Подтепето

темида

05 Фев, 2018

Бивш член на ВСС ще гледа делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев

© Цветелина Белутова/Капитал

Прокуратурата внесе обвиненията срещу Тотев в специализирания съд

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Костова ще гледа делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев, научи "Капитал".

Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма "Запрянови 03" ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне.

Обвинителният акт е внесен от Софийската градска прокуратура (СГП) на 30 януари и е разпределен на съдия Костова. Тя е един от магистратите, които се възползваха от кариерния бонус, с който управляващите уредиха бившите членове на ВСС, и благодарение на него се премести от Окръжен съд - Варна, в Специализирания наказателен съд в София. През ноември 2017 г. в специализирания съд бяха преместени делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове.

По делото все още не е насрочено първото, т.нар. разпоредително заседание.

Делото срещу Тотев е осмото за корупционни престъпления по високите етажи, което прокуратурата внася в Специализирания наказателен съд. Въпреки че заседанията по тези дела бяха насрочвани бързо - в рамките на няколко седмици след внасяне на обвинителния акт, нито едно от делата до този момент не е тръгнало.

Едно от делата - срещу бившия директор на ДФЗ Мирослав Николов, беше окончателно прекратено и върнато на прокуратурата, тъй като съдът прие, че обвинението срещу него е повдигнато и внесено от некомпетентна прокуратура - Софийска градска прокуратура, вместо от специализираната прокуратура. По другите дела разпоредителните заседания се отлагат по различни причини.

Източник: Капитал

 • 06 Фев, 2018 | А?
  Стефан Стоянов, КОГА?
 • 06 Фев, 2018 | Хмхмхм
  "Тя е един от магистратите, които се възползваха от кариерния бонус, с който управляващите уредиха бившите членове на ВСС, и благодарение на него се премести от Окръжен съд - Варна, в Специализирания наказателен съд в София" Някой с прогнози за развръзката?
 • 05 Фев, 2018 | хахахах
  тоя срам и позор до кога ще го размятате из новините - в панделата и да се свършва с тая мъка
 • 05 Фев, 2018 | Ванга
  Моментално отстраняване от длъжност, съд и затвор, както и за всички, които са в кликата на Тотев!!!
Още от рубриката "темида"

Подобни новини