ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Пенсионерка запълни уникална колекция от фотоси на кметовете на Пловдив

Катерина Чобанова получи мечтано кадро на Христо Павлов от Димитър Райчев със съдействието на Под тепето

Възрастната дама е сродник на двигателя в изграждането на Международния панаир Борис Чобанов

Катерина Чобанова с бленувания кадър, който й осигури Мимо РайчевХристо Павлов- мъжът с мустацитеИзследователката Катерина Чобанова запълни колекцията си от автентични и качествени фотографии на всички пловдивски кметове от Освобождението до наши дни. Днес, в редакцията на Под тепето, тя получи мечтаното кадро на Христо Павлов, управлявал града през 1919г. Това се случи благодарение на друг, изключително известен пловдивски изследовател- Димитър Райчев. Прочел публикацията ни от 11 август, в която информирахме за благородната мисия на пенсионерката и апела й за съдействие в попълването на колекцията, Мимо откликна и се свърза първо с нас, а после и със самата Чобанова, за да я ощастливи. Той имаше архивен снимков материал с човека, който Чобанова търсеше. Много благодаря, досега над името на Христо Павлов стоеше празно пространство, вече има с какво да го запълня и да завърша труда си, каза в редакцията ни Катя.

Амбицията й е фото пъзелът с ликовете на градоначалниците да бъде отпечатан в голям формат и поставен на видно място в администрацията или някъде в градска среда. Липсващият до днес кмет е бил журналист и виден синдикалист и вече е в компанията на колегите си градоначалници от 1878г. до наши дни.

Катерина е изследовател от 29 години. Това е моя страст от много години. Аз съм от 46 лета в Пловдив и обожавам този град. И хората му. През годините съм правила подобни изследвания на родословното дърво на Кудоглу например. Имам две написани книги. По образование съм икономист, дълги години съм работила като счетоводител, а родовите изследвания са моето хоби, обясни възрастната дама. Днес бе особен ден за нея и по друг повод- старта, макар и вял, на 70-тия Международен технически панаир. Тя е близка родственица на видния индустриалец Борис Чобанов, който е бил основен двигател в изграждането на международния панаир в Пловдив през 1947г., когато е имало опасност Русе да стане изложбен център на България.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина