Подтепето

гласове

12 Окт, 2017

България е на дъното в Европейския съюз по медийна грамотност

Образованието и доверието между хората определя медийната грамотност

Трябва да се работи от детска възраст за справяне с проблема пост-истина

България се нарежда на последното място в Европейския съюз по индекс „медийна грамотност“ според изследване на института „Отворено общество“. Българите са най-застрашени от феномена „пост-истина“, като се справят най-трудно с отсяване на истинските от фалшивите новини. Моделът е базиран на няколко индекса: свобода на медиите, образованост на населението и високо доверие между самите граждани. В държавите с по-добър резултат по тези компоненти ще се очаква и по-висока медийна грамотност, твърдят изследователите.

България се класира на последно място в тази класация сред държавите от ЕС. От изследваните държави под нас в статистиката са Черна Гора, Албания и Турция. Малко пред нас са Сърбия, Гърция и Румъния. На върха на класацията са Финландия, Холандия, Дания и Естония.

Според автора на анализа Марин Лесенски в страните с по-ниска степен на образованост хората са по-податливи на фалшиви (пост-истина) новини или на конспиративни теории. Целта е освен по-добри регулации, да се работи и в посока подобряване на образованието още от детска възраст и комплексна работа за подобряване на медийната грамотност на гражданите.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини