В памет на Нери Терзиева – „Откраднати очи“ и „Роднини“ тази вечер по БНТ

Живот Култура Новини

В памет на Нери Терзиева, БНТ променя програмата си на 2 юни, четвъртък. От 22:30 ч., БНТ 1 ще излъчи филма „Откраднати очи“, на който тя е съсценарист, а  БНТ 2 ще излъчи от 22:00 ч. документалния филм „Роднини“, на който също е съсценарист.

 „Откраднати очи“ разказва история за странна, невъзможна, необяснима любов между туркиня и българин. Иван – чисто и романтично момче, е въвлечен в така наречения „възродителен процес“. Той отговоря за печатите, необходими за издаване на новите документи по времето на насилствена смяна на имената.

Детската учителка Айтен се опитва да ги открадне, смятайки, че по този начин ще забави етническия геноцид. Необичайната среща създава у двамата чувство на близост и Иван е изправен пред съдбоносен избор – да „преименува“ Айтен или да посрещне последствията, ако не го направи. По-късно съдбата ги изправя един срещу друг при акция на тогавашните спецчасти, като загива детенцето на Айтен. От смъртта, като единствен житейски избор и за двамата, започва общият път на Иван и Айтен. Те постепенно преодоляват озлоблението, приемат различията помежду си и тръгват един към друг. Но дали другите ще приемат това? Режисьор на филма „Откраднати очи“ е Радослав Спасов, сценарий Нери Терзиева и Радослав Спасов, оператор е Пламен Сомов, а автор на музиката е Божидар Петков. В главните роли зрителите ще видят актьорите Илиана Китанова, Рангел Вълчанов, Мария Каварджикова, Веселин Ранков, Неджад Ишлер, Джоко Росич, Николай Урумов, Стоян Алексиев, Валери Йорданов, Велико Стоянов, Ицхак Финци, Анани Явашев, Деян Донков, Весела Казакова и други.

Роднини е филм за фамилия Чападжиеви.

Шефкет е преуспял бизнесмен в Чикаго, а неговият брат е останал в България. Филмът е за техния твърде различен свят и живот – в Чикаго, САЩ и тук в Мадан, в днешна България. Шефкет Чападжиев е роден в Мадан, в семейство на дребен търговец. През 1949-1954г. цялата фамилия е изселена в с. Боринци, Котелско, а през 1963г. Шефкет успява да премине гръцката граница. След година пристига в САЩ със 75 цента в джоба и рекламира олио за 1,25$ на час. След неуспешен опит сам да отвори ресторант става сервитьор в ресторанта на Международния валутен фонд /МВФ/. През 1976г. изтегля заем от 10 000 долара, купува 3 машини на старо и започва собствен бизнес, а три години по-късно купува първата си фабрика. В печатниците му се сглобяват над 25 млн. рекламни брошури на ден. През 1993г. продава бизнеса си и решава да управлява спечеленото от 50-годишния си емигрантски живот. Притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, столицата на Еквадор – Кито. Почетен гражданин е на щата Илинойс. От началото на демократичните промени се среща с български политици и общественици, включително с Тодор Живков, докато е в домашен арест, с президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, с политиците Надежда Михайлова-Неински, Бойко Борисов и др. Със съпругата си Маргарита имат три деца – София, Сабрина и Сам. Режисьор на филма „Роднини“ е Иглика Трифонова, сценарий Нери Терзиева и Иглика Трифонова, а оператор Рали Ралчев.

Голяма част от професионалния път на Нери Терзиев е свързан с Българската национална телевизия. Кариерата ѝ започва през 70-те години в Пловдивския телевизионен център на БНТ. Тогава е в екипа на предаването „За един милиард“. В началото на 90-те, заедно с Асен Агов, е водеща на „Екип 2“ на „По света и у нас“, а също и програмен директор на „Ефир 2“.

БНТ изказва искрени съболезнования на близките и приятелите ѝ! Поклон пред паметта ѝ!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.