Затворът превъзпитал Асен Гюргенчев, там му викали „кмета“

Темида

Съдът ще се произнесе по молбата му за обжалване на ефективната присъда до един месец

Съпругът на загиналата Бонка не могъл да я прежали и напуснал този свят през октомври

Защитата на 19-годишният Асен Гюргенчев, който прегази жена на „зебрата“ до бившето кино „Фламинго“,  поиска от Темида ефективната му присъда от 2 години и 8 месеца затвор да бъде намалена на условна.  Адвокат Зоя Тошкова се обърна към съда с настояване наказанието му да не е жестоко. По думите ѝ той е млад, съвестен и учи в  престижно училище. Подзащитният ѝ напуснал мястото на инцидента, защото колата била на баща му, а той се притеснил, че родителят му няма да може да върти семейния бизнес и да изхранва семейството.  Защитата поиска още Асен да бъде с по-лека мярка „домашен арест“ до окончателното произнасяне на присъдата , за да учи и завърши. По думите на адв. Тошкова превъзпитателната функция на ареста вече е налице. Асен работел в затвора и бил спечелил уважението на администрацията. Дори го наричали „кмета на затвора“. Не стана ясно какво трябва да означава последната вметка.

Преди заседанието в неформален разговор дъщерята на жертвата – Мирослава, обрисува майка си като добър и работлив човек. Тя сподели, че съпругът на Бонка не могъл да преживее загубата и починал в началото на месец  октомври. „В този ден всичко беше нормално. Казахме си чао, довиждане, тя каза отивам на работа и това е“, спомни си младата жена.  Търсим справедливост, нищо друго, искаме справедлива присъда, коментираха роднините на загиналата.

Адвокатът на частните обвинители определи искането за условна присъда от някой, блъснал човек и избягал, за меко казано нахално.

Комплексната техническа експертиза сочи, че водачът Асен е можел да избегне удара, ако се е движел със скорост по-малка от 47 километра, а той се движел със скорост от 67 км/ч, при позволена до 50. 

Според държавното обвинение, наказанието, определно от първоинстанционния съд е  балансирано  и справедливо. Прокурорът коментира, че защитата и частното обвинение са стигнали до крайност – защитата с тезата за младия и съвестен ученик, който не успял да изживее абитуриентската си вечер, а пък роднините – с твърде голямото фокусиране върху обществента обасност на деянието. 

Споделете ни във:

1 коментар

  1. И к’во…. милото ,много възпитано , младичко момченце кара с превишена скорост, гази и убива човек на пешеходна пътека, бяга от местопрестъплението и накрая…бил превъзпитан, уважаван и свободен…Нещастна държавичка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.