Издателите на „Дневник” и „Капитал” алармираха, че очакват нова институционална атака

Под ножа

Издателите на „Дневник” и „Капитал” излязоха с отворена позиция, с която алармират, че са в очакване на нова институционална атака срещу  "Икономедия". От медийната група съобщават, че според техни правителствени и парламентарни източници, се подготвя натиск чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).
"Според информацията през последните месеци върху КОНПИ е оказван системен натиск да започне производство спрямо Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и семейството им. А доклад по темата е включен в дневния ред на заседанието на комисията за утре, сряда. Това ще даде основание да бъде поискан запор на активи, в това число на "Икономедиа", фирмата – издател на "Капитал" и "Дневник", в която Иво Прокопиев има мажоритарен дял. Като издатели не можем да гарантираме, че щетите от действията на комисията, които вярваме, че един ден съдът ще постанови като незаконни, ще могат да бъдат компенсирани”, съобщават в позицията си издателите и редакционния мениджмънт на „Икономедия”.

„В хода на проверката на КОНПИ са предоставени изчерпателни данни за доходи и придобито имущество, от които кристално се вижда, че няма основания за производство. Същото е потвърдено от многобройни данъчни проверки. Последната, приключила без данни за нарушения, беше наредена пак от прокуратурата. Тя обхващаше всички лични доходи на Иво Прокопиев и семейството му, всичките фирми, включително “Икономедиа”, и съвпада изцяло с периода, за който КОНПИ извършва проверка по закон – десет години назад. Това вероятно е принудило поделението на КОНПИ в Благоевград, на което (неясно защо) е възложена проверката, да се върне години назад в 2000-та година и да търси основание за започване на процедура за конфискация в “незаконната” приватизация на “Каолин”. Темата услужливо беше подгрята от медиите на Делян Пеевски през последните седмици с купчини невярна информация”, допълват издателите на „Дневник” и „Капитал”.

Те си обясняват подготвяната атака с публикациите и разследванията на журналистите от двете медии. „Видно от всички действия на прокуратурата целта не е правосъдие и справедливост, а тормоз и репресия. Обясняваме си това с разследванията на “Капитал” и “Дневник” на модела КТБ, който след фалита на банката остана като модел “Делян Пеевски”. Обясняваме си го и с активната позиция на двете медии срещу безграничната власт на главния прокурор, чиито действия често са в синхрон с интересите на депутата от ДПС. Медийната група на Делян Пеевски от своя страна винаги “предсказва” действията на прокуратурата. За скалъпените обвинения по прекратеното дело научихме първо именно от тези медии”, заявяват от „Икономедия”.

И за финал издателите допълват, че продължават да вярват в правото и в българския съд и че са готови да посрещнат всяка претенция на такъв терен. „Спечелихме вече много такива битки. С времето обаче атаките стават повече и все по-брутални, с участието на все повече подчинени институции. Създадената мрежа от невидими зависимости и механизми за контрол действа като паралелна власт в интерес на няколко души. Това разрушава правовата държава, уврежда основни граждански права и заплашва правото на собственост”, опасяват се издателите на „Дневник” и „Капитал”.
 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.