Подтепето

темида

03 Мар, 2018

Повдигнаха обвинение на пловдивски лекар за убийство на крадец рецидивист

Лекарят е задържан за 72 часа, обвинението е за предумишлено убийство

Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на 48-годишен мъж с инициали И. Д. от град Пловдив за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишен с инициали Ж. Дж. – престъпление по чл. 115 от НК. Това съобщиха от Окръжната прокуратура.

Уточняваме, че чл. 115 от НК гласи: „Чл. 115. Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години.“

В съобщението на Обвинението се казва още: Извършителят бе установен и задържан, в резултат на извършените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия от служители при отдел КП и ІІ РУ ОД на МВР – Пловдив, осъществени под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив. Разследването е в активна фаза.

Извършени са огледи на местопрестъплението, разпитани са множество свидетели, извършено е претърсване и изземване, назначени са тройна съдебно-медицинска, ДНК и химически експертизи, вкл. за наличие на барут и капсулен състав по взетите от обвиняемия обтривки, приобщени са записи от камери. И.Д. е неосъждан. Същият не притежава разрешително за оръжие.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките, на които предстои да се преценят предпоставките за внасяне на искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което И.Д. е обвинен, е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Припомняме, че в петък сутринта зад сградата на Областна администрация в Пловдив бе открит труп на мъж, за който по късно се потвърди, че е 38-годишен рецидивист с 9 присъди. Според някои медии, арестуваният е уважаван лекар – рентгенолог от голяма пловдивска болница. Една от версиите, които се разпространяват е, че убитият е нахлул в къщата на медика с друг крадец и е възникнала схватка.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "темида"

Подобни новини

06 Мар, 2018

Прокуратурата изменя мярката на д-р Иван Димитров в подписка (ВИДЕО)

Предстои той да бъде освободен от ареста

Повдигнатите обвинения са променени

Таня Грозданова

Обвиняемият Иван Димитров ще бъде освободен от ареста днес, след изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „подписка“. Това стана ясно преди минути на нарочен брифинг на Прокуратурата в Пловдив, който Под тепето ви предаде на живо във фейсбук.

Решението е взето не на база обществения натиск и протестите в подкрепа на рентгенолога, а въз основа на факти и доказателства, подчерта изрично окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Наблюдаващият прокурор Георги Пенев заяви, че първоначалното обвинение е било за  престъпление по чл. 115 от НК за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишния Жоро Джевизов се променя. „Категорично се изключва неизбежна ...

» повече
06 Мар, 2018

Прокуратурата решава дали обвиненият в убийство д-р Иван Димитров излиза от ареста

 

Лекарските съюзи в цялата страна подкрепят колегата си

За днес също има обявен протест в защита на д-р Димитров, той трябва да започне в часа, в който изтича 72-часовия му арест

Днес в 17.30 часа изтича първоначалната мярка за неотклонение на д-р Иван Димитров, който има наложено „задържане под стража“ за 72 часа с прокурорско постановление, съобщи неговият защитник адв. Георги Кутрянски. Очаква се днес Прокуратурата в Пловдив да  вземе решение дали ще бъде поискано постоянно задържане под стража за рентгенолога и ако това не стане, след този час д-р Димитров трябва да бъде освободен.

Припомняме, че на 3 март от Окръжна прокуратура - Пловдив съобщиха официално, че са повдигнали „обвинение на 48-годишен мъж с инициали И. Д. от град ...

» повече
05 Мар, 2018

Пловдив призовава за свобода за доктора

Приятели, граждани на Пловдив и колеги на обвинения в убийство доктор Иван Димитров продължават да го подкрепят. Пловдивчани се активизираха в интернет с групи и призиви в социалните мрежи, а онлайн петицията в защита на лекаря събра повече от 12000 подписа само за 24 часа.

Рентгенологът получи подкрепа и извън интернет. Пловдивчани изпънаха голям бял транспарант с надпис "Свобода за д-р Димитров". Днес граждани за втори път ще излязат на протест пред сградата на полицията, а София застава зад Пловдив, като близо 6000 човека са отбелязали, че ще присъстват на протеста в столицата.

» повече
04 Мар, 2018

5000 подписаха онлайн петиция в защита на лекаря, обвинен в убийство

След като от прокуратурата съобщиха, че са повдигнали обвинения на задържания за убийство рентгенолог Иван Димитров, Пловдив се обедини в негова защита. Десетки призоваха приятелите си в социалните мрежи да защитят лекаря. В интернет пространството започна да се разпространява и петиция, озаглавена "Да подкрепим пловдивски лекар за убийството на Жоро Плъха (който има 9 присъди за кражби)". За отрицателно време тя събра почти 5000 подписа.

Текстът на петицията гласи: "Иван Димитров е пловдивски лекар който е заподозрян за убийството на Жоро Джевизов - Плъха, който бе открит застрелян. След разпити на няколко лица от района, криминалистите са стигнали до евентуалния извършител. Според източници на сайта, докторът си е признал и е заявил, че е станало при опит да защити собствеността си ...

» повече
04 Мар, 2018

Пловдивчани протестират в защита на лекаря, убил крадец

След като от прокуратурата съобщиха, че са повдигнали обвинения на задържания за убийство 48-годишен рентгенолог Иван Димитров, много хора призоваха приятелите си в социалните мрежи да подкрепят лекаря. Приятели, граждани и колеги на обвинения доктор се събраха на протест пред сградата на полицията в Пловдив тази сутрин в защита на д-р Иван Димитров.

Те заявиха, че той е защитавал дома и семейството си и са необходими законодателни промени при такива случаи.

Сутринта на 2 март върху капака на автомобил, паркиран в района на Областна администрациябе намерен трупа на познатия на полицията Жоро Джевизов - Плъха.

За деянието бе задържан Иван Димитров, който е неосъждан и не притежава разрешително за оръжие. Той е задържан за срок от 72 часа с постановление на ...

» повече