Подтепето

гласове

22 Май, 2017

Иван Тотев: Фондация „Пловдив 2019“ трябва да излезе от анонимност

Общинският съвет направи намек за прозрачност, отсече кметът

Решението за отстраняване на Манол Пейков от УС на ОФ „Пловдив 2019“ ще се прегласува на 8 юни

Таня Грозданова

Управителният съвет на Фондацията, нейното ръководство и хората, които работят там трябва да излязат от анонимност. Истината е, че те работят, но не комуникират с хората. Това заяви днес кметът Иван Тотев, който също е част от този съвет. На редовния си брифинг в понеделник сутрин градоначалникът коментира скандала от сесията на Общински съвет миналия четвъртък, когато съветниците единодушно гласуваха отстраняването на издателя Манол Пейков – член на гражданската квота в УС на „Пловдив 2019“. Припомняме, че решението бе взето въз основа на съмнение за конфликт на интереси, а предположението бе извлечено от непълен протокол на заседание на УС. Отстраняването предизвика напрежение в самата фондация и вълна от гражданско недоволство. По думите на Тотев, той не си позволил да коментира решението през миналата седмица с цел „нещата да минат по медиите, защото това е за добро.“

„Оказа се, че от 44 човека в залата никой не знае кой е този човек в УС от гражданската квота. Това гласуване бе политически акт на натрупване и непознаване на работата на тази структура, нито на хората в нея, което означава, че не е лично към човека.“  Така Иван Тотев обясни, че решението не е било насочено срещу личността на Манол Пейков.

Според кмета, с този си акт Общинският съвет направил намек за прозрачност към работата на фондацията. „Съветниците взеха решение въз основа на един протокол, който им е бил представен. Самият Ангел Иванов (б.р.:един от вносителите) чете този документ. Оказва се, че дори съветниците нямат достатъчно информация за работата на фондацията, а какво остава за обикновените пловдивчани?!“

Тотев смята, че „всички имаме вина затова, че хората не знаят за дейността на фондацията“.  По думите му, екипът на Пловдив 2019 работи много добре, прави проекти, което за Брююксел може да е много хубаво, но няма припознаване в Пловдив. „Липсват позитивни очаквания, има непознаване на механизмите на работа и се наблюдава едно капсулиране на дейността на Фондацията.

Нека това да е сигнал за всички в Управителния съвет на ОФ „Пловдив 2019“, включително и аз. Трябва много повече отвореност.“  Тя трябва да излезе от анонимност и да бъде отворена към хората, подчерта градоначалникът, който е и председател на УС.

Припомняме, че самият той също заяви през миналата седмица, че обмисля дали да напусне органа. Днес обаче уточни, че още не го е решил окончателно и ще го коментира с новия зам.-кмет по култура Александър Държиков, както и с членовете на Съвета. Тотев обаче не уточни защо има колебания.

Решението за отстраняване на Манол Пейков от УС на ОФ „Пловдив 2019“ ще се прегласува на 8 юни, заяви градоначалникът и изрази надежда у него да не е останала обида и той да работи за каузата. После добави, че имало и други нови предложения за членове на съвета.

 • 23 Май, 2017 | pininarina
  Е то стана вече напечено с тези скандали, та кметчето ни се обади - милия, сега ли разбра какво става във фондацията, която управляваш? Идиотски ходове, на които, за жалост, много хроа се връзват. Как можаха пловдивчани да го преизберат този!? Ей сега ще ликвидира и Първа градска + т.складове, лапна милионите от ремонти и зооградината, паважчето изнесе, тролейбусната инфраструктура, - а дишайте сега най-много ФПЧ от цяла Европа, мили съграждани.
 • 22 Май, 2017 | кал в очите
  Безсрамници, и едните и другите. Фондация 2019 стои надупена със запушена уста и чака някой политик да и го вкара с някоя пачка. От кметството се правят на по ниски от тревата заради тиквата Бойко, щото 2018 България прецедателства ЕС. Той иска София да блесне, а Пловдив да бъде лошото дете и черната овца за наказание, че София не спечели. Какви Пловдивчани сте бе, глупаци. После на циганите се смеете. Вижте се колко сте жалки.
 • 22 Май, 2017 | Пешо
  Реалист.Ти не си реалист.Едно време селяндура Тодор беше човек от народа и ходеше костюмар,ама този нали е от готините капиталисти-милионери,та си ходи нехайно ;-)
 • 22 Май, 2017 | realist
  Krajno vreme e veche, kmetat na Evrop. stoliza na kulturata da se obleche s kostium i vratovrazka, tova bi trjabvalo da mu e otsega "rabotnoto obleklo".
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

18 Май, 2017

Как старейшините „осъдиха” Манол Пейков и подпалиха Фондация „Пловдив 2019”

Съветниците отстраниха издателя от Управителния съвет погрешно, заради пропусната дума в протокол от заседание на органа

Да бъде приложен аудиозапис от заседанието, предложи Ангел Иванов от БСП, който пръв видя конфликт на интереси

Слави Георгиев: Може би става въпрос за масово заблуждаване в ОбС

Иво Дернев

Ангел Иванов заплита конспирацията около "конфликта на интереси"Гошо Къчков я раплита, като предлага изключването на Манол Пейков от УС на ФондациятаДа прочетеш осъдителна присъда на някого за евентуално бъдещо престъпление. А после да се окаже, че не ставало въпрос за престъпление, ами за едно добросъвестно намерение в обща полза. Това направиха 41 старейшини днес, на превърнало се в скандално за културата в Европейската столица на културата заседание на местния парламент. Всички, заедно, гласуваха „За” изключването на представителя на гражданската квота в Управителния съвет на „Пловдив 2019” Манол Пейков, тъй като съзряха конфликт на интереси ...

» повече
18 Май, 2017

Конфликт на интереси!? Манол Пейков предложил да издаде книгата за Столипиново за собствена сметка

Издателят научи от Под тепето, че е изключен от Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”  

Не ми е тъжно, по-скоро ми е смешно. Няма обективна причина за отстраняването ми, каза бившият вече член на УС

Това са някакви политически игри на малки хора, които си имат техните приоритети

Издателят Манол Пейков научи от Под тепето за решението на общинския съвет от днес, който в извънреден порядък гласува отстраняването му от Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”. Членът на гражданската квота в УС посрещна новината с нескрита изненада. Особено след като чу мотива за решението на старейшините- че бил в конфликт на интереси, тъй като предложил да помогне при издаването на задълбоченото антропологично проучване на общността в Столипиново по проекта Махала ...

» повече