Какво е конструктивното състояние на кино Космос? (ГАЛЕРИЯ)

Гласове

Много от носещите части не отговарят на съвременните стандарти и изисквания, твърдят експертите, които правят обследването на сградата

Според тях вероятно ще се наложи вътрешно укрепване на постройката

Срязани и откраднати са носещите метални колони на втория етаж, държали площадката на бившата сладкарница

Заключението им ще е ясно след десетина дни

Салонът на киното Част от бетонните проби, които ще бъдат лабораторно изследвани Кино Космос ще трябва да се укрепва конструктивно отвътре. Това е работната хипотеза на експертите, които правят обследване на цялата сграда. КАПАНА.БГ посети ключовия за проекта Европейска столица на културата обект днес. Специалистите работят във всички нива на постройката. Проверен е всеки от носещите елементи, подовете и таваните. Някои от частите в киното са в добро състояние, други обаче не са. Заключението от обследването ще бъде готово до десет дни, след като бъдат анализирани лабораторно пробите- бетонни ядки, взети от различни точки на сградата.

Според експертите на място обаче, много от носещите елементи са или деформирани, или не кореспондират сега действащите стандарти и нормативи. Те смятат, че киното е строено с подходящи за времето техники, но в крайна сметка се забелязва използването на много различни материали, което значи, че строителите са действали с онова, с което разполагат. За едно и също нещо дори са се ползвали различни видове метал. Тогава може би е било добро строителство тогава, но към днешна дата много от елементите не отговарят на съвременните стандарти и изисквания, смятат специалистите.

Архивна снимка от почистването на киното показва носещите метални тръби, които наскоро някой е открадналВ големия салон например единственото нещо без конструктивен проблем, според специалистите на място, е подът. На площадката на втория етаж има сериозен проблем, който се е появил в следствие на скорошна кражба. Някой е влязъл в киното с взлом и е срязал носещите метални колони, които държат площадката на втория етаж- бившата сладкарница. Носещите метални елементи са срязани най-грубо и откраднати.  „Това е като да отрежеш клона, на който седиш”, коментира един от експертите на място.

Цялата галерия вижте в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.