АктуалноГласовеМнения

Йордан Иванов: 7 мерки за решаване на проблема с мръсния въздух

Преустановяване на ръчното метене в града и вдигане качеството на обществения транспорт сред стъпките, които предлага лидерът на ДСБ в Пловдив

Седем мерки за решаване на проблема с мръсния въздух в кратки срокове предлага номинираният за кандидат за кмет от ДСБ Йордан Иванов и член на управленската алтернатива на Демократична България с ресор децентрализация, регионално развитие и транспорт. Лидерът на Демократи за силна България в Пловдив е категоричен, че има няколко стъпки, които ако бъдат предприети незабавно, положителният резултат ще дойде.

„Когато властта говори за мръсния въздух, обожава да говори за стратегии, обществени поръчки за анализи и полагане на цели, а забравяме, че има прости и работещи  решения, които в кратък срок биха подобрили въздуха, който дишаме. Факт е, че градът ни страда от проблемен микроклимат и често пъти зимата няма течение, което да раздвижи въздуха. Обективният прочит изисква да признаем това. И нека сме наясно – каузата за чистия въздух не е зелена кауза – това е тежък проблем, засягащ цялото общество на Пловдив и решението му минава както през дългосрочни политики, така и през простите стъпки. Нека започнем от работещите неща. Само и единствено с воля, твърдост и малко кадърност, Пловдив може да има по-добри нива на въздуха още тази година”, смята Иванов.

Той е категоричен, че като първа стъпка трябва да бъде прекратено ръчното метене на улиците. Според градският лидер на ДСБ метлите вдигат целия прах, с което рязко се запрашава въздуха. Той отбелязва, че преустановяването на ръчното метене е политическо решение, тъй като служителките от Чистота се назначават от общината. „Драмата тук е, че партиите в града си купуват гласове през тези назначения и трябва да им измислят някаква работа. Или да спрат с тая порочна практика, или да им измислят друга задача, защото тази трови всички ни”, казва Йордан Иванов.

Веднага след това следва и втората стъпка-  целогодишно миене на улиците и тротоарите. „Градът ни е потънал в прах и мръсотия. Тя се разнася както от жилетките, които симулират метене, така и от леките автомобили. Трайното премахване на пясъка от пътищата и тротоарите, рязко ще повлияе с положителен знак на това, което дишаме”, убеден е Иванов.

Третата решение на проблема, според него, е вдигане качеството на обществения транспорт. „Подчертавам, че нямам никакво основание идвам на работа с автомобила ми, при условие че имам адекватен обществен транспорт. Но такъв няма – връзките често пъти са неадкватни, в автобусите е мръсно и неприветливо, системата за таксуване не работи адекватно, а таблата по спирките ме лъжат постоянно, сякаш не са купени с моите пари, а с нечии чужди. Предлагането на добър обществен транспорт ще свали хората от автомобилите неизбежно. А е грехота за над 100 млн. лв. за 10 години, общината да не може да изиска качествена услуга от превозвачите. Тук големият грях е и с унищожаването на тролейбусната мрежа”, отбелязва един от фаворитите за кандидат за кмет на Пловдив от Демократична България.

Относно вредните емисии от автомобилите той смята, че трябва да се работи по регулиране на светофарните уредби, тъй като престоят на запален двигател е огромен. Иванов настоява още за по-бързи и качествени ремонти, безкомпромисност по отношение на горене на всякакви отпадъци както в гетата на града, така и отвъд тях.

„Последната мярка, която реално ще отнеме малко повече време, е политиката по подмяна на печки на твърдо гориво, която общината обяви, че е предвидила. Следва да се наложи сериозен контрол, за да не бъдат окрадени тези пари, а оползотворени в посока по-чист въздух”, подчертава градският лидер на ДСБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина