Не е земетръс! Чукове са!

Забравеният град

Бутат вековна къща на улица „Май”, ще строят нова кооперация

Знаете улица „Май” в самото сърце на Пловдив, нали? Малката отсечка, лъкатушеща зад радио-телевизионния център, е като оазис на спокойствието в забързания ритъм на града. Само на метри от пренаселени и шумни градски зони, „Май” е шепотът на урбанизацията. Или май беше. В последните няколко дни уличката се тресе, но не от силите на природата, която ни напомня за себе си в последните няколко дни, а от тежестта на чуковете, с които няколко работника разбиват вековна къща. Поредната сграда от красивия архитектурен ансамбъл по „Май” заминава в историята.

На ул. "Май" минало и нястояще се преплитатЕдна по една старите дами от улицата си отиват. За да дойдат новите стъклено-бетонни момичета с ПВЦ украси, коментира жителка на „Май” пред останките от сивата къща на №12. Скоро „Май” няма да е това, което беше. Ще е друг месец от годината, може би ноември, допълни тя.

Припомняме, че в рамките на няколко години бяха бутнати няколко стари сгради по улицата, за да бъдат вдигнати нови. Има още няколко проекта за строителство по „Май”. Всички те са съгласувани с НИНКН, тъй като попадат в охранителна зона. Предвидените за събаряне сгради нямат индивидуален статут и не са защитени. Инвеститорите трябва да се съобразяват единствено с обемите на бъдещите постройки.

По улицата само една къща има статут на паметник на културата, информираха ни от НИНКН.  

Споделете ни във:

5 коментара

  1. Много жалко…чудя се какви хора предпочитат да живеят в новите кооперации!И какви хора бутат такива масивни хубави къщи!

  2. Много жалко…чудя се какви хора предпочитат да живеят в новите кооперации!И какви хора бутат такива масивни хубави къщи!

  3. А ако се окаже, че става въпрос за семейна къща на младо семейство със запазена фасада и елементи от оригиналната къща – кой ще се извини на собствениците за подобни спекулации?

  4. По-добре нещо ново отколкото изоставено да се самосрути старо. Разходете се наоколо и по други “неизвестни” улици примерно и вижте че има изоставени чного сгради. С всеки изминал ден стават все по-скъпи да се оправят и все по-опасни и грозни. Вместо писане и хейт, направете репортаж колко изоставени в идеален център къщи има. Сметнете по половин милион за оправяне и ще си отговорите какво ще се случи с тях и защо няма кой да ги оправи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.