Подтепето

ИзПодТепето

17 Май, 2018

Започна изграждането на стълбището от Арменската църква към Небет тепе, няма да пипат оградата от XIX в.

Връзката от ул. "4-и януари" до Небет тепе трябва да е готова до септември или в краен случай - декември 2018

По маршрута ще бъдат изградени няколко тераси за наблюдение на града

Ремонтът на стълбището към Арменската църква и преизграждането на подход от двора ѝ до Небет тепе започна тази седмица. Целта е да се изгради алтернативен подход покрай храма, който ще отвежда туристите приблизително до запазеното днес водохранилище. Маршрутът, по който майсторите работят, повтаря стар подход, който отдавна е разрушен и обрасъл в растителност.

Първата работа на строителите е да поправят стълбите от улица „Четвърти януари“ до двора на арменската църква. До момента те бяха с различни размери и не по стандарт, разказа за „Под тепето“ председателят на Арменското църковно настоятелство Бердж Джаникян. В момента строителите изливат бетон, за да ги оформят по най-удобния начин за посетителите. Планира се и облагородяване на зоната около паметника на Пейо Яворов.

Следващият етап от работата е връзката между храма и самия връх на Небет тепе. Маршрутът няма да засегне автентичната ограда от периода на изграждане на сегашния храм – 1828 година, а ще премине покрай нея. Разширена ще бъде вратата, която съществува в момента от северната страна на „Сурп Кеворк“, като след нея ще ще започне и самото стълбище. След завой на дясно, който ще следва именно старата красива ограда, тя ще завие отново вляво към върха, за да излезе приблизително около старото водохранилище. В последната част ще бъдат изградени няколко площадки-тераси, на които ще се поставят пейки. Целта е да се направи нещо красиво, което да привлича туристите и да предоставя приятна гледка към града, разказа още Джаникян.

Цялото пространство ще се облагороди с подходяща растителност, ще бъде осветено и ще се изгради видеонаблюдение. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Част от работата ще се извърши с изливане на бетон, но ще има и лека метална конструкция на по-ценните места, където трябва да се внимава с археологията.

Надеждата на Арменското настоятелство е проектът да е готов до септември, когато ще се отбележи храмовият празник. Ако все пак работата се проточи, със сигурност откриването ще бъде насрочено за 9 декември, когато храмът „Сурп Кеворк“ ще празнува 190 години от своето откриване. Разбира се, става въпрос за сегашната сграда, издигната през 1828 година – арменски храм в Пловдив има още от Ранното Средновековие.

Проектът за алтернативна връзка към Небет тепе се изгражда основно върху имот, собственост на Арменската църква. Той се прави съвместно с община Пловдив, която финансира работите с 200 000 лв.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

29 Мар, 2018

Социализират Небет тепе по стария проект на арх. Румяна Пройкова

Той е минал през всички съгласувателни процедури още през 2011г.

Според специалистите, проектът е вежлив към средата, историята и епохите, деликатен и в същото време ефектен

Върви процедура по подновяване на строителното разрешение

Община Пловдив стартира процедура по социализирането на Небет тепе по стария проект на арх. Румяна Пройкова от 2011г. Това съобщи днес кметът Иван Тотев, като подчерта, че желанието му е дейностите на сакралното за града място да стартират още тази година. В момента върви процедура по подновяване на строителното разрешение, тъй като срокът на издаденото такова по проекта на арх. Пройкова е изтекъл. Именно с нея ще работим, като в момента въври съгласуваме, каза още днес градоначалникът.

Новината ще се приеме изключително добре от архитектурната гилдия в ...

» повече
29 Мар, 2018

Започва изграждането на панорамна пътека до Небет тепе

Общински съвет отпусна близо 200 000 лв. на Арменската църква, за да се изгради връзката с върха

Качваме се до хълма по метални стълби като тези в Римския стадион, за да няма трайна интервенция в обекта

Общинският съвет даде старт на дейностите по изграждане на панорамна пътека до върха на Небет тепе, от западната част на хълма. Старейшините отпуснаха 200 хиляди лева на Арменската църква „Сурп Кеворк”, с които ще бъде изградена връзката до билото на тепето, попадаща в собствеността на арменското настоятелство.

В рамките на седмица започва работата. Има строително разрешение, влязло в сила, след изпълнена съгласувателна процедура с Министерството на културата. Имаме одобрен проект за зоната, която попада на територията на Арменската църква, за което отпуснахме сумата от ...

» повече
10 Фев, 2018

Алтернативните маршрути към Небет тепе и състоянието им

Алтернативните подходи са в прилично състояние, но са напълно непознати за туристите

Повечето пътеки се нуждат от малка поддръжка, пейки и осветление

Преди малко повече от седмица кметът Иван Тотев обяви официално идеята стълбището към Арменската църква „Сурп Кеворк“ да бъде продължено и това да се превърне в нов подход към Небет тепе. Малко по-късно от фейсбук групата „Архитектурата на възрожденския Филипополис“ публикуваха мнение срещу тази идея, според което мястото не е подходящо за подход, тъй като там съвсем естествено никога не е имало вход за крепостта, тъй като е най-стъмната част на хълма. Оттам припомниха, че към Небет тепе има и други съществуващи подходи. Те обаче рядко се ползват от пловдивчани, а за туристите са в пълна тайна. Решихме ...

» повече
29 Ян, 2018

Стълбище ще води от Арменската църква до Небет тепе

Община Пловдив ще търси идеи за възраждане на Стария град

Арменската църква създава музей на арменците в резервата

Достъпът до Небет тепе ще стане по-лесен от тази година. Стълбището, което свързва улица „Четвърти януари“ с Арменската църква „Сурп Кеворк“ ще бъде удължено и ще стига до Небет тепе. Проектът ще бъде изпълнен съвместно между Община Пловдив и Арменската църква, съобщи кметът Иван Тотев.

Стълбището ще продължи направо в посока върха на хълма в терен, който е собственост на Арменското църковно настоятелство. Финансирането ще бъде от Община Пловдив в размер на 230 000 лв, като освен стълби, ще се изградят и две тераси за наблюдение. Единственото условие към Арменската църква, което общината е поставила, е зоната да бъде достъпна по всяко ...

» повече