ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовини

Ремонтът на Бетонния мост няма да се забави заради откритата археология

Останки от римско време са открити при ремонта на Бетонния мост в Пловдив. Археолози и студенти са започнали разкопки. До момента са открили голяма антична сграда, зидани гробове, кладенец и пещ за строителна керамика.

НКЖИ финансира разкопките под Бетонния мост

Очаква се съоръжението да бъде изградено в планирания срок до 15 декември. Инж. Цветан Цолов – ръководител на проекта по строителството на моста, обясни, че археологическите разкопки няма да нарушат графика на дейностите по изграждането му.

Не е ясно обаче дали няма да има забавяне с пускането на влаковете, защото археологията е открита на терена, по който се извършва обновяване на железопътната инфраструктура.

Тази сграда е заемала много голяма площ – 12 на 25 метра, след което вероятно е била разрушена и преградена отново и са поставени колонади„, каза в ефира на Nova tv Петър Зидаров, който е ръководител на археологическите проучвания.

По думите му не става въпрос за религиозен център, защото гробовете под сградата предшестват построяването ѝ.

На този етап по-скоро сме склонни да смятаме, че сградата е имала светски характер и най-вероятно е била крайградска вила и производствен център в по-късно време“, уточни Зидаров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина