Рушат паметник на културата с хилядолетна история

Гласове

 

Изринаха цял културен пласт от Плоската селищна могила на Брезовско шосе

Неолитни и халколитни пластове отидоха на бунището

Стефка Георгиева

Плоската селищна могила на Брезовско шосе, заминава в историята. За това сигнализира Росица Миткова, завеждащ фонд „Праистория“ в Археологически музей Пловдив, която се опита да се пребори с проблема, но без никакъв резултат. Руши се паметник на културата с хилядолетна история и няма земна сила и институция, която да спре това престъпление, алармира специалистката. Цял културен пласт бе изринат само за няколко часа, без да има дори наблюдаващ археолог на обекта. Плоската селищна могила на Брезовско шосе, където се крие най-ранната история на Пловдив, скоро ще остане само в архивите.

Свързахме се с г-жа Миткова, за да ни разкаже повече за проблема. Оказа се, че има издадено разрешително за строеж, но не и назначен археолог, който да наблюдава обекта. „Въпреки сигналите ми, въпреки протоколи на комисии от 2006 година, въпреки Инспекторат, неолитни и халколитни пластове вече са изхвърлени на бунището на историята…“, пише дамата в отворено писмо. Миткова заяви още, че многократно е сигнализирала за проблема. Обърнала се е към Инспектората, към Район „Север“ и Община „Пловдив“, дори се е свързала със собствениците по електронен път, но резултат няма.

Целият културен пласт, който се намира на обекта, на практика вече не съществува. Машините продължават да разравят земята и да унищожават все още непроучения обект. „Изпратих множество предупреждения. Нямам какво повече да кажа“, заключи г-жа Миткова.

Багери засипаха изкопаната площ с чакъл и се готвят да затворят обекта завинаги.

Под Тепето ще продължи да ви информира по темата!

Споделете ни във:

4 коментара за “Рушат паметник на културата с хилядолетна история

  1. Отиде си селищната могила Яса тепе на Брезовско шосе. Няма и помен от селищната могила Яса тепе до Селскостопанската академия. Разправяме, че Пловдив е хилядолетен град, но ктакво ще покажем? Утре ще кажат, че Пловдив е нов град, а най-стара ще излезе София. Ако допуснем бетон да залее и Небет тепе, унищожението ще бъде пълно.
    Защо не плачеш, Пловдив

  2. А вие какво искате да преместим целия град на 50 км северно че да няма нищо и на 50м дълбочина.

  3. Искаше народа ГЕРБ – получава ГЕРБ. Корупция, унищоважане, далавери, пренебрегване ан специалистите за сметка на далаверата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.