Подтепето

Забравеният град

23 Фев, 2018

Не е земетръс! Чукове са!

Бутат вековна къща на улица „Май”, ще строят нова кооперация

Знаете улица „Май” в самото сърце на Пловдив, нали? Малката отсечка, лъкатушеща зад радио-телевизионния център, е като оазис на спокойствието в забързания ритъм на града. Само на метри от пренаселени и шумни градски зони, „Май” е шепотът на урбанизацията. Или май беше. В последните няколко дни уличката се тресе, но не от силите на природата, която ни напомня за себе си в последните няколко дни, а от тежестта на чуковете, с които няколко работника разбиват вековна къща. Поредната сграда от красивия архитектурен ансамбъл по „Май” заминава в историята.

На ул. "Май" минало и нястояще се преплитатЕдна по една старите дами от улицата си отиват. За да дойдат новите стъклено-бетонни момичета с ПВЦ украси, коментира жителка на „Май” пред останките от сивата къща на №12. Скоро „Май” няма да е това, което беше. Ще е друг месец от годината, може би ноември, допълни тя.

Припомняме, че в рамките на няколко години бяха бутнати няколко стари сгради по улицата, за да бъдат вдигнати нови. Има още няколко проекта за строителство по „Май”. Всички те са съгласувани с НИНКН, тъй като попадат в охранителна зона. Предвидените за събаряне сгради нямат индивидуален статут и не са защитени. Инвеститорите трябва да се съобразяват единствено с обемите на бъдещите постройки.

По улицата само една къща има статут на паметник на културата, информираха ни от НИНКН.  

 • 24 Фев, 2018 | Спас
  По-добре нещо ново отколкото изоставено да се самосрути старо. Разходете се наоколо и по други “неизвестни” улици примерно и вижте че има изоставени чного сгради. С всеки изминал ден стават все по-скъпи да се оправят и все по-опасни и грозни. Вместо писане и хейт, направете репортаж колко изоставени в идеален център къщи има. Сметнете по половин милион за оправяне и ще си отговорите какво ще се случи с тях и защо няма кой да ги оправи.
 • 24 Фев, 2018 | Анонимен
  А ако се окаже, че става въпрос за семейна къща на младо семейство със запазена фасада и елементи от оригиналната къща - кой ще се извини на собствениците за подобни спекулации?
 • 23 Фев, 2018 | до пловдивчанин
  новата кооперация няма да е за живеене от създателите и - за бизнес е ;)
 • 23 Фев, 2018 | Пловдивчанин
  Много жалко...чудя се какви хора предпочитат да живеят в новите кооперации!И какви хора бутат такива масивни хубави къщи!
 • 23 Фев, 2018 | Пловдивчанин
  Много жалко...чудя се какви хора предпочитат да живеят в новите кооперации!И какви хора бутат такива масивни хубави къщи!
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

24 Фев, 2018

Община и полиция официално заплашват с публичен бой спекулантите след Чирпанското земетресение

Най-много помощи пристигат от САЩ в размер на 7 млн. лв

Тютюноработници доброволно ремонтрат склада, за да има къде да работят

Теодор Караколев

Точно преди 90 години е най-голямото земетресение, оставило отпечатък върху града, който носи спомени и до днес. Трусовете започват от 14 април. Почти целите Чирпан и Първомай са разрушени. В Пловдив тогава се съобщава само за разрушени комини, съобщава се за разрушения и в Хасково. Най-разрушителният трус в Пловдив идва на 18 април. Той е с магнитуд от 7. 1/3 от сградния фонд на Пловдив е унищожен.

Следващите няколко дни преминават като на сън, но при огромна взаимопомощ. Разрушени са множество сгради, почти всички хора обаче остават под открито небе, под страх от срутване на сградите ...

» повече