Подтепето

Забравеният град

22 Юни, 2018

Римската баня под ПГ по битова техника – с красиви мозайки от Античността, недопроучена и изоставена близо 70 години

Богати мозайки с цветни мотиви и големи мраморни плочи са украсявали сградата преди 1500 години

Хуните опожаряват обекта около 440 година, след което сградата се сдобива с втори етаж и красивите тухлени колони

Повече от 70 години огромната римска баня в източния край на Трихълмието, днес под Професионалната гимназия по битова техника, стои като изоставен археологически обект. Темата навлезе в общественото пространство след поредица публикации на „Под Тепето“ през април 2014 година, довели до обещание от кмета Иван Тотев тя да отвори врати. Банята се намира буквално под сградата на училището, като до нея се стига по стълбище, чиито вход е точно до официалният такъв на самото школо. Вратата обаче е зазидана през 90-те години. За периода преди това деца и учители си спомнят, че са могли да влизат от различни пролуки, но мястото е било опасно и пълно с различни животни.

Каква е обаче историята на обекта? Банята се намира в източния край на Античния Филипополис – извън крепостните стени. В близост е издигната Голямата Епископска базилика, но археолозите не са сигурни кога точно е построена банята – дали може да се свърже с езическия период или с християнския. Всъщност единственото сериозно проучване на обекта става в периода 1946-1950 година от Димитър Цончев. През 1950 година той публикува и статия в годишника на музея, която до момента е и най-авторитетния източник за историята на банята.

Предположението на Цончев е, че банята е издигната през IV век. Малко по-късно – в средата на V век тя е опожарена, вероятно по времето на хунските нашествия между 442 и 447 година. След това тя е възстановена, но части от банята променят предназначението си – хипокаустът (подовото отопление) е зазидано, но други части от сградата запазват ролята си на къпалня. Най-вероятно при това преустройване се издига втори етаж, заради който са изградени и масивните четвъртити колони и сводове, които впечатляват на архивните снимки. Краят на живота на обекта е около 600-ата година.

Сградата е била голяма и богата. Подовата настилка е с красиви мозайки, части от които са запазени и до днес. Стените са били с големи мраморни плочи. Разбира се, имало е изградено подово отопление, като във всички хубави римски бани. Самите мозайки са изградени с камъчета и по модел, идентичен с този на банята под Бинго Балкан – друг римски обект, който чака своето преоткриване.

Изоставянето на обекта в началото на VII се свързва със свиването на града през Средновековието във високата част – животът е продължил основно по Трихълмието. В тези векове се изоставят и другите впечатляващи сгради в региона – Малката базилика, която е на близо в източна посока, а и самата Голяма епископска базилика.

През Османския период зоната се превръща в християнско гробище. Открити са надгробни камъни на арменци от 1694 година, например, както и на православни християни и надгробия с латински надписи, най-вероятно на католици.

През 1946 година там започва да се строи сегашната сграда на ОУ „Йоаким Груев“. При изкопните дейности строителите попадат на археологията и преоткриват банята. В следващите няколко години там съвместно работят екипите на археолозите и строителите. По думите на проучвателя Димитър Цончев впечатляващият обект обаче не е проучен изцяло, поради липса на средства – на места разкопките трябва да се правят до 8 метра, а самата територия е около 2,5 дка. Въпреки обединението на цялата власт на едно място през комунизма и претенцията, че културата е на първо място, обектът е оценен като второстепенен. Тоест – нито е проучен докрай, нито е запазен и експониран. Училището отгоре все още затапва великолепната археология, а в следващите 40 години социалистическа и 30 години демократична власт, никой не успява да представи прекрасната баня на обществеността.

"Под тепето" ще следи темата и ще се бори красивият обект да бъде разкрит за обществеността в скоро време.

  • 27 Юни, 2018 | и още
    преди години в началото на ул. Г.Тертер се попадна на останки от същата сграда със запазени градежи и мраморни фризове. Дано да са само затрупани под настилката. При строежа на блока на номер 1 на същата улица са открити мозайки в зала с хипокауст и мраморни облицовки на стените. Никакви опити за експониране. Същите продължават и под старата къща от изток. Явно това е голям комплекс, нещо повече от баня.
  • 24 Юни, 2018 | Г-це, Градът си има КАДАСТЪР на Археология и Паметници
    1. За разлика от Харманли (и от София) имаме си изряден ДИГИТАЛЕН кадастър на старините, и не само; 2. Мерсиме за разпорежданията все пак; 3. Статията ловко застъпва "гражданска инициатива" (извинете за мръсните думи) на някоя Агитка или Шайка, които кроят да чопнат ключовета, за да си устроят Бутик за КРАФТбира = "не успява да предостави прекрасната баня на обществеността." 4. С тая свобода на словото добре, че четем и между редовете, какиното!
  • 22 Юни, 2018 | Добрина Желева
    Би следвало Пловдив да има археологически кадастър, за да не се "преоткриват" вече открити и проучени археологически обекти, нито пък да се стига до унищожаването на най-старото свидетелство за древната история на града - Яса тепе.
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

28 Авг, 2018

Багери отнесоха старата турска баня в Кършияка

Унищожиха незащитения, но много ценен хамам заради строителството на нова сграда  

Загубихме изключително красиво наследство от Османския период на града, най-вероятно построено в началото на XVII век от Челеби кадъ – кадия на Пловдив

Собственикът бе решил, че ще запази банята, но очевидно е променил намеренията си

Иво Дернев

Старата баня през зимата, все още живаГледка от днес

Багери отнесоха поредната културно-историческа градска ценност, за жалост незащитена със статут на паметник на културата. Събориха старата турска баня в Кършияка, за която сме писали неведнъж. Хамамът бе заличен завинаги от градската тъкан в последните няколко дни, при изкопни работи в частен имот на улица „Братаница”. На мястото на богато декорираната османска сграда, вероятно построена в началото на XVII век от кадията на Филибе Челеби кадъ, скоро ще се издига поредната нова ...

» повече
20 Авг, 2018

Може ли Римската баня под Гимназията по битова техника да бъде отворена? Може!

Има съгласувано задание и виза за проектиране за модернизация на образователния комплекс

Министерствата на културата и образованието си подават ръка с идеята да направят достъпна за посетители зазиданата културно-историческа ценност

Иво Дернев

Точно 70 години отнеха на държавата да обърне внимание на едно безценно и изоставено културно-историческо богатство - Римската баня под Професионалната гимназия по битова техника. Под тепето научи, че се предприемат първи стъпки по отваряне и социализиране на зазидания от почти две десетилетия археологически обект. След серия наши публикации и сигнал до Министерството на културата, държавната администрация отправи поглед към онова, което крие под земята Банята.

Две ведомства си подават ръка с идеята да направят достъпна за посетители културно - историческата ценност. По наша информация, Министерството на културата и Министерството ...

» повече
09 Юли, 2018

Видни учени от цял свят отчетоха значимостта на Епископската базилика

Археологът Жени Танкова и д-р Станислав Станев с голямата награда от 17-я Международен конгрес по християнска археология за представянето знаковия обект

Високият форум се проведе в Холандия

Видни учени от цял свят подкрепиха Епископската базилика и отчетоха огромната й значимост на 17-я Международен конгрес по християнска археология, който се проведе между 2 и 6 юли в Холандия, в градовете Утрехт и Неймеген. Ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова и изкуствоведът д-р Станислав Станев взеха супер престижната първа награда на форума за представянето на обекта Епископска базилика на Филипопол.

Това е изключително голямо признание, тъй като конференцията е на най-високо световно ниво. Провежда се на пет години и в него участват много видни специалисти от цялата планета, които  разискват и коментират ...

» повече
18 Май, 2018

Четири години след обещанията - уникалната римска баня под гимназията по битова техника стои под ключ

Общината е водила дело за собствеността на имота, който е обявен за държавен

Вече над 20 години уникалният обект е недостъпен

„Другата седмица ще направим оглед на място“ с цел да бъде отворена уникалната и чудесно запазена римска баня под сградата на Професионалната гимназия по битова техника в центъра на Пловдив. Обещанието на кмета Иван Тотев е направено през април 2014 година – 4 години по-късно развитие по казуса няма. Поради лошото състояние от гледна точка на хигиена и безопасност, мястото изглежда е било зазидано преди 21 години.

Единственото развитие по казуса е свързано с кратка съдебна сага. Поради дублиране на документи се е оказало, че спор върху собствеността на имота имат две институции – общинското НУ „Йоаким Груев“ и държавната Професионална ...

» повече
10 Апр, 2014

Отварят Римската баня другата седмица

Общината инспектира обекта под гимназията за битова техника

Първи опити за отваряне на Римската баня след години на забвение се очаква да бъдат направени другата седмица. Общината се ангажира със стартиране на инициатива за експониране на обекта, който е зазидан от повече от десет години. Реакцията идва след две публикации в Под тепето, с които напомнихме за съществуването на това изключително, според историци, археолози и архитекти, наследство. Другата седмица ще направим проверка на място, коментира пред нас днес кметът Иван Тотев в Балабановата къща.

» повече