Подтепето

гласове

12 Ян, 2018

Кметът на Централен: В режим на съсобственост паметник на културата не може да се управлява ефективно

Там, където сме съсобственици общината с други частни лица и нашият общински дял е по-малката част, е логично ние да предложим да се прекрати тази собственост, коментира Георги Стаменов

По думите му, има проект за възстановяване на Къщата с кулата

Ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски не бе открит за коментар

Таня Грозданова

Господин Стаменов, прави впечатление, че в Програмата за управление на общински имоти за 2018-а година в частта за такива, които ще бъдат предложени за продажба, списъкът с имоти на територията на район „Централен“  са  80 % със специален статут. Какво означава това, отървава ли се Община Пловдив от тях, наистина ли няма инструменти да се справи със съсобственост в паметници на културата?

На този въпрос мисля, че инж. Кацарски може да ви даде по-коректен отговор*.

Вашият коментар по този списък, който буди тревожна тенденция?

Там където сме съсобственици общината с други частни лица и нашият общински дял е по-малката част, е логично ние да предложим да се прекрати тази собственост, защото такъв тип обекти не може да се управляват нормално.

Обикновено това са съсобствености, например, на един етаж една стая има общината, другите три стаи от дадено жилище са частна собственост. Сами разбирате, че в една такава ситуация нито общината, нито частният собственик може ефективно да я управлява тази собственост. Губи смисъл.

Такъв ли е случаят на Къщата с кулата на ъгъла на ул.“ Лейди Странгфорд“ и „Антим I“?

Същата история –първият етаж е общинска собственост, вторият и третият етаж –там където падна купола, е частна собственост.

Там „Жилфонд“ направиха проект за укрепване, съответно за възстановяване с представител на собствениците, които една част от тях не живеят в страната. На този етап е укрепена сградата, но надяваме се през следващата година съответно да се предприемат действия по възстановяването ѝ и привеждането ѝ в нормален вид.

Когато и собствениците са в чужбина изключително трудно е процедирането на такъв тип сгради, защото за всеки един административен акт трябва да се подпишат всички собственици. Сами разбирате, че дори когато се стигне до ниво заявление за искане на строително разрешение, то трябва да е от името на всички собственици. Издава пак на всички собственици, трябва да си го получат. А и строително-монтажните дейности пак са по същия ред.

За град като Пловдив – толкова древен, с толкова много сгради паметници на културата и квартали със специален статут и режими на съсобственост, явно е, че сегашните закони и наредби не са достатъчно ефективни. Няма ли намерение управата да търси някаква законова промяна, за да могат нещата да се случват?  

В крайна сметка това е в правомощията на парламента. Убеден съм че експерти, които са по райони , в Общината, в държавните институции в Пловдив са дълбоко запознати с проблемите и в годините напред наистина ще има такъв тип промени, които ще направят закона и наредбите много по - ефективни и съответно сградите, които виждаме, че са в едни недобър естетически вид ще добият облика, който всички желаем.

В тази връзка, ще е интересно да организирате една среща със специалната комисия, която функционира в район Централен, за сгради паметници на културата. Нека да кажат какви са проблемите, какво се прави?

С радост бих го направил, но смятам, че ще е добре на тази среща да присъстват и представители на Министерство на културата ,тъй като, знаете, по закона за Културно наследство, когато се процедират такъв тип сгради се прави междуведомствена комисия, в която водещи са представителите на МК, респективно на НИНКН. Това са хората, които знаят най-добре какви са проблемите, къде са пречките и как те биха били решими и биха дали най-правилни насоки и коментари.

*(бел.авт. до момента зам.-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски не е открит за коментар)

Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

17 Ян, 2018

Кацарски за културните паметници на тезгяха: Това не е продажба, това е прекратяване на собственост

Според ресорния зам.-кмет, ако собственик заяви желание да прекрати съсобственост с общината, този процес е законосъобразен и нямало как да го откажат

Таня Грозданова

Списъкът с къщи паметници на културата в Програмата за управление на общински имоти, подготвяни за тезгяха в Европейската година за опазване на културното наследство - 2018-а, не бил за продажба, а за „прекратяване на съсобственост“. Това коментира в недовършено интервю пред репортер на Под тепето Димитър Кацарски, зам.-кмет на Община Пловдив по общинска собственост и строителство.  

Припомняме, че в началото на месец януари екипът ни започна поредица по повод публикувания за обсъждане от Община Пловдив дълъг списък от архитектурни паметници на културата, пълен със знакови имоти собственост на общината или в съсобственост с частни лица ...

» повече
16 Ян, 2018

Каква е истината за паметниците на културата в Цар-Симеоновата градина, Капана и Стария град, подготвяни за продажба през 2018 г. ?

Иван Тотев обяви, че и на него му е интересно да чуе аргументите на комисията, съставила списъка

Кметът на Пловдив: Всеки, който купи паметник на културата знае в какъв филм влиза!

Има комисия, която ги създава тези списъци и програмата. Истината е, че аз още не съм я видял тази програма. Това, което вие сте написали в статиите си го видях, естествено.“ Така кметът на Община Пловдив Иван Тотев  коментира казуса с емблематични сгради архитектурни паметници на културата, включени в раздела  за продажба в „Програма за управление на общински имоти 2018“, за които Под тепето започна специална поредица.

Това е предложение, дали ще мине на Общински съвет, дали ще бъдат извадени или не, това са неща, които ще ги дебатираме ...

» повече
11 Ян, 2018

Наемателят на Къщата с кулата разбра от Под тепето, че имотът се подготвя за тезгяха

Вторият етаж е собственост на пловдичанин, чиито деца са в чужбина, а кулата е на таванско ниво, което също не се обитава

От заграждането на тротоара до днес  жената е виждала общински служител само когато си плаща наема

Никой не е предлагал на 82-годишната пловдивчанка да се премести, за да се прави ремонт

Ето как изглежда общинската собственост отвътре (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

82-годишна пловдивчанка живее в част от първия етаж на някога красивата сграда – паметник на културата, известна като Къщата с кулата на ъгъла на улиците „Лейди Странгфорд“ и „Антим I“ в подножието на Сахат тепе. Станка Кръстанова е наемател на Община Пловдив от 1960 година, преди това съпругът ѝ живял там 5 години като ерген. Тя научи от репортера на Под тепето, че домът ѝ е включен в раздела за продажба в „Програма за управление на общински имоти 2018“ – списък пълен ...

» повече
10 Ян, 2018

Общината абдикира от Къщата с кулата

 

Сградата отива на тезгяха

След спасителната акция на пожарната и аварийното укрепване на архитектурния паметник на ъгъла на ул.  „Лейди Странгфорд“ и „Антим I“ явно администрацията нищо повече не може да направи за запазването ѝ  

Таня Грозданова

Както Под тепето съобщи преди дни, Община Пловдив планира да се освободи от дълъг списък от архитектурни паметници на културата и то най-вече такива,  в които е в режим на съсобственост. От публикуваната за обсъждане „Годишна програма на Община Пловдив за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост за 2018 г.“ е видно, че над 80% от  имотите, описани в частта с намерение за продажба в централната градска част, попадат в тази категория. Списъкът е изключително интересен и както обещахме ще ви покажем ...

» повече
05 Ян, 2018

Общината се отървава от куп паметници на културата, в които има собственост

Знакови имоти в централната градска част отиват на тезгяха

Администрацията дава индикации, че не може да се справи със стопанисването на ценното архитектурно наследство

Община Пловдив планира да се освободи от дълъг списък от архитектурни паметници на културата, разбра Под тепето. Знакови имоти собственост на общината или в съсобственост с частни лица, които се намират в сърцето на града, се подготвят за изваждане на тезгяха.

Това може да се тълкува като ясна индикация, че местната управа няма сили и/или не желае да се справи със стопанисването на тези ценни обекти. От администрацията неведнъж са коментирали, че случаите на съсобственост в паметници на културата са едни от най-тежките за тях, а намесата им се ограничава до писане на предписания към ...

» повече