Кметът на Централен: В режим на съсобственост паметник на културата не може да се управлява ефективно

Гласове

Там, където сме съсобственици общината с други частни лица и нашият общински дял е по-малката част, е логично ние да предложим да се прекрати тази собственост, коментира Георги Стаменов

По думите му, има проект за възстановяване на Къщата с кулата

Ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски не бе открит за коментар

Таня Грозданова

Господин Стаменов, прави впечатление, че в Програмата за управление на общински имоти за 2018-а година в частта за такива, които ще бъдат предложени за продажба, списъкът с имоти на територията на район „Централен“  са  80 % със специален статут. Какво означава това, отървава ли се Община Пловдив от тях, наистина ли няма инструменти да се справи със съсобственост в паметници на културата?

На този въпрос мисля, че инж. Кацарски може да ви даде по-коректен отговор*.

Вашият коментар по този списък, който буди тревожна тенденция?

Там където сме съсобственици общината с други частни лица и нашият общински дял е по-малката част, е логично ние да предложим да се прекрати тази собственост, защото такъв тип обекти не може да се управляват нормално.

Обикновено това са съсобствености, например, на един етаж една стая има общината, другите три стаи от дадено жилище са частна собственост. Сами разбирате, че в една такава ситуация нито общината, нито частният собственик може ефективно да я управлява тази собственост. Губи смисъл.

Такъв ли е случаят на Къщата с кулата на ъгъла на ул.“ Лейди Странгфорд“ и „Антим I“?

Същата история –първият етаж е общинска собственост, вторият и третият етаж –там където падна купола, е частна собственост.

Там „Жилфонд“ направиха проект за укрепване, съответно за възстановяване с представител на собствениците, които една част от тях не живеят в страната. На този етап е укрепена сградата, но надяваме се през следващата година съответно да се предприемат действия по възстановяването ѝ и привеждането ѝ в нормален вид.

Когато и собствениците са в чужбина изключително трудно е процедирането на такъв тип сгради, защото за всеки един административен акт трябва да се подпишат всички собственици. Сами разбирате, че дори когато се стигне до ниво заявление за искане на строително разрешение, то трябва да е от името на всички собственици. Издава пак на всички собственици, трябва да си го получат. А и строително-монтажните дейности пак са по същия ред.

За град като Пловдив – толкова древен, с толкова много сгради паметници на културата и квартали със специален статут и режими на съсобственост, явно е, че сегашните закони и наредби не са достатъчно ефективни. Няма ли намерение управата да търси някаква законова промяна, за да могат нещата да се случват?  

В крайна сметка това е в правомощията на парламента. Убеден съм че експерти, които са по райони , в Общината, в държавните институции в Пловдив са дълбоко запознати с проблемите и в годините напред наистина ще има такъв тип промени, които ще направят закона и наредбите много по – ефективни и съответно сградите, които виждаме, че са в едни недобър естетически вид ще добият облика, който всички желаем.

В тази връзка, ще е интересно да организирате една среща със специалната комисия, която функционира в район Централен, за сгради паметници на културата. Нека да кажат какви са проблемите, какво се прави?

С радост бих го направил, но смятам, че ще е добре на тази среща да присъстват и представители на Министерство на културата ,тъй като, знаете, по закона за Културно наследство, когато се процедират такъв тип сгради се прави междуведомствена комисия, в която водещи са представителите на МК, респективно на НИНКН. Това са хората, които знаят най-добре какви са проблемите, къде са пречките и как те биха били решими и биха дали най-правилни насоки и коментари.

*(бел.авт. до момента зам.-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски не е открит за коментар)

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.