ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Кой дърпа конците в КОЦ-Пловдив?

Кауза България внесоха поредно предложение, свързано с дейността на Онкото- за обновяване на лечебното заведение с нова апаратура

Според д-р Веселка Христамян заложените цени за медицинска апаратура на база предпазарно проучване за на многократно завишени цени

Има ли заложени сериозно завишени цени на медицинска апаратура в предпазарно проучване по повод предстоящи обществени поръчки на КОЦ-Пловдив? Този въпрос повдигнаха днес от групата на Демократична България в местния парламент в предложение за даване на разрешение на управителя на „Комплексен он кологичен център – Пловдив“ ЕООД да закупи със собствени финансови средства ново медицинско оборудване за осигуряване на дейността на диагностично – лечебните структури на лечебното заведение.

Предложението за обновяване на Онкото с нова апаратура бе внесено за гласуване в Общински съвет от Кауза България. Партията на Георги Титюков вкарва поредно предложение, свързано с дейността на Комплексния онкологичен център. А това напълно резонно повдига въпроса дали всъщност тази политическа сила дърпа конците така важното общинско лечебно заведение. Още повече, че именно Кауза България настояха бившият шеф на КОЦ Пламен Фотев да бъде освободен, а на стола на управителя да седне доц. Тихомир Дерменджиев за управител на КОЦ.

„ Ще подкрепим предложението, но имаме няколко питания, които зададох и на комисии. Защо това решение се внася от политическа група, а не от управителя на КОЦ? Постарах се да потърся на сайта на КОЦ и на сайта на общината предпазарните проучвания на всички заложени в предложението медицински апарати. Защото фиксираните цени на базата това, което аз успях да направя като проучване, са многократно завишени. Бих искал да се запозная с дадените предложения от фирмите за това предпазарно проучване? Кой ще упражнява контрола за избор на най-подходяща апаратура?”, попита д-р Веселка Христамян от Демократична България.

Председателят на ОбС уточни на микрофон, че управителите на лечебни заведения не могат директно да внасят предложения в местния парламент.

„ Доклад от доц. Дерменджиев бе внесен в комисията още през януари. От тогава реакция няма. В тази връзка, спазвайки правилника, Кауза България внесе това предложение”, отговори на първото питане Румяна Толова от Кауза България.

Тя уточни, че с колегата й Константин Георгиев са присъствали на няколко срещи с доц. Дерменджиев и са запознати с докладите, които са изготвени от консултант по медицинска техника в КОЦ. Именно той е направил въпросните пазарни проучвания.

„Те не са в това предложение, може би защото не сте ги поискали в комисията. Заложени са максимални цени с оглед на това, че ще бъде проведена обществена поръчка за всеки един от уредите и ще бъде избран участника, който е предложил най-ниска цена. Дали това, което сте проверили е актуално към момента, не знам. Заложили сме максимума, за да не се окажат в следващ период цените по-високи. Никой не ангажира КОЦ да закупи на тези цени апаратурата”, добави Толова.

„ За мен е недопустимо в приложенията към предложението ако е имало предпазарно проучване случайно да е било пропуснато. Няма ехографски апарат, който струва над 140 хиляди лева”, посочи пример от заложена сума на база предпазарно проучване д-р Христамян в реплика.

„ Нямам грам съмнение, че предложените цени за релевантни към пазарните в момента”, отговори й Румяна Толова.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина