното – ще си осигурят и внуците.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина