Подтепето

ПОД НОЖА

01 Дек, 2017

Жорж Трак научил от медиите, че няма да му подновят концесията за Тракарт

Събират подписка в негова подкрепа

Кметът: ЮНЕСКО е по-важно за нас

Концесионерът на археологическия подлез Жорж Трак е научил от медиите, че ще трябва да напусне галерия Жорж Трак през 2018г. Общината обяви, че концесионният договор, който изтича догодина, няма да бъде подновен, заради кандидатстването на Пловдив с Мозайките на Филипопол за ЮНЕСКО. В отговор на решението на администрацията е стартирала подписка в защита на скулптора и запазване на галерията му, която се намира върху мозайките от античната жилищна сграда Ейрене.

Едно от условията на ЮНЕСКО е да има план за управление на всички обекти, с които кандидатстваме. Концесията е недопустима в случая. Там можем да търсим партньорство в последващ етап, може и договор за наем да сключим. Но няма как да подновим концесията, коментира казуса днес кметът Иван Тотев. Той допълни, ако се открие процедура по търг, Жорж Трак ще трябва да кандидатства наравно с всички други желаещи да стопанисват археологическия подлез.

Тук говорим за общинска собственост, а както и в други случаи хората, които са взели нещо на концесия, го считат вече за своя собственост. Става въпрос за договор между две равноправни страни, които спазват определени условия и след изтичането му се разделят, каза още кметът. Щом чу за стартиралата подписка в подкрепа на Тракарт, кметът отговори, че кандидатурата за ЮНЕСКО е по-важна за града.

 

 • 02 Дек, 2017 | дядоАРХ е много прав; а и АНТИЧНИЯТ не бива да е окошарен селяндурски
  Великолепно е становището на дядото АРХИТЕКТ какво че всичката сергиджийска ПРОСТАЩИНА в тоя подлез следва да се отстрани (каквито и подкупи да се заиграят!). Много точно и много намясто, деде! Щем добавим, че окошарването на Античния по начало си е СЕЛЯНДУРЩИНА - вместо както по света и както в древността тези съоръжения остават ДОСТЪПНИ, СВОБОДНИ ДА ДИШАТ. Сульо!
 • 02 Дек, 2017 | дядоарх
  Не само да не се продължава концесионния договор, а също трябва и да се премахнат всички магазини и грозни временни обекти. Цялото пространство на подлеза е за експониране на археологически находки!!!
 • 02 Дек, 2017 | асд2
  Махай фолиото, за да виждаме мозайките, на са твои!
 • 01 Дек, 2017 | МРЪСНА ДУМА
  Стана МРЪСНА ДУМА напоследък покрай всевъзможните Шайки, Чети, Агитки, Банди и ЛОБИТА които драпат да влияят и дори да решават ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ така наречената "гражданска инициатива" "петиция" или "подписка". Като ония многохиляди дето "подписали" да се ХАРИЖЕ ТЕРЕН ЗА "ОПЕРА" без да плащат за закупуване - и баба знае. Частникът после щял да пусне оперетата вътре ... ако иска.
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

14 Мар, 2018

Общинският съвет отложи казуса с Тракарт във времето

Сформира работна група от експерти и един човек от инициативния комитет за спасяване на културния център

След две почивки и над едночасов дебат Общинският съвет на Пловдив отложи във времето „казуса Тракарт“. Съветниците приеха с 48 гласа „за“ предложението на Едуард Сарафян от Кауза Пловдив за създаване на работна група, която трябва да проучи възможността за удължаване концесията и начина на стопанисване на подлез "Археологически".

В експертната група, оглавена от зам.-кмета Розалин Петков, ще влязат още: по един представител на всяка политическа сила в местния парламент, по един представител на нечленуващите в групи, трима представители на Община Пловдив (определени от кмета), представител на Археологическия музей, представител на НИНКН, както и един представител на местната инициатива "Да спасим културен център ...

» повече
14 Мар, 2018

Тотев: Има искания в подписката за Тракарт, които не са от компетентността на Община Пловдив

Министерство на културата е водещ орган в процедурата по кандидатстване

Казусът с концесията на археологическия подлез занимава ОБщинския съвет днес

На редовно заседание днес Общинския съвет на Пловдив трябва да разгледа подписката в защита на Културен център „Тракарт”.

В  нея са се подписали 846 души в подкрепа на местната гражданска инициатива "Да спасим културен център "Тракарт". Те настояват: „За запазване дейността на културния център и удължаване срока на договора за концесия чрез сключване на споразумение за публично частно партньорство между държавата, Община Пловдив и "Тракарт" до момента, в който ЮНЕСКО определи антична сграда "Ейрене" за световно културно наследство. При включване на груповия паметник "Античните мозайки на Филипопол" в списъка на ЮНЕСКО Община Пловдив да гарантира (с решение на ОбС) включване ...

» повече