ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовини

Видео, манипулирано с изкуствен интелект, използва лицето на Михаил Билалов за реклама

Автор: Дафина Кандова

Източник: Factcheck.bg

  • Клип с кадри на Михаил Билалов, в които се рекламира продукт срещу ставни проблеми, е манипулиран с помощта на изкуствен интелект;
  • Кадрите са взети от негово участие в предаването „120 минути”, но върху тях е насложен друг звук, различен от оригинала;
  • Манипулираното видео се разпространява като спонсорирана реклама във Фейсбук и отправя към страница, която съдържа изфабрикувана информация и е всъщност реклама на продукт срещу ставни болки.

От началото на април 2024 г. анонимни страници във Фейсбук спонсорират създадени с помощта на изкуствен интелект реклами на продукти срещу болки в ставите. Рекламите представляват манипулирани откъси от телевизионни и онлайн участия на известни български личности, в които речта и части от изображението са изфабрикувани.

Клик върху линка на рекламата препраща към страница, която имитира статия на българската онлайн медия “Факти.бг”. Статията съдържа напълно изфабрикувана информация и е всъщност e платформа за онлайн продажби на продукт срещу болки в ставите, който не се продава в аптечната мрежа. Повече за изфабрикуваната статия можете да прочетете в проверка, която Factcheck.bg направи на подобно видео с писателя Георги Господинов.

Спонсорираният видеоклип, в който актьорът и телевизионен водещ Михаил Билалов рекламира крем за лечение на ставни заболявания, се разпространява като реклама във Фейсбук. Страницата, публикувала клипа, е спонсорирала и други видеоклипове, генерирани с изкуствен интелект, с още известни личности от България – актьорите Камен Донев и Христо Шопов, ТВ водещата Нели Хаджийска, разследващия журналист Христо Грозев, режисьора Магърдич Халваджиян.

Всички клипове приканват потребителите да последват линка на рекламата. Връзката води до изфабрикувана статия, която рекламира продукт за болни стави, който не се продава в аптечната мрежа и може да бъде поръчан единствено през форма за контакт, достъпна след клик върху видеото.

Проверка на Factcheck.bg показа, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – създадени с помощта на изкуствен интелект. Кадрите с Михаил Билалов идват от негово участие в телевизионното предаване „120 минути”. Оригиналните кадри са манипулирани и върху тях е насложен изфабрикуван звук, който наподобява гласа на актьора, а изображението е променено така, че движенията на устата да се приближават до изфабрикуваното послание. 

Забелязва се, че на моменти движенията на устата не съвпадат със звука, а някои думи са изречени в женски род, с грешно ударение или с неподходяща интонация.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмента за автентичност на аудиозаписи llElevenLabs потвърди, че файлът е манипулиран и вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Elevenlabs test very likely AI

Проверено

Манипулирано видео използва лицето на Михаил Билалов за реклама на продукт срещу болки в ставите. Видеото е диийпфейк – манипулирано с помощта на изкуствен интелект. Оригиналните кадри са от телевизионно участие на българския актьор. Върху тях е насложен изфабрикуван звук. Видеото се разпространява във Фейсбук като спонсорирана реклама на продукт за болни стави.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина