Подтепето

темида

06 Мар, 2018

Прокуратурата решава дали обвиненият в убийство д-р Иван Димитров излиза от ареста

 

Лекарските съюзи в цялата страна подкрепят колегата си

За днес също има обявен протест в защита на д-р Димитров, той трябва да започне в часа, в който изтича 72-часовия му арест

Днес в 17.30 часа изтича първоначалната мярка за неотклонение на д-р Иван Димитров, който има наложено „задържане под стража“ за 72 часа с прокурорско постановление, съобщи неговият защитник адв. Георги Кутрянски. Очаква се днес Прокуратурата в Пловдив да  вземе решение дали ще бъде поискано постоянно задържане под стража за рентгенолога и ако това не стане, след този час д-р Димитров трябва да бъде освободен.

Припомняме, че на 3 март от Окръжна прокуратура - Пловдив съобщиха официално, че са повдигнали „обвинение на 48-годишен мъж с инициали И. Д. от град Пловдив за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишен с инициали Ж. Дж. – престъпление по чл. 115 от НК.“ Цитираният член гласи: „Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години.“

Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив застава изцяло зад колегата си д-р Димитров и настоява той да бъде освободен. Това заяви председателят на съсловната организация д-р Георги Кръстев пред многохилядния протест в понеделник.  

Пловдивчани пак показаха къде са проблемите в държавата. В колегията тук сме над 1200  лекари и други 250 които не са в Република България. Те напуснаха страната, протестират като емигрират. Имаме подкрепата и на Столичната колегия, където са 11 хиляди лекари, на Старозагорската също. И други ще изпратят решения за декларацията.

В сряда имаме Отчетно - изборни събрания и това ще е първа точка в дневния ред,“ съобщи д-р Кръстев.  

„Всеки има право на живот, но не всеки спазва закона. Пред закона и болестите всички трябва да сме равни! Успех и Бог да помага в тази кауза," заключи той.

За днес също има обявен протест в защита на д-р Димитров на площад Съединение, той трябва да започне в часа, в който изтича 72-часовия му арест.

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

06 Мар, 2018

Прокуратурата изменя мярката на д-р Иван Димитров в подписка (ВИДЕО)

Предстои той да бъде освободен от ареста

Повдигнатите обвинения са променени

Таня Грозданова

Обвиняемият Иван Димитров ще бъде освободен от ареста днес, след изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „подписка“. Това стана ясно преди минути на нарочен брифинг на Прокуратурата в Пловдив, който Под тепето ви предаде на живо във фейсбук.

Решението е взето не на база обществения натиск и протестите в подкрепа на рентгенолога, а въз основа на факти и доказателства, подчерта изрично окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Наблюдаващият прокурор Георги Пенев заяви, че първоначалното обвинение е било за  престъпление по чл. 115 от НК за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишния Жоро Джевизов се променя. „Категорично се изключва неизбежна ...

» повече
06 Мар, 2018

Медиците от УМБАЛ “Пловдив” изразиха своята подкрепа към колегата си д-р Иван Димитров

Медиците от УМБАЛ “Пловдив” изразиха своята подкрепа към колегата си д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Джевизов. Публикуваме пълната им позиция без редакторска намеса:

ПОЗИЦИЯ

В подкрепа на д-р Иван Димитров,

лекар в отделение по Образна диагностика в УМБАЛ “Пловдив”

Медиците от УМБАЛ “Пловдив” изразяват своята подкрепа към колегата си от отделението по Образна диагностика д-р Иван Димитров и застават категорично зад него по повод инцидента, станал в жилището му в нощта на 1 срещу 2 март 2018 г. При опит да защити дома и семейството си, той прострелва известния рецидивист Жоро Джевизов-Плъха.

Уверени сме, че българската съдебна система ще разреши справедливо казуса и много скоро д-р Димитров ще се прибере при близките си и ще бъде с ...

» повече
05 Мар, 2018

Адвокат Георги Кутрянски е поел защитата на д-р Димитров

Защитникът: Клиентът ми е действал при самоотбрана, очаквам освобождаването му от ареста

И в момента законът е добър, смята адв. Кутрянски в отговор на въпрос за искането на разширяване на правата за неизбежната самоотбрана

Доктор Иван Димитров е действал при условията на неизбежна самоотбрана, заяви в интервю за радио Пловдив адвокат Георги Кутрянски, който е поел защитата на лекаря. Той не пожела да даде повече информация около самия инцидент, но се позова на информацията, която има от клиента си и на познаването на повечето от събраните доказателства.

Клиентът  ми е дал пълни обяснения, разпитани са много свидетели и предполагам сега прокуратурата обсъжда всички доказателства. До 17.30 утре, когато първоначалната мярка изтича, трябва да се вземе решение дали ще бъде ...

» повече
05 Мар, 2018

Президентът да помилва д-р Димитров, поискаха протестиращите

Протестиращите в подкрепа на арестувания за убийството на Жоро Плъха поискаха среща с дежурния прокурор в Пловдив (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Атака яхна протеста под тепетата

И хора от други градове излизат в защита на рентгенолога

Лекари, учители, бизнесмени, таксиметрови шофьори, художници, общински съветници, съседи на д-р Иван Димитров и стотици други пловдивчани, които го подкрепят, блокираха центъра на града за час днес.

Недоволните от задържането на медика се събраха пред сградата на Второ полицейско управление на ул.“Волга“ в Пловдив, скандирайки „Свобода за доктора!“. Самите протестиращи се преброиха към 2000-3000 души. Протестът се озвучаваше с микрофони, мегафони и тонколони, захранвани от акумулатор.

Пред събралото се хилядно множество говориха колеги и съседи на арестувания с повдигнато обвинение за предумишлено убийство на ...

» повече
03 Мар, 2018

Повдигнаха обвинение на пловдивски лекар за убийство на крадец рецидивист

Лекарят е задържан за 72 часа, обвинението е за предумишлено убийство

Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на 48-годишен мъж с инициали И. Д. от град Пловдив за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишен с инициали Ж. Дж. – престъпление по чл. 115 от НК. Това съобщиха от Окръжната прокуратура.

Уточняваме, че чл. 115 от НК гласи: „Чл. 115. Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години.“

В съобщението на Обвинението се казва още: Извършителят бе установен и задържан, в резултат на извършените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия от служители при отдел КП и ІІ РУ ОД на МВР – Пловдив, осъществени под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив. Разследването е в активна фаза ...

» повече