Жорж Трак научил от медиите, че няма да му подновят концесията за Тракарт

Под ножа

Събират подписка в негова подкрепа

Кметът: ЮНЕСКО е по-важно за нас

Концесионерът на археологическия подлез Жорж Трак е научил от медиите, че ще трябва да напусне галерия Жорж Трак през 2018г. Общината обяви, че концесионният договор, който изтича догодина, няма да бъде подновен, заради кандидатстването на Пловдив с Мозайките на Филипопол за ЮНЕСКО. В отговор на решението на администрацията е стартирала подписка в защита на скулптора и запазване на галерията му, която се намира върху мозайките от античната жилищна сграда Ейрене.

Едно от условията на ЮНЕСКО е да има план за управление на всички обекти, с които кандидатстваме. Концесията е недопустима в случая. Там можем да търсим партньорство в последващ етап, може и договор за наем да сключим. Но няма как да подновим концесията, коментира казуса днес кметът Иван Тотев. Той допълни, ако се открие процедура по търг, Жорж Трак ще трябва да кандидатства наравно с всички други желаещи да стопанисват археологическия подлез.

Тук говорим за общинска собственост, а както и в други случаи хората, които са взели нещо на концесия, го считат вече за своя собственост. Става въпрос за договор между две равноправни страни, които спазват определени условия и след изтичането му се разделят, каза още кметът. Щом чу за стартиралата подписка в подкрепа на Тракарт, кметът отговори, че кандидатурата за ЮНЕСКО е по-важна за града.

 

Споделете ни във:

4 коментара

  1. Стана МРЪСНА ДУМА напоследък покрай всевъзможните Шайки, Чети, Агитки, Банди и ЛОБИТА които драпат да влияят и дори да решават ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ така наречената „гражданска инициатива“ „петиция“ или „подписка“. Като ония многохиляди дето „подписали“ да се ХАРИЖЕ ТЕРЕН ЗА „ОПЕРА“ без да плащат за закупуване – и баба знае. Частникът после щял да пусне оперетата вътре … ако иска.

  2. Не само да не се продължава концесионния договор, а също трябва и да се премахнат всички магазини и грозни временни обекти. Цялото пространство на подлеза е за експониране на археологически находки!!!

  3. Великолепно е становището на дядото АРХИТЕКТ какво че всичката сергиджийска ПРОСТАЩИНА в тоя подлез следва да се отстрани (каквито и подкупи да се заиграят!). Много точно и много намясто, деде! Щем добавим, че окошарването на Античния по начало си е СЕЛЯНДУРЩИНА – вместо както по света и както в древността тези съоръжения остават ДОСТЪПНИ, СВОБОДНИ ДА ДИШАТ. Сульо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.