ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Архитекти искат три соц сгради за паметници на културата

И трите се намират на улица „Гладстон“   

Таня Грозданова

Дом на техниката, Кино Космос и Галерията на Дружеството на пловдивските художници са подадени за кандидатстване в Националния институт за паметници на културата, разбра Под тепето.

И трите сгради са сътворени по времето на ударното социалистическо строителство, едната е необитаема от години, а другите две все още се крепят. По една случайност и трите кандидата за придобиване на специалния статут се намират на улица „Гладстон“.

Друга интересна подробност е че не община Пловдив, нито стопаните на сградите са подали заявления в НИПК, а група архитекти, повечето от тях дори не са от Пловдив.

Фактът, че подобно процедиране отнема време, а Институтът е длъжен да отговори на заявката; обстоятелството, че за две от сградите има заложени ключови функции за 2019-а г, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата;  както и очаквания ремонт на галерията на „Гладстон“ 32, буди достатъчно въпроси и отговори кой и защо има интерес всичко това да се забави.

Въпросните вносители са наясно и с историята на тези сгради, например – Галерията е на 50 години, но е била правена с временен статут и в нея има азбестови плочи. Друг е въпроса колко естетски изглежда този кандидат за паметник на културата и какви са положителните му архитектурни черти.    

Специалисти по паметници на културата, коментираха за Под тепето, че според тях тези сгради не отговарят на условията за придобиване на статут . По същата логика би трябвало целият район „Тракия“ да бъде обявен за групов паметник на социалистическото строителство.

Най-вероятно става дума за икономически интереси в архитектурната гилдия, тъй като по една сграда със статут на недвижим паметник могат да бъдат извършвани ремонти и подобрения само, и единствено след одобрени проекти, направени от лицензирани в Института архитекти, които работят на съвсем различни тарифи.     
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина